سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به خبرگزاری موج:
نشست سهجانبه ایران، روسیه و چین محور مکانیسم ماشه نداشت
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در نشستی که بین ایران، روسیه و چین برگزار شد صرفا به بحث در مورد تهدیدات پیرامون اجرای اسنپ بک و قطعنامه ۲۲۳۱ پرداخته شد.

، صبح امروز دوشنبه (۶ مرداد) نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار شد. نخست اسماعیل بقایی اعلام کرد: ما تلاش داریم نشست اضطراری در چارچوب سازمان کشورهای اسلامی برای پایان دادن به نسل کشی در غزه برگزار کنیم.
وی درباره احتمال تغییر مرزها در منطقه قفقاز جنوبی گفت: مواضع جمهوری اسلامی در این حوزه تغییر نکرده است. در آنجا دو مسئله صلح بین آذربایجان و ارمنستان و همچنین مسیرهای ترانزیتی مطرح است. ما از مسیرها برای توسعه روابط کشورها حمایت کردیم. اما تاکید داریم این طرح ها نباید با حاکمیت دولت ها و مرزها در تعارض باشد. در این روزها موضوع ورود بازیگران فرامنطقهای مطرح شده که ما این را برای صلح منطقه درست نمیدانیم و این موضوع از سوی بازیگران منطقه هم رد شد.
بقایی تصریح کرد: مذاکرات با اروپا بر مسائل هستهای و رفع تحریم ها متمرکز بود. غیرطبیعی نیست اروپایی ها روایت خود را مطرح کرده باشند اما این روایت ما نیست. طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از مکانیسم ماشه را ندارند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: اروپایی ها مدتهاست سعی کرده اند از مبحثی در قطعنامه ۲۲۳۱ برای اعمال فشار استفاده کنند. ما تاکید کردیم این ابزار کارایی ندارد و اعتبار این قطعنامه به تبع حمایت از حمله رژیم صهیونیستی زیر سوال بردند. اروپایی ها به دلیل نقض فاحش تعهداتشان این سوال مطرح است که آنها میتوانند خود را طرف این قرارداد بدانند یا خیر. استفاده از سازوکار ماشه تبعاتی در قرارداد ان.پی.تی متوجه آنها می شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با محکوم کردن حمله تروریستی در زاهدان گفت: عوامل این حمله شناسایی خواهند شد و هدف از این اقدام ناامن کردن ایران است. این حمله در ادامه حملات رژیم صهیونیستی معنادار است و این رژیم از هیچ اقدامی برای ناامن کردن کشور فروگذار نمی کند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج درباره نشست هیئت های دیپلماتیک ایران، روسیه و چین عنوان کرد: این جلسه متمرکز بر موضوع هستهای، قطعنامه ۲۲۳۱ و مباحثی که مرتبط به تهدید فعالسازی مکانیسم ماشه بود و بنابراین قرار نبود درباره سایر موضوعات مانند اقدام مشترک و واکنش به این اجرای اسنپبک، صحبتی صورت بگیرد.
وی اظهار داشت: به موجب مقررات حقوق بین المللی کشورها نباید خاک خود را در اختیار کشور دیگری برای تجاوز قرار دهند. کشوری که پایگاه خود را آگاهانه در اختیار دیگری برای عملیات تجاوزکارانه قرار دهد، به نوعی همدست کشور متعرض محسوب میشود و نمیتواند از مسئولیت شانه خالی کند.
بقایی درباره خروج آمریکا از یونسکو عنوان کرد: این سومین بار است که آمریکا این کار را انجام میدهد. این اقدام شاهد روشنی است بر غلبه رویکرد یکجانبه گرایی در سیاست های آمریکاست. درحالی که نسل کشی در غزه در جریان است، خروج آمریکا از یونسکو به دلیل حمایت این سازمان از فلسطینی ها، موجب جری تر شدن رژیم صهیونیستی می شود.
این دیپلمات کشورمان تاکید کرد: ما در زمینه مذاکره با آمریکا فعلا برنامه ای نداریم. هر زمان مصالح و منافع جمهوری اسلامی ایران ایجاب کند، در این خصوص تصمیم گیری می کنیم.
وی عنوان کرد: اینکه همه شرایط برای تشکیل دولت در غزه از بین رفته، امروز حرف از شناسایی دولت فلسطین زده میشود. اکنون غزه یک سرزمین سوخته است. تا زمانی که اروپا رویکرد عادلانه در این خصوص اتخاذ نکنند، ما شاهد توفیقی در حل این موضوع نخواهیم بود.
بقایی اعلام کرد: این ادعا که فرانسه موضوع موشک ها را دوباره روی میز مذاکره گذاشته، برخواهد داشت. طرح گاه و بیگاه موضوعات غیرمرتبط موید سردرگمی طرف های مقابل است. امروز بیشتر از قبل مصمم به صیانت از دارایی های خود هستیم. بنابراین درباره توانمندی های دفاعی به هیچ عنوان مذاکره ای صورت نمی گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: اظهارات ترامپ در مورد غنی سازی اورانیوم در ایران، مصرف داخلی دارد و موضع جمهوری اسلامی ایران در اینباره روشن است.
وی اظهار داشت: کسانی خودشان نه تنها مقامات کشور ما را تهدید میکنند بلکه سوقصد علیه شهروندان ما انجام دادند، مدعی میشوند ایران به دنبال سوقصد علیه ماست. این ها فضاسازی است. رژیم صهیونسیتی با استناد به یک حمله سعی میکنند در رسانه های آمریکا هیاهو به پا کنند که ایران به دنبال ترور شخصیت های آمریکا است. از طرفی نمیشود آنها بی احترامی کنند و افکار عمومی ایران و جامعه مذهبی واکنش نشان ندهد.
بقایی تصریح کرد: اگر قرار است جمهوری اسلامی ایران عضو معاهده منع اشاعه بماند باید مبتنی بر بهره مندی از حقوق مندرج در آن باشد. بنابراین تکلیف ادامه برنامه هستهای به شمول غنی سازی روشن است. در خصوص مراکزی که مورد حمله قرار گرفتند ما منتظر نظر تخصصی سازمان انرژی اتمی هستیم. ما همچنان طرف پادمانهای آژانس هستیم و قرار است شیوهنامه جدیدی تدوین شود که ببینیم به چه نحو همکاری ها با آژانس ادامه خواهد یافت.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: سیاست ما در قبال رژیم صهیونسیتی اصولی است. ما این رژیم را به رسمیت نمیشناسیم و معتقدیم تا زمانی حق تعیین سرنوشت فلسطین محقق نشود در منطقه ما آرامش برقرار نخواهد شد. موجودیت رژیم صهیونیستی یک ساختار نژادپرست دارد و در حال ارتکاب به نسل کشی است.
وی در مورد سفر پیش رو پزشکیان به افغانستان اعلام کرد: در حال حاضر برنامه ای برای این سفر به ما ابلاغ نشده است. آنچه مطرح شد ابراز علاقه و حسن نیت جمهوری اسلامی و تاکید ایشان به حسن همجواری بود. بیان شد در صورت تمهیدات لازم، این سفر قابل بررسی است. موضوع شناسایی دولت جدید افغانستان هم یک موضوع حاکمیتی است. ما تماس های زیادی با حکومت سرپرست افغانستان داریم و تمایل داریم این تماس ها ادامه یابد. گفتگو عراقچی با وزیر خارجه افغانستان متمرکز بر موضوع غزه بود. زیرا هدف ما برگزاری نشستی در چارچوب سازمان کشورهای اسلامی است.
بقایی تصریح کرد: هر لحظه که میگذرد جانهای بیشتری در غزه بر اثر گرسنگی از بین می روند. تمرکز ما در این مسیله بر کشورهای اسلامی است زیرا علقه های دینی وجود دارد. البته تک تک دولتها به موجب اسناد بینالمللی وظیفه دارند برای توقف این جنایات اقدام کنند. در حال حاضر ترکیه به عنوان رئیس فعلی سازمان کشورهای اسلامی در این راستا تلاش میکند. امیدواریم این نشست در محیط بینالملل هم تحرکی ایجاد کند.
وی گفت: دیپلماسی همیشه ابزاری برای صیانت منافع ملی است و وزارت خارجه وظیفه دارد با رصد تحولات، هر زمان لازم بداند بنا به تصمیم سلسله مراتب نظام از این ابزار استفاده کند.اما نمیتوان اطمینان داشت به پایبندی رژیم صهیونیستی به قرارهایی که میگذارد. بنابراین آنچه برای ما اطمینان بخش است، توانمندی دفاعی و نظامی خودمان است که هر متجاوزی را از تکرار تجاوزش ، پشیمان می کند.
بقایی اظهار داشت: اداره کل ایرانیان و معاونت کنسولی در وزارت خارجه،موضوع تسهیل تردد ایرانی های خارج از کشور را همواره پیگیری میکند. هنوز لایحه ای که از سوی دولت در خصوص بازگشت ایرانی ها مطرح است، نهایی نشده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: بی سابقه است دو کشور که برای دور بعدی مذاکره قرار گذاشته اند، طرف دیگری را به حمله تشویق کند. شرط هر مذاکره در اینده تغییر رفتار و نگاه به مذاکره است. قرار نیست مذاکره ابزاری برای زورگویی باشد.
وی تاکید کرد: بحث حضور آمریکا در کریدور زنگزور از سوی کشورهای قفقاز رد شد. ما معتقدیم مسائل منطقه باید توسط کشورهای این حوزه حل شود.
بقایی عنوان کرد: گزارش های حقوق بشری در مورد اعدام در ایران تازگی ندارد. تعیین مجازات و نوع آن بر عهده کشورهاست که با توجه به شدت جرایم و موازین قانونی خود درباره آن تصمیم بگیرند. اعدام برای شدیدترین جرایم در ایران پذیرفته شده است. اما قوه قضاییه ما تلاش دارد این مجازات را برای جرایم شدید محدود کند که پس از دادرسی های طولانی چنین احکامی صادر می شود.
سخنگوی وزارت خارجه خاطر نشان کرد: موضوع حقابه هیرمند در تمامی گفتگوهای ما با طرف افغانستان پیگیری میشود. در گفتگو اخیر عراقچی با همتای افغانستانی خود که متمرکز بر غزه بود هم این مسئله عنوان شد.
وی اعلام کرد: ما در موعد مقرر درباره واکنش جمهوری اسلامی ایران به اجرای مکانیسم ماشه تصمیم میگیریم. چون ما دلیلی برای بازگشت تحریم های سازمان ملل نمیبینم و مبنایی هم برای آن وجود ندارد.
ارسال نظر