English

تحلیل برخی از رسانه های استان درمورد ماجرای استقلال دفتر نفت و گاز در ایلام:

پاس گل طلایی استاندار ایلام به نمایندگان مجلس/ شیر زن ایلامی کار را تمام کرد/ وزیر نفت پذیرفت

اوج فرصت طلبی، پاس گل و شلیک نهایی در روز چهارم دی ماه حین افتتاح پتروشیمی ایلام توسط قاسم سلیمانی دشتکی صورت گرفت. درخواست "استقلال مدیریت نفت و گاز استان ایلام" از روحانی رئیس جمهور در حضور وزیر نفت، از طریق یک تریبون رسمی که همزمان در شبکه های تلویزیونی پخش زنده شد، بیژن زنگنه با تجربه و سیاستمدار را در حالت دست بالا قرار داد.

پاس گل طلایی استاندار ایلام به نمایندگان مجلس/ شیر زن ایلامی کار را تمام کرد/ وزیر  نفت پذیرفت

به گزارش خبرگزاری موج ایلام، اوج امیدواری برای تحقق این خواسته جایی رقم خورد که رئیس جمهور در جواب و به صورت زنده اعلام داشت که مردم استان ایلام حقوقی فراتر از این ها را دارند و از استاندار ایلام خواست به صورت مکتوب تقاضای استان را به دولت ارائه دهد. اما سرانجام این سریال بلند و نفس گیر مطالبه گری، روز سه شنبه ۲۳ دیماه ۹۹ حین بررسی سوال "سارا فلاحی" از وزیر نفت در کمیسیون مربوطه و درست زمانی که "بهزاد علیزاده" دیگر نماینده استان در نطق خود این مطالبه را تکرار می کرد، با دستور مبهم اما امیدبخش شیخ الوزرا "بیژن زنگنه" وارد مرحله جدیدی شد.

بدون تردید، برای رسیدن به این نقطه، افراد و شخصیت های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی  و غیره  زیادی از وقت، آبرو و جایگاه خود مایه گذاشته تا این مطالبه‌ی به حق را در مسیری مشخص و قابل اجرا قرار گیرد. هرچند تا تحقق این خواسته فاصله زیادی باقیمانده است.اگر تب دیده شدن به هر قیمتی را  از خود دور کنیم، اگر  "من" ها کمرنگ شوند و برای "ما" شدن تلاش صورت گیرد. به یقین مسیر پر فراز و نشیب پیشرفت استان یکی پس از دیگری هموار شده و رسیدن به سرمنزل مقصود به آسانی میسر می‌گردد.

چند سالی هست که انتقال مدیریت نفت و گاز غرب از کرمانشاه به ایلام، بر مبنای تحلیل های کارشناسی به مطالبه‌ی عمومی تبدیل شده است. این خواسته ابتدا از طریق پویش های مردمی بر بستر رسانه های اجتماعی رنگ جدی به خود گرفت و در ادامه نمایندگان مردم در مجلس ادوار بخصوص دوره دهم به صورت رسمی پیگیر آن شدند. هرچند دو نماینده استان در دوره دهم عضو کمیسیون انرژی بودند اما لابی های قدرتمند و ذینفعان که منافع آنها در خطر بود، اجازه اقدام موثری به آنان ندادند.

با شروع مجلس یازدهم هر سه نماینده استان ایلام مهمترین مطالبه مردم در نطق های خود در صحن علنی مجلس  به این مهم اختصاص دادند. همچنین سفر رئیس و تعدادی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس یازدهم به استان با دعوت مجمع نمایندگان ایلام، بازدید میدانی از مناطق نفت خیز و معرفی پروژه ها و طرح های مهم در دست اجرا در حوزه نفت و گاز در همین راستا بود که در نهایت منجر به تهیه نامه مشترک با امضاء هر سه نماینده استان و تایید رئیس کمیسیون انرژی خطاب به وزیر نفت در تاریخ ششم آبانماه سال جاری شد. اما در ضلع دیگر، استاندار سابق و فعلی نیز برای تحقق این خواسته پیگیری های موثری انجام دادند.

براساس آمارهای موجود استان ایلام ۴ در صد از ذخایر نفتی و۱۱درصد از منابع گازی کشور را داراست ،همچنین با وجود اینکه بیش از ۹۰ درصد منابع انرژی غرب کشور در این استان زرخیز وجود دارد، اما در طول سالهای اخیر بدلیل اجحافی آشکار نتوانسته عواید ناشی از این منابع عظیم در خدمت توسعه همه جانبه و رفع کاستی ها ونیازهای اساسی آن در حوزه های گوناگون اقتصادی وخصوصا رفع بیکاری جوانان آن قرار گیرد.

به گفته‌ مسئولان هم اکنون روزانه بیش از ۲۳۰ هزار بشکه نفت و سالانه یک و نیم ملیارد مترمعکب گاز در این استان تولید می‌شود و میدان نفتی آزادگان با ذخیره درجای ۳۲ میلیارد بشکه، چهارمین میدان نفتی ایران و بزرگترین میدان مشترک کشور به شمار می‌رود. این میدان در لایه اصلی خود یعنی سروک، با میدان مجنون عراق مشترک است. درمیان ۱۷ میدان نفت و گاز کشف شده، مخزن ایلام، لایه مخزنی کژدم و میدان نفتی آزادگان مقام اول را کسب کرده‌اند.

باوجود تمامی این مزیت های مهم در استان که توانسته است از حیث منابع انرژی استان ایلام را به کشور ثروتمند قطر همسان نماید، اما بدلیل تبعیض آشکارمدیریتی، اجحاف صورت گرفته از سوی مدیران وزارت نفت، سهم استان از این همه موهبت چیزی جز بیکاری تحصیلکردگان، فقر خانواده ها ودر نتیجه افزایش آسیب های متعدد اجتماعی و قرار گرفتن در ردیف استان های فقیر و بیکار خیز نبوده است.

با وجود اینکه بیش از ۹۰ درصد منابع انرژی غرب کشور در استان غنی اما محروم ایلام قرار دارد، در یک حق کشی آشکار مدیریت منابع انرژی آن در استان دیگری قرار گرفته است.

مدیریت نفت وگاز غرب کشور که این سالها می توانست در کنار عواید اقتصادی که نصیب مردم استان نموده وبخش اعظمی از منابع مورد نیاز برای زدودن فقر از چهره مردمانش تامین نماید، فرمان مدیریت نفت وگاز را در اختیار جوانان تحصیل کرده اش قرار داده و مسیر را برای اشتغال بی منت بیکارانش  فراهم آورد.

 باوجود فریادهای بلند چند ساله جوانان، نخبگان و رسانه های استان در خصوص این حق کشی آشکار، همواره مانعی به نام "لابی نمایندگان استان همسایه" و "وزیر منتسب به این استان" بعنوان سدی محکم در برابر تحقق این آرزو و البته حق مسلم مردم استان ایلام، یعنی استقرار یا ایجاد دفتر مستقل نفت وگاز در استان ایلام قرار گرفته است.

اما چند روز گذشته به دنبال طرح مستقیم این موضوع از سوی استاندار ایلام از رییس جمهوری در برنامه بهره برداری از واحد الفین پتروشیمی ونامه نگاری های ایشان با دولت، طرح مستمر آن از سوی دیگر نمایندگان استان در مجلس و همراه شدن آن با سماجت وپیگیری های سارا فلاحی نماینده مردم استان ایلام در مجلس یازدهم، امیدها برای تحقق این آرزوی چندو چندین ساله مردمان دیار محروم ایلام رنگ تازه ای به خود گرفت.

چرا که روزگذشته استمرار مطالبه گری و سرسختی های خانم فلاحی در طول شش ماهه حضورشان در مجلس شورای اسلامی در خصوص استقرار دفتر نفت وگاز در ایلام  جواب داد و سماجت این بانوی نماینده بعنوان بازوی قوی عملیاتی نمودن این مطالبه مطرح شده از سوی مسئولین استان  توانست سد مستحکم سرسختی ها و تعصبات قومی وزیر کارکشته نفت را شکسته و وی را وادار به تمکین در برابر خواسته به حق مردم استان نماید.

بدون شک تحقق این مطالبه مهم مردم استان ایلام ثمره وحدت بی نظیر بین استاندار ایلام ونمایندگان استان ایلام و نتیجه رایزنی ها واستمرار پیگیری های نماینده عالی دولت در استان  و نهایتا استمرارطرح آن از سوی سارا فلاحی ودیگر همکارانشان در راستای تبدیل به قانون از سوی دستگاه تقنینی کشور است. ضرورت دارد تا نهایی شدن آن، همواره این وحدت بین مسئولین ونمایندگان پابرجا باقی بماند.

از آنجاییکه تبدیل این طرح به قانون و اجرایی شدن آن در استان، مستلزم جلب نظر موافق سازمان مدیریت وبرنامه ریزی، موافقت کمیسیون تلفیق و نهایتا موافقت نمایندگان در صحن علنی مجلس شورای اسلامی است، از اینرو لازم است این وحدت شکل گرفته در بین ارکان مختلف تاثیر گذار از جمله استاندار و نمایندگان استمرار داشته باشد، چرا که مثلث پیگیری های سلیمانی دشتکی و استفاده از نفوذ ایشان در سازمان مدیریت، علی اکبر بسطامی در کمیسیون تلفیق و لابی گری های فلاحی و علیزاده در مجلس می تواند استقرار دفتر نفت وگاز در ایلام را نهایی نماید.

 البته این نکته مهم ر انباید از قلم انداخت که یکی از مهمترین دلایل تمکین وزیر به نماینده سرسخت استان و تسلیم وی در کمیسیون انرژی، وجود مجلسی کاملا مخالف و غیر همراه با دولت وخصوصا منتقد به مشی مدیریت وزیر نفت است، وزیر کارکشته نفت به خوبی به این موضوع واقف است که هر وزیری که تحت عنوان استیضاح پایش به صحن علنی مجلس بخورد، امکان دیدن دوباره صندلی وزارت به یک رویا برایش مبدل خواهد شد.

از اینرو با توجه به تغییر وتحولات مسلم سیاسی در عرصه قدرت، نمایندگان استان باید به این موضوع واقف باشند که تکمیل این پروسه با وجود این دوگانگی سیاسی وتضاد بین دو قوه مقننه ومجریه بسی سهل تر و دست یافتنی تر از زمانی خواهد بود که قوه مجریه در اختیار همفکرانشان قرار گیرد.

بنابراین هر سه نماینده استان باید تا تحقق این مساله نبایستی از پای نشسته و حداقل تا پایان عمر این دولت سنگ های آخر بنای دفتر نفت وگاز مستقل ایلام را گذاشته و از انتقال این پروسه به دولت بعدی ممانعت به عمل آورند، چرا که تجربه همراهی نمایندگان با دولت ها حداقل به زیان این پروسه تمام خواهد شد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه