English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

مذاکرات هسته ای با اروپا؛ همه چیز در هاله ابهام

پنجمین نشست ایران و اروپا روز جمعه در استانبول برگزار شد. محور این جلسه بحث بر سر مسائل هسته ای و تعیین تکلیف مسئله تحریم ها بود. علیرغم تأکید طرفین بر ادامه مذاکرات، نتیجه روشنی از این گفتگو اعلام نشده است.

مذاکرات هسته ای با اروپا؛ همه چیز در هاله ابهام
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، روز جمعه (۲ مرداد) نشستی در سطح معاونان سیاسی بین جمهوری اسلامی ایران، تروئیکای اروپا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در استانبول برگزار شد. این پنجمین دور گفتگوهای میان ایران و اروپایی ها در یکسال گذشته و روی کار آمدن دولت چهاردهم است. اهمیت این نشست به دلیل تهدید آلمان، فرانسه و انگلیس به فعال سازی مکانیسم ماشه تا نهم شهریور است. بنا به ادعای اعضای اروپایی برجام، جمهوری اسلامی در انجام تعهدات هسته ای خود غفلت کرده و اکنون بنا به توافق برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ آنها می توانند با استفاده از سازوکار اسنپ بک، با بازگرداندن تحریم های سازمان ملل، ایران را تحت فشار بگذارند.

در همین راستا اروپایی ها اعلام کردند تا نهم شهریور به تهران فرصت می دهند که از مسیر دیپلماسی مشکلات را حل کند. براین اساس روز جمعه کمتر از چهل روز مانده به اجرایی شدن این تهدید، نشستی در سطح معاونان سیاسی در کنسولگری کشورمان در استانبول برگزار شد. از جانب ایران، مجید تخت روانچی و کاظم غریب آبادی حضور داشتند. در پایان این جلسه سه ساعته،  غریب آبادی در توئیتی نوشت: «آخرین تحولات مربوط به لغو تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت. ضمن انتقاد جدی از مواضع آنها در مورد جنگ تجاوزکارانه اخیر علیه مردم ما، مواضع اصولی خود، از جمله در مورد مکانیسم موسوم به اسنپ بک را توضیح دادیم.»

نکته قابل تأمل اینکه در ساعاتی پیش از برگزار این جلسه، اخباری در خصوص پیشنهاد اروپا برای به تعویق انداختن اجرای مکانیسم ماشه به مدت شش ماه در مقابل پذیرش شروط آنها از سوی جمهوری اسلامی مطرح شد. این شروط شامل آغاز مذاکرات هسته ای با آمریکا، بازگشت بازرسان آژانس به ایران و تعیین تکلیف ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده بود.

در همین رابطه پس از نشست، تخت روانچی و غریب آبادی صحبتی درباره این اخبار نکردند. آنها فقط اعلام کردند قرار است گفتگوها ادامه داشته باشد. مسئله قابل تأمل تر آنکه در نشست صبح روز شنبه عراقچی با معاونان و مدیران کل وزارت خارجه، وی نیز حرفی از این مذاکرات نزد. او هیچ اشاره ای به آنچه در استانبول رخ داده بود نکرد و صرفاً به آنچه در جریان جنگ ۱۲ روزه رخ داده بود پرداخت. این در حالی است که خبرنگاران و رسانه ها انتظار داشتند، این نشست که چند ساعت پس از گفتگوهای استانبول برگزار شد، همراه با اخباری ویژه در این خصوص باشد.

بنابراین باید گفت گفتگوهای هسته ای همچنان در هاله ابهام است؛ همانطور که در طول پنج دوره گفتگو با آمریکا این شرایط حاکم بود. در آن زمان هم وضعیت به گونه ای پیش می رفت که مشخص نبود طرفین آیا به تفاهمی نزدیک شده اند یا خیر. از سویی بعد از هر نشست و علیرغم ابراز خوشبینی دو طرف از گفتگوها، ترامپ تصمیم می گرفت بخش جدیدی از حوزه های نفت و پتروشیمی ایران را تحریم کند! در آن زمان وزارت خارجه واکنش تندی به این رویکرد ترامپ نشان نمی داد و چون گفتگوها در جریان بود، دیپلمات های ما سعی داشتند روند مذاکرات بدون خدشه باقی بماند.

اما امروز در رابطه با اروپا نیز همه چیز نامشخص است. روشن نیست آیا اروپایی ها درخواست ها و خط قرمزهای تهران را پذیرفته اند؟ آیا اساساً فضایی برای پذیرش این خطوط قرمز دارند؟ در نهایت آنکه باز هم باید صبر کرد تا تحولات روزهای آینده نتیجه را آشکار کند.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه