English

حجت‌الاسلام والمسلمین ذوعلم:

امروزه شاهد یک شکاف اساسی میان حوزه و دانشگاه هستیم/ وجود دو منبع علمی متفاوت برای آموزش و پرورش تناقض‌آفرین است

معاون وزیر آموزش و پرورش بر لزوم تحقق شعار وحدت حوزه و دانشگاه تاکید کرد و گفت: حوزه باید بپذیرد که عقل و به ویژه عقل تجربی جایگاهی دارد و دانشگاه نیز باید بپذیرد که به دانش وحیانی نیز باید تکیه زد و از کتاب خدا به‌عنوان یک منبع علمی استفاده و قواعد علمی را از این کتاب گران‌بها استخراج کند.

امروزه شاهد یک شکاف اساسی میان حوزه و دانشگاه هستیم/ وجود دو منبع علمی متفاوت برای آموزش و پرورش تناقض‌آفرین است

به گزارش خبرگزاری موج قم، حجت‌الاسلام والمسلمین علی ذوعلم ظهر امروز در آیین اختتامیه پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم که در مرکز همایش‌های غدیر برگزار شد، طی سخنانی اظهار کرد: آنچه که در فرهنگ ما وجود داشته تحقیق است که امروز به پژوهش تبدیل شده است و ما در گذشته با واژه محقق و تحقیق روبرو بودیم که معنای این واژه‌ها بسیار عمیق‌تر از پژوهش است.

وی با بیان اینکه رسیدن به معنای حقیقی واژه تحقیق می‌تواند فرهنگ پژوهشی‌وار را تغییر دهد، اضافه کرد: تحقیق همان دستیابی به حق است و امروز تفاوت مبانی معرفت‌شناسی غربی همین موضوع است چراکه در غرب حقیقت مستقر و حقی مستقل از معرفت و شناخت ما قائل نیستند.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه پیوند اساسی میان مباحث مهم جامعه و تحقیقات فعلی وجود ندارد، گفت: فرزندان ما نزدیک به 13 سال در آموزش و پرورش قرار می‌گیرند و این مهم‌ترین دغدغه ما است که طی این مدت فرزندان چه نگاهی به ارزش‌ها پیدا می‌کنند.

وی ادامه داد: نهضت وحدت حوزه و دانشگاه که توسط امام خمینی(ره) مطرح شد اکنون به همکاری این دو مجموعه تقلیل پیدا کرده و در نگاه برخی از افراد نیز این هدف نشدنی است درحالی‌که امام در اواخر عمر خود فرمودند که حوزه و دانشگاه باید در یکدیگر ذوب شوند و معنای این جمله یکی شدن حوزه و دانشگاه است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ذوعلم خاطرنشان کرد: دانشگاه و حوزه باید به تعبیر امام نتوانسته به جایگاه اصلی خود برسانند اما این هدف زمانی که در کنار یکدیگر قرار گیرند رقم زده می‌شود.

وی اضافه کرد: وحدت حوزه و دانشگاه به‌عنوان یک موضوع محوری که در سیاست، اداره، تعلم و تربیت و تمدن نوین اسلامی مؤثر است چراکه اوج تحقق گام دوم انقلاب که همان پیشرفت به سمت تمدن نوین اسلامی است نیازمند کارآمدی و این کارآمدی وابسته به وحدت حوزه و دانشگاه است.

معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه کانون اصلی تفکر دانشگاهی ما از نگاه‌های ناظر بر تفکر در غرب شکل گرفته است، گفت: ما در این جامعه به این فکر می‌کنیم که وحی مورد نظر پیامبر و آموزه‌های دینی که با آموزه‌های غربی در تضاد است را به جامعه منتقل کنیم که این موضوع را می‌توان نشدنی دانست.

وی با تاکید بر اینکه امروزه یک شکاف اساسی میان حوزه و دانشگاه وجود دارد، تصریح کرد: وحدت میان حوزه و دانشگاه با مقالاتی نوشته‌شده و عملکردهای دنبال‌شده از نگاه برخی از افراد به یک موضوع نشدنی تبدیل شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ذوعلم با اشاره به اینکه مبانی حوزه و دانشگاه با یکدیگر سرستیز دارند، عنوان کرد: امروز استاد دانشگاه ما که در یک مرکز پژوهشی اثرگذار فعالیت می‌کند اعتقاد دارد که باید مقابل غربی‌ها زانو زده و خوب یاد بگیریم تا بتوانیم خوب عمل کنیم و چیزی به اسم تولید علم دینی و تحول در علوم را قبول ندارد.

وی با بیان اینکه حوزه علمیه ما دانشگاه را به‌عنوان یک نهاد معتبر قبول ندارد، مطرح کرد: وحدتی که باید حاصل شود، همان وحدتی است که در نگاه معرفت‌شناسی به علم و منابع علمی باید اتفاق بیافتد، به این معنا که حوزه هم باید بپذیرد که عقل و به ویژه عقل تجربی نیز جایگاهی دارد و دانشگاه نیز باید بپذیرد که به دانش وحیانی نیز باید تکیه زد و علاوه بر اینکه قرآن را اول جلسه بخواند از آن به‌عنوان یک منبع علمی استفاده و قواعد علمی را از این کتاب گران‌بها استخراج کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین ذوعلم ادامه داد: هر چند اختلاف نظر در عرصه‌های علمی وجود دارد اما این اختلاف نظر باید در یک چارچوب معرفتی رفع شود و وحدت حوزه و دانشگاه در چارچوب معیارهای معرفت‌شناسی معین است که معنادار می‌شود.

وی گفت: تا زمانی که دو ریل علمی متفاوت محتوای کتب درسی دانش‌آموزان را تامین کنند شاهد تناقض اساسی و ریشه‌ای در آموزش و پرورش خواهیم بود چراکه کتاب تعلیمات دینی ما آموزه‌ای را به دانش‌آموز ارائه می‌کند که این آموزه با آموزه کتب‌های تاریخ و زیست در تضاد است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ذوعلم تصریح کرد: ما شاهد یک تعارض درونی ناآشکار اما تاثیرگذار در نظام درسی و آموزش و پرورش هستیم چراکه از دو منبع علمی حوزه و دانشگاه آموزه‌های متفاوتی به کتب درسی و در نهایت به دانش‌آموزان می‌رسد و زمانی که وحدت حوزه و دانشگاه رقم زده شود این مشکل رفع خواهد شد.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش گفت: امروز کتب درسی را مجموعه‌هایی ارزش‌یابی می‌کنند که به علم و آموزش دینی توجهی ندارد و می‌گویند چرا حوزه‌های آموزشی با واژه تربیت نیز همراه می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم دفتر تبلیغات اسلامی و پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی همانند گذشته به آموزش و پرورش توجه ویژه داشته تا این دو مجموعه در کنار یکدیگر بتوانند خلاهای موجود را در حد توان رفع کنند.

 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه