English

ناگفته هایی از اتفاقات رخ داده در جنگ ۱۲ روزه؛

از آسیب رسیدن به ۷ بیمارستان تا انتقال بیماران یک بیمارستان به پارک

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در جنگ ۱۲ روزه به ۷ بیمارستان آسیب وارد شد و بیماران یک بیمارستان برای چند ساعت به پارک منتقل شدند.

از آسیب رسیدن به ۷ بیمارستان تا انتقال بیماران یک بیمارستان به پارک
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری موج

، سید سجاد رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امروز در نشست خبری با موضوع اقدامات وزارت بهداشت در جریان جنگ ۱۲ روزه، با اشاره به آمادگی کامل نظام سلامت کشور برای مواجهه با شرایط بحرانی، اظهار کرد: ما در حوزه درمان با آمادگی کامل در خدمت مردم هستیم. چه از لحاظ ذخایر دارویی و تجهیزات و چه از نظر خدمات درمانی، هیچ کمبودی وجود ندارد و در صورت نیاز، مراکز درمانی ما آماده ارائه خدمات به‌صورت گسترده هستند.

وی در ادامه با اشاره به عملکرد نهادهای بین‌المللی در این بحران، تصریح کرد: اگرچه بنده بیشتر در حوزه درمان فعال هستم و به‌طور مستقیم وارد مباحث سیاسی نمی‌شوم، اما آنچه روشن است این است که سازمان‌های جهانی هم تابع سیاست‌های خاص خود هستند و در بسیاری از مواقع، رسالت واقعی خود را که باید انسانی و بشردوستانه باشد، فراموش می‌کنند.

معاون درمان وزارت بهداشت با انتقاد از سکوت نهادهای حقوق بشری در جریان جنگ اخیر، اظهار داشت: متأسفانه سازمان‌های مدعی حقوق بشر، در چنین بحران‌هایی نه‌تنها نقش مؤثری ایفا نمی‌کنند، بلکه حتی از ارسال پیام‌های انسان‌دوستانه نیز خودداری می‌کنند. این نهادها اغلب تحت تأثیر سیاست‌های یک‌جانبه قرار دارند و عملکردشان جای تأمل دارد. با این حال، پیگیری ابعاد سیاسی این ماجرا بر عهده وزارت امور خارجه است و طبق اطلاع ما، این موضوع در دستور کار قرار دارد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: آنچه که از سوی مقامات رسمی کشور اعلام می‌شود، مبنای اقدامات ما در حوزه  درمان است. تاکنون هیچ هشدار رسمی در مورد کمبودها یا تهدیدهای خاص به ما داده نشده، اما با تمام توان و ظرفیت در حالت آماده‌باش هستیم تا در صورت نیاز، به سرعت وارد عمل شویم.

رضوی  تأکید کرد: مردم اطمینان داشته باشند که نظام سلامت کشور در کنار آن‌هاست و در هر شرایطی، ارائه خدمات درمانی بدون وقفه ادامه خواهد داشت.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به خدمات گسترده مراکز درمانی کشور، گفت: تا امروز هزار  عمل جراحی روی مجروحان این حادثه انجام شده است،  بیشتر این بیماران نیز ترخیص شده‌اند.

وی با بیان اینکه حدود ۱۷۰ نفر از مجروحان همچنان در بیمارستان بستری هستند، ادامه داد: از این تعداد ۷۵ نفر در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) بستری هستند.

رضوی در ادامه سخنان خود به وضعیت ذخایر دارویی و تجهیزات پزشکی کشور اشاره کرد و گفت: ما در وزارت بهداشت بر اساس پروتکل‌های مشخصی که برای ذخایر استراتژیک داریم، اقدام به ذخیره‌سازی دارو و تجهیزات کرده‌ایم. این ذخایر بر اساس نوع دارو از یک ماه تا شش ماه و در برخی موارد تا یک سال پیش‌بینی شده‌اند.

وی با اشاره به حمایت‌های سال گذشته رهبر معظم انقلاب، اظهار داشت: سال گذشته با تدبیر مقام معظم رهبری و تخصیص بودجه‌ای خاص برای حوزه سلامت، وزارت بهداشت توانست دارو و تجهیزات استراتژیک مورد نیاز را تأمین کند. آن زمان نه جنگی در کار بود و نه بحرانی در جریان، اما با دوراندیشی مجموعه، این اقدام انجام شد و ما امروز نتیجه آن را می‌بینیم.

