English

سفیر سابق ایران در چین در گفت و گو با خبرگزاری موج؛

فعال شدن مکانیسم ماشه به معنای از دست کامل تجارت ایران با چین نیست

دیپلمات سابق کشورمان گفت: اگر مکانیسم ماشه فعال شود، در عمل قطعنامه های تحریمی ششگانه به طور کامل اجرا نخواهد شد، همچنان که در گذشته هم نشد. وضعیت امروز هم به گونه ای نیست که چین بخواهد کاملاً مجری این قطعنامه ها باشد.

فعال شدن مکانیسم ماشه به معنای از دست کامل تجارت ایران با چین نیست

جواد منصوری در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج درباره نقش چین در میانه تعارضات شدید اروپا و ایران بر مسئله هسته ای گفت: دولتها با توجه به شرایط و منافع ملی خودشان در هر زمانی تصمیم گیری می کنند. بنابراین این تصور که مواضع دولتها ثابت باشد، اشتباه است. باید دید در این مقطع منافع چین و شرایط بین المللی از دیدگاه چین چگونه اقتضا می کند؟ آیا اقتضا می کند صریحاً در مقابل اروپایی ها موضع گیری کند یا خیر. با تحلیل شرایط موجود به نظر می رسد که چین ترجیح می دهد حتی المقدور مواضع خود را با مواضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نزدیک کند و در  واقع هم تعارض جدی با طرف های دیگر نداشته باشد و هم اینکه به ایران در این مورد کمک کند.

وی افزود: با توجه به شرایط فعلی منطقه غرب آسیا و موقعیت بین المللی چین، آمریکا و اروپا، به نظر می رسد در ادامه پکن به طور کامل در مسیر مواضع غرب حرکت نکند. ضمن اینکه ممکن است یک شکل خاصی برای موضع گیری خود انتخاب کند اما در نهایت به گونه ای خواهد بود که دقیقا در راستای منافع و نظرات اروپایی ها نباشد. زیرا در این شرایط اروپایی ها با هماهنگی آمریکا عمل می کنند و چین هم در این زمینه نظرات مساعدی ندارد.

سفیر سابق کشورمان درباره احتمال بازگشت تحریم های سازمان ملل علیه ایران اظهار داشت: مکانیسم ماشه هم به لحاظ حقوقی اشکال دارد. زیرا در حال حاضر برجامی وجود ندارد که براساس آن این سازوکار فعال شود. اروپایی ها مغالطه بزرگی را مرتکب شده اند. برجام زمانی با امضا گروه ۱+۵ شکل گرفته بود ولی امروز آمریکا در آن عضو نیست، روسیه و چین هم تأیید کننده مواضع سایر اعضای این توافق نیستند. بنابراین اقدام اروپا در خصوص استفاده از سازوکار اسنپ بک بیشتر جنبه تهدید و شعار دارد که غیرقانونی هم هست. این موضوع را حقوقدانهای ما باید به طور جدی پیگیری کنند.

منصوری تأکید کرد: از طرفی اروپایی ها هم این موضوع را خودشان می دانند و لذا اصرار دارند که قبل از پایان مهلت اجرای اسنپ بک، نظراتشان را تحمیل کنند که البته طرف ایرانی هوشیاری خود را خواهد داشت. بنابراین چین سعی کرده در قضیه برجام صد درصد یکطرفه عمل نکند. لذا تلاش دارد رضایت طرفین را داشته باشد اما در عین حال تحولات ماه های اخیر به گونه ای است که به نظر می رسد چینی ها تمایل بیشتری در حمایت از مواضع ایران داشته باشند. نکته مهم آنکه اگر اروپا در نهایت به فعالسازی ماشه اقدام کند در عمل قطعنامه های تحریمی ششگانه به طور مطلق اجرا نخواهد شد، همچنان که در گذشته هم نشد. وضعیت امروز هم به گونه ای نیست که چین بخواهد کاملاً مجری این قطعنامه ها باشد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه