آغاز مذاکرات صلح در پارلمان ترکیه/ پکک آزادی اوجالان را شرط خلع سلاح کامل اعلام کرد
همزمان با آغاز نخستین نشستهای رسمی پارلمان ترکیه برای تشکیل کمیته ویژه فرآیند صلح با پکک، این گروه آزادی عبدالله اوجالان، رهبر زندانی خود را مهمترین شرط خلع سلاح کامل و پایان دادن به دههها مبارزه مسلحانه اعلام کرد.

، پارلمان ترکیه روندی رسمی را برای آغاز فرآیند صلح با حزب کارگران کردستان ( پکک ) کلید زده است؛ فرآیندی که هدف آن تشکیل کمیته ویژهای برای تحقق «ترکیه عاری از تروریسم» است و میتواند بزرگترین گام برای پایان دادن به دههها درگیری میان دولت مرکزی و گروههای کردی لقب گیرد. در شرایطی که مذاکرات پارلمانی با مشارکت گسترده احزاب اصلی از جمله حزب عدالت و توسعه، حزب جمهوریخواه خلق، حزب دموکراسی و برابری برای مردم، حزب جنبش ملیگرا و ائتلاف راه راست آغاز شده، پکک مهمترین شرط ادامه روند خلع سلاح کامل را آزادی عبدالله اوجالان، رهبر زندانی این گروه عنوان کرده است.
به گزارش خبرگزاریهای ترکیهای، کمیتهای پارلمانی در حال تدوین نقشه راهی برای گذار به صلح فراگیر است؛ اما برخی احزاب ملیگرا از جمله حزب خوب، این فرآیند را «پروژهای خائنانه» نامیده و از ورود به مذاکرات خودداری کردهاند. این تردیدها، بر ایجاد اجماع سیاسی در مجلس و تدوین سازوکار قانونی اثرگذار است و بر پیچیدگی روند صلح میافزاید.
اوج تحولات اخیر به ویدیوی فراخوان عبدالله اوجالان در ۹ ژوئیه بازمیگردد که پس از ۲۶ سال زندان، رسماً از پکک خواست مبارزه مسلحانه ۴۷ ساله را کنار بگذارد و به سیاست دموکراتیک روی آورد. پس از این پیام، پکک تصمیم به انحلال شاخه نظامی خود گرفت و اولین گروه ۳۰ نفره از نیروهای این سازمان در اقدامی نمادین در سلیمانیه عراق سلاحهای خود را تحویل و سوزاندند. با این حال، سخنگویان پکک از جمله تکین موش و ندیم سوین هشدار دادند که ادامه این مسیر به اجرای بیقید و شرط شروط اصلی، از جمله آزادی اوجالان و آزادی زندانیان سیاسی بستگی دارد.
در این میان، رئیس پارلمان ترکیه، نعمان کورتولموش، با هدف تکمیل فهرست اعضای کمیته، رایزنیهای فشردهای با نمایندگان احزاب انجام داده و منابع پارلمانی اعلام کردهاند که فرایند خلع سلاح ممکن است بین ۳ تا ۵ ماه زمان ببرد؛ هرچند تداوم همراهی همه جریانهای سیاسی برای موفقیت مسیر صلح ضروری است.
کارشناسان معتقدند اگر ترکیه با مطالبات پکک موافقت کند، شاهد دورهای تازه از گفتوگو و تعامل داخلی خواهد بود و چشمانداز حل یکی از طولانیترین مناقشات خاورمیانه روشنتر خواهد شد؛ موضوعی که نیازمند پایبندی همه طرفها به توافقات احتمالی و عبور از شکافهای جدی سیاسی و امنیتی است.
ارسال نظر