رضوی تأکید کرد: در جریان جنگ ۱۲ روزه، به هیچ عنوان با کمبود دارو یا تجهیزات درمانی مواجه نبودیم. حتی در بسیاری از موارد، نیازی به استفاده از ذخایر استراتژیک هم نداشتیم و این ذخایر همچنان دست‌نخورده باقی مانده‌اند. این موضوع نشان‌دهنده آمادگی بالای نظام سلامت کشور در مواجهه با بحران‌هاست.

معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  از برگزاری یک نشست تخصصی دو روزه با حضور نمایندگان واحدهای مختلف ستاد بحران، پدافند غیرعامل، و بخش‌های نظامی و غیرنظامی خبر داد.

وی گفت: این نشست از ساعت ۸ صبح تا ۴ بعدازظهر به مدت دو روز برگزار شد و هدف آن شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود در عملکرد حوزه سلامت کشور در طول بحران اخیر بود. این خواست دولت و به‌ویژه وزیر محترم بهداشت است که تمام بخش‌ها با دقت، نقاط قابل بهبود را بررسی و برای ارتقای کارایی، اقدامات لازم را انجام دهند.

رضوی با اشاره به اهمیت هماهنگی بین سازمان‌های مختلف در شرایط بحرانی افزود: بحث هماهنگی بین دستگاه‌ها یکی از موضوعات کلیدی است. ما باید هماهنگی‌هایمان را تقویت کنیم و تعداد مانورهایمان را افزایش دهیم. صرف آموزش‌های تئوریک کفایت نمی‌کند، همان‌طور که در رانندگی تنها خواندن آیین‌نامه بدون تمرین عملی، منجر به تسلط نمی‌شود. 

وی با اشاره به یکی از نمونه‌های تجربی در روزهای ابتدایی جنگ ۱۲ روزه خاطرنشان کرد: در روز دوم بحران، ما با مشکلی در تأمین بنزین برای تردد پرسنل مواجه شدیم. خوشبختانه با کمک حوزه نفت و پالایش، خودروهای سیار در اختیار ما قرار گرفت و حتی برای خانواده‌های آن‌ها در بیمارستان‌ها اتاق‌هایی در نظر گرفته شد تا نگرانی‌های روحی و خانوادگی کادر درمان کاهش یابد.

رضوی با اشاره به خسارات وارده به مراکز درمانی در جریان تجاوز اخیر دشمن، اظهار کرد: در این ایام، ۷ بیمارستان ما دچار آسیب شدند؛ چه به‌صورت مستقیم و چه غیرمستقیم. در استان کرمانشاه، آسیب جدی به مرکز مغز و اعصاب و بیمارستان روان‌پزشکی وارد شد که منجر به جابجایی کامل این مراکز گردید.

 

وی به اصابت یک راکت – که خوشبختانه عمل نکرد به یکی از بیمارستان‌ها در تهران خبر داد و عنوان کرد: کادر درمان این بیمارستان، بیماران ICU را به همراه کپسول‌های اکسیژن، تا فاصله ۶۰۰ متری از مرکز درمانی به یک پارک امن منتقل کردند و تا ساعت ۵ صبح در همان مکان به مراقبت از بیماران ادامه دادند، این اقدام یک ماراتن حرفه‌ای و انسانی بود که در رسانه‌های بین‌المللی هم بازتاب یافت.

 

رضوی از برخورد یکی از قطعات پهپاد ساقط‌شده دشمن با یک بیمارستان کودکان نیز خبر داد و گفت: هرچند این حادثه تلفاتی نداشت، اما فشار روانی زیادی به خانواده‌ها وارد کرد. این حملات می‌توانست تبعات گسترده‌تری برای سلامت عمومی کشور داشته باشد.

 

وی در پاسخ به نگرانی‌ها درباره جانمایی مراکز درمانی در مجاورت مراکز نظامی عنوان کرد: این موضوع به‌طور جدی در حال بررسی است. امنیت مراکز درمانی و حفظ جان بیماران برای ما اولویت نخست است. به همین دلیل، سامانه‌های پیش‌بیمارستانی، اورژانس و ناوگان آمبولانس‌ها به حالت آماده‌باش کامل درآمدند تا در صورت لزوم، بیماران به بیمارستان‌های پشتیبان منتقل شوند.

رضوی خاطرنشان کرد: یکی از نقاط قوت نظام سلامت ایران، عملکرد ایثارگرانه کادر درمان در بحران‌هاست. در این حادثه نیز، پزشکان، پرستاران و مسئولان بیمارستان‌ها با همت مثال‌زدنی، نشان دادند که در کنار تخصص، از روحیه‌ای جهادی برخوردارند و شایسته بالاترین تقدیرها هستند.

رضوی با اشاره به همراهی مثال‌زدنی مردم در جریان حوادث اخیر، گفت: «همکاری مردم با مراکز درمانی در این مدت واقعاً رضایت‌بخش و مثال‌زدنی بود. در بسیاری از موارد، مردم شخصاً مجروحان را به بیمارستان‌ها منتقل کرده بودند یا در هنگام مراجعه، نهایت همکاری را با کادر درمان و نیروهای اورژانس داشتند.

 

وی افزود: ما از مردم درخواست می‌کردیم که در فضای اورژانس ازدحام ایجاد نکنند یا در شناسایی هویت مجروحان به ما کمک کنند، و خوشبختانه همکاری‌ها در این زمینه بسیار خوب بود. حتی در زمینه باز نگه داشتن مسیر آمبولانس‌ها یا کنترل ازدحام در محل حادثه، مردم نقش موثری ایفا کردند.

 

معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به حادثه میدان قدس تهران، که مسیر تردد آمبولانس‌ها مسدود شده بود، اظهار داشت: در آن شرایط اضطراری، کادر درمان بیمارستان شهدای تجریش با برانکارد به خیابان آمدند و مجروحان را به بیمارستان منتقل کردند. مردم هم با نظم و همکاری مثال‌زدنی، راه را باز کردند و مانعی برای امدادرسانی نبودند.

 

رضوی همچنین به کاهش رفتارهای مزاحم مانند عکس‌برداری و فیلم‌برداری از صحنه‌های بحرانی توسط مردم اشاره کرد و گفت: در موارد پیشین، شاهد تجمع و تصویر‌برداری بی‌مورد از محل حادثه توسط شهروندان بودیم، اما در این اتفاق اخیر، چنین مواردی بسیار کمتر دیده شد که نشانه‌ای از افزایش درک عمومی نسبت به اهمیت رفتار مسئولانه در بحران است.

وی با تأکید بر اهمیت آموزش عمومی در مواجهه با بحران‌ها گفت: باید بپذیریم که آموزش عمومی ما در حوزه بحران کافی نیست. جنگ، زلزله، آتش‌سوزی، حوادث صنعتی یا شیمیایی، همه نیازمند آمادگی هستند. ما دانش، اساتید، دانشگاه‌ها و قطب‌های علمی توانمند داریم، اما مانورهای میدانی‌مان کم است.

وی با اشاره به نقش رسانه‌ها تصریح کرد: «اطلاع‌رسانی درست از سوی رسانه‌ها، به‌ویژه صداوسیما، در خنثی‌کردن شایعات و کاهش اضطراب عمومی بسیار مؤثر بود. رسانه‌ها نقش مکمل آموزش‌های عمومی را دارند و اگر این چرخه آموزش-اطلاع‌رسانی-تمرین به‌درستی اجرا شود، در آینده با جامعه‌ای آماده‌تر و منسجم‌تر مواجه خواهیم بود.

رضوی در ادامه با تقدیر از کادر درمان گفت: پرسنل بهداشت و درمان در این بحران سنگ تمام گذاشتند. بسیاری از آن‌ها علی‌رغم داشتن مطالبات معوق یا مشکلات شخصی، بدون هیچ چشم‌داشتی در صحنه ماندند. بعضی‌ها سه روز مداوم در بیمارستان شیفت بودند.

وی اضافه کرد: پرستاران ما در شرایط دشوار اقامت داشتند، اما حتی یک کلمه از مشکلات شخصی‌شان نگفتند. این روحیه ایثار، برگرفته از فرهنگ خدمت و مسئولیت‌پذیری در حوزه سلامت ایران است.»

وی با اشاره به نقش سامانه ۱۹۰ در پیگیری مشکلات و دریافت گزارش‌های مردمی گفت: معمولاً ما در این سامانه با اعتراض‌ها مواجه می‌شویم، اما در این ایام، موج تشکر و قدردانی از کادر درمان ثبت شده که این برای ما افتخار و اعتبار است.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه