English

به بهانه حضور ناوگان نظامی ایران در کانال پاناما؛

کانالی ساخته بشر و نحوه بوجود آمدن آن

کانال پاناما در جریان یکی از بزرگ‌ترین و دشوارترین پروژه‌های مهندسی در جهان ایجاد شده است و بعنوان یکی از سرشناس‌ترین و مهم‌ترین آبراه‌های جهان شناخته می‌شود.

کانالی ساخته بشر و نحوه بوجود آمدن آن

به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، شاید اگر اخبار را دنبال کرده باشید طی چند روز گذشته نام کانال پاناما و مستر قدن کشتی‌های ایرانی در این کانال به گوشتان خورده باشد. خبری که امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش آن را اعلام کرد.

اما آیا می‌دانستید این کانال که بنوعی تحت حکمرانی آمریکایی‌هاست در چه سالی و چگونه ساخته شده است؟

 

کانال پاناما؛ یک آبراه غیرطبیعی

 

آبراه پاناما در واقع یک آبراه غیرطبیعی است که انسان‌ها آن‌ را در کشور پاناما خلق کرده‌اند و سبب ارتباط‌میان دو اقیانوس آرام و اطلس شده است.

ساخت این کانال چندان هم کار آسانی نبود و این آبراه در جریان یکی از بزرگ‌ترین و دشوارترین پروژه‌های مهندسی در جهان ایجاد شده است و بعنوان یکی از سرشناس‌ترین و مهم‌ترین آبراه‌های جهان شناخته می‌شود.

 

فواید ایجاد کانال پاناما

 

راه معمولی کشتیرانی میان شهرهای نیویورک و سان فرانسیسکو چیزی حدود ۲۲۵۰۰ کیلومتر مسافت دارد و در مقابل عبور از کانال پاناما این مسافت را به ۹۵۰۰ کیلومتر کاهش داده است.

کشتی‌ها در گذشته‌های دور بمنظور عبور از اقیانوس آرام به اطلس مجبور بودند آمریکای جنوبی را دور بزنند که پس از ایجاد این کانال به‌طور مستقیم از اروپا به آمریکا و از آنجا به آسیای شرقی می‌روند.

پاناما3

مشخصات کانال پاناما

 

کانال پاناما دارای ۸۲ کیلومتر طول است و از باریکهٔ پاناما گذر می‌کند.

کلمبیا، فرانسه و بعدها آمریکا قلمرو اطراف کانال را در طول ساخت و ساز آن به کنترل خود درآوردند.

 

در واقع در سال ۱۸۸۱ بود که فرانسه کار بر روی این کانال را آغاز کرد، اما به‌دلیل عدم اعتماد سرمایه‌گذاران درپی مشکلات مهندسی و نرخ بالای مرگ و میر کارگران متوقف شد.

ایالات متحده آمریکا نیز این پروژه را در ۴ مه ۱۹۰۴ به دست گرفت و در نهایت کانال را در ۱۵ اوت ۱۹۱۴ افتتاح کرد.

ایالات متحده به کنترل کانال و منطقه کانال پاناما در اطراف آن ادامه داد تا این‌که به‌دنبال معاهده‌های توریخوس-کارتر در سال ۱۹۷۷ و پس از یک دوره کنترل مشترک آمریکا و پاناما، این کانال در سال ۱۹۹۹ تحت کنترل دولت پاناما قرار گرفت و اکنون توسط سازمان دولتی کانال پاناما مدیریت و اداره می‌شود.

 

ایده ایجاد کانال پاناما از کجا آمد؟

 

ایده اولیه ایجاد یک آبراه در کشور پاناما به قرن ۱۶ بازمی‌گردد و اینطور باید گفت که نخستین تلاش برای ایجاد این آبراه