English

بقایی:

نشست ایران و اروپا، آزمونی برای واقع‌بینی تروئیکای اروپایی در موضوع هسته‌ای است

سخنگوی وزارت خارجه ایران، نشست دیپلماتیک با سه کشور اروپایی عضو برجام را فرصتی برای تصحیح رویکرد این کشورها دانست و تأکید کرد اروپا باید در قبال مواضع خود درباره پرونده هسته‌ای ایران پاسخگو باشد.

نشست ایران و اروپا، آزمونی برای واقع‌بینی تروئیکای اروپایی در موضوع هسته‌ای است
به گزارش خبرگزاری موج

، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه نشست روز جمعه ایران با سه کشور اروپایی عضو برجام را فرصت مغتنمی برای تصحیح نگاه و موضع این سه کشور در قبال موضوع هسته‌ای ایران دانست و ابراز امیدواری کرد که این سه کشور از این فرصت برای جبران رویکردهای غیرسازنده قبلی که موجب مخدوش شدن اعتبار و جایگاه مذاکراتی اروپا و تبدیل آن به بازیگر حاشیه‌ای نیز گردیده است، استفاده کنند.

وی با ابراز تأسف از مواضع جانب‌دارانه سه کشور اروپایی در قبال تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران - که عملاً این سه کشور را به‌عنوان توجیه‌گران قانون‌شکنی و تجاوز به دنیا معرفی نمود - تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران پیش‌تر نسبت به چنین موضع‌گیری‌های ناشایستی اعتراض کرده و قطعاً در نشست روز جمعه نیز مراتب اعتراض ایران در این خصوص به طرف‌های اروپایی ابلاغ خواهد گردید و از آنها توضیح خواسته خواهد شد.

بقایی در پاسخ به سوال دیگری راجع به تهدید مکرر کشورهای اروپایی مبنی بر استفاده از سازوکار موسوم به "پس‌گشت" (اسنپ‌بک)، گفت: هیچ توجیهی برای عدم خروج موضوع هسته‌ای ایران از دستور کار شورای امنیت در موعد مقرر وجود ندارد. ضمن اینکه سه کشور اروپایی اساساً به دلیل مواضع و عملکردهای خود در قبال تعهداتشان در برجام، هیچ اهلیت و حقی برای توسل به چنین ساز و کاری ندارند. به عبارت دیگر سه کشور اروپایی به دلیل نقض مستمر تعهدات خود طبق برجام و موضع‌گیری حمایتی از حملات نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران - که نقض قطعنامه ۲۲۳۱ و تعرض به موضوع اصلی آن یعنی " تأیید برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران به‌شمول غنی‌سازی" بود- آگاهانه جایگاه خود به‌عنوان "مشارکت‌کننده برجام" را مخدوش کرده‌اند و لذا دیگر صلاحیت حقوقی برای استفاده از -یا حتی تمدید- سازوکارهای برجامی که خود ناقض آن هستند ندارند.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: بازگرداندن قطعنامه‌های شورای امنیت که در سال ۲۰۱۵ به‌موجب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شده است، هیچ توجیه یا مبنای حقوقی، اخلاقی و منطقی ندارد، چرا که اولاً ایران کماکان عضو برجام است و مجموعه اقدامات جبرانی که یک‌سال بعد از خروج آمریکا از برجام اتخاذ کرد نیز به‌موجب برجام و در واکنش به نقض عهد آمریکا و سه کشور اروپایی بوده است. اساساً سه کشور اروپایی که خود مستمرا مرتکب نقض تعهدات خود در قبال ایران شده‌اند، صلاحیت قانونی و منطقی برای متهم‌کردن ایران به نقض همان قطعنامه‌ای که خود ناقض آن هستند ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به فشار رژیم صهیونیستی بر سه کشور اروپایی در این خصوص، گفت: اینکه رژیم صهیونیستی به‌عنوان تنها دارنده سلاح هسته‌ای در منطقه و به‌عنوان بزرگترین دشمن برجام و عامل اصلی خروج یکجانبه آمریکا از این سند، اکنون در صدد تعیین تکلیف برای اروپا و پیچیده‌کردن بیشتر این موضوع باشد، تعجب‌آور نیست اما سوال این است که آیا این سه کشور حاضرند بیش از این اعتبار خود را قربانی مطامع شرورانه رژیم صهیونیستی نمایند؟ ضمن اینکه همانطور که عرض شد اساساً سه کشور اروپایی در این رابطه فاقد صلاحیت حقوقی هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی راجع به گزارش اخیر برخی رسانه‌ها مبنی بر احتمال طرح تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی اروپا گفت: اساساً وقتی اصل موضوع بازگرداندن تحریم‌ها فاقد هرگونه دلیل و وجاهت قانونی و منطقی است، و طرف‌های اروپایی به دلیل عملکردشان صلاحیت و مجوز چنین کاری ندارند، صحبت‌کردن از تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ را نیز به‌طور مضاعف بی‌معنا و بی‌مبنا می‌دانیم و با آن مخالفیم.

بقایی در خصوص آخرین وضعیت همکاری‌های ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: توقف همکاری ایران با آژانس نتیجه مستقیم اقدامات غیرقانونی و تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا است که با نقض منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل، ضربه مهلکی به رژیم منع اشاعه زده و با حمله به تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران، ایمنی و امنیت این تأسیسات را به شدت مخدوش کردند. بر این اساس، جامعه جهانی باید ضمن محکوم‌کردن حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، متجاوزان را به‌خاطر این وضعیت پاسخگو و بازخواست نماید.

بقایی تاکید کرد: ایران کماکان عضو معاهده منع اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان است، اما در وضعیت فعلی (پس از حملات غیرقانونی رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران) مبنا و چارچوب تعامل ما با آژانس، قانون اخیر مصوب مجلس است که همکاری با آژانس را منوط به کسب مجوز و هماهنگی لازم با شورایعالی امنیت ملی کرده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد خبر سفر یکی از مسئولان ارشد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و احتمال بازدید وی از تأسیسات هسته‌ای آسیب دیده، گفت: سفر معاون مدیر کل آژانس به تهران در دستور کار است و احتمالاً طی چند هفته آینده انجام خواهد شد. هدف از این سفر، رایزنی جهت تنظیم شیوه نامه جدید برای همکاری ایران-آژانس است و هیچ برنامه‌ای برای بازدید از تأسیسات هسته‌ای که در جریان حملات غیرقانونی آمریکا و رژیم صهیونیستی آسیب دیده‌اند در دستور کار قرار ندارد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه