English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

چرا نشست ایران با سه کشور اروپایی لغو شد؟/ سرنوشت مذاکرات هسته ای به کجا ختم می شود؟

در پی لغو دور چهارم گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، نشست با کشورهای اروپایی که قرار بود روز جمعه برگزار شود هم برگزار نشد. در این راستا گمانه زنی های متعددی مطرح شد که به نظر می رسد بخشی از آن می توان ریشه در واقعیت داشته داشته باشد.

چرا نشست ایران با سه کشور اروپایی لغو شد؟/ سرنوشت مذاکرات هسته ای به کجا ختم می شود؟
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، براساس برنامه قبلی قرار بود روز شنبه (۱۳ اردیبهشت) دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا برگزار شود اما روز چهارشنبه گذشته اعلام شد این نشست لغو شده است. در این راستا اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، تصریح کرد تصمیم برای لغو دور چهارم مذاکات به دلایل فنی و لجستکی صورت گرفت و پس از آنکه عمان به طرفین اطلاع داد، ما نیز قبول کردیم.

در ادامه این اتفاق،علیرغم اشاره عراقچی مبنی بر برگزاری نشست ایران و سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس در روز جمعه (۱۲ اردیبهشت)، ژان نوئل بارو، وزیرخارجه فرانسه گفت برخلاف آنچه تهران اعلام کرده است، هیچ دیداری میان مقام های اروپایی و ایرانی برای روز جمعه برنامه ریزی نشده بود. چنین اظهارنظری از سوی مقام فرانسوی موجب طرح پرسش های متعددی در بین کاربران ایرانی در فضای مجازی شد.

با توجه به حساسیت این مسئله، خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج، موضوع را از طریق سخنگوی وزارت خارجه پیگیری کرد. در پاسخ بقایی گفت «هیچ تناقضی در مواضع ما وجود ندارد.‌ ما از ماه ها قبل آمادگی خود را برای برگزاری دیدار با اروپایی ها اعلام کرده بودیم. در این مدت با مقامات اروپایی و سفرایشان هم در تماس بودیم. بر همین اساس قرار بود طبق تفاهمی که صورت گرفت، دیداری در سطح مدیران سیاسی سه کشور اروپایی و ایران پیش از دور چهارم مذاکرات با آمریکا، در رم انجام شود. ولی به تبع لغو این مذاکرات، هئیت ما هم به ایتالیا سفر نکرد و آن نشست اروپایی هم انجام نشد.‌»

بنابراین روشن شد نشست روز جمعه 12 اردیبهشت قرار بوده در سطح مدیران سیاسی و در حاشیه مذاکرات ایران و آمریکا، در رم انجام شود. لذا تکذیبیه وزیرخارجه فرانسه درست نبوده و به نظر می رسد هدف مقامات فرانسه از طرح چنین مسائلی در ادامه تلاش برای فشار بر جمهوری اسلامی و فضاسازی رسانه ای بوده است. بااین حال هنوز زمان برگزاری چنین نشستی مشخص نیست وتصمیمی در این رابطه اتخاذ نشده است.

همچنین با وجود خبر رسانه آمریکایی اکسیوس درباره اینکه دور بعدی گفتگوها روز چهارشنبه برگزار خواهد شد، بقایی عنوان کرد هنوز چیزی مشخص نیست و ما جزئیات درباره زمان و مکان مذاکرات را از طرف عمانی دریافت خواهیم کرد. در این شرایط نگرانی هایی هم در خصوص اجرایی شدن تهدیدات اروپا در مورد مکانیسم ماشه مطرح است. زیرا در روزهای اخیر شاهد موضع گیری های تند فرانسه در قبال ایران بودیم. با این حال بنا به گفته های وزارت خارجه کشورمان هیچ مبنای حقوقی برای فعال شدن مکانیسم ماشه وجود ندارد زیرا ماهیت فعالیت های هسته ای ایران صلح آمیز و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی است.

نکته دیگر اینکه بدون تردید تصمیم تروئیکای اروپا برای اجرایی کردن مکانیسم ماشه می تواند تبعاتی برای آنها داشته باشد. در این رابطه عراقچی اعلام کرده است خروج از NPT یکی از گزینه‌های تهران خواهد بود. پس چرا در شرایط کنونی که تهران تلاش دارد یکبار دیگر به جهان ثابت کند از شفافیت هسته ای استقبال می کند و نگرانی بابت مذاکره در خصوص این مسائل ندارد، اروپا با سمت گیری های مغرضانه همواره به بازگرداندن تحریم های سازمان ملل اشاره می کند؟دلیل این موضوع می تواند در تلاش برای امتیازگیری اروپایی ها خلاصه شود. آنها امیدوار هستند از طریق فشار بر جمهوری اسلامی و ایجاد التهاب در بازار ایران، با استفاده از مکانیسم ماشه، امتیازاتی دریافت کند. این در حالی است که مقامات کشورمان تاکید کرده اند صیانت از حق غنی سازی طبق معاده منع اشاعه سلاح های هسته ای و انجام فعالیت های صلح آمیز در این رابطه، جزو منافع ملی ایران تعریف شده و خق ملت ایران است.

از سوی دیگر در روزهای گذشته ترامپ هم سخنان تندی علیه جمهوری اسلامی بیان کرد شامل لزوم برچیده شدن فعالیت های هسته ای و عدم غنی سازی در ایران می شد. در واکنش به این اظهارات رسانه ای، مواضع ایران تغییر نکرده است و مقامات وزارت خارجه هم اعلام کردند آنچه برای ما اهمیت دارد مسائلی است که در میز مذاکره مطرح می شود نه تریبون های رسانه ای. رویکرد درست هم باید همین باشد. حتی در وضعیتی که اسرائیل و شخص نتانیاهو هم تلاش دارند در روند مذاکرات هسته ای اخلال ایجاد کنند و با متهم کردن جمهوری اسلامی ایران به نقش آفرینی در حملات موشکی انصارالله، موضع صحیح عدم واکنش به سخنان و رفتارهای رسانه ای است. دور ماندن از واکنش رسانه ای در فضایی که در نهایت میز مذاکره تعیین کننده است، مطلوب ترین کار خواهد بود.

به نظر می رسد اروپا، اسرائیل و حتی دولت ترامپ تلاش می کنند ایران را به واکنش رسانه ای بشکانند تا فضاسازی علیه تهران در افکار عمومی شکل دهند. اما دور ماندن از این فضا، مؤید تجربه سیاسی سیاستمداران کشور و شناخت دقیق رفتارهای طرفهای مقابل است.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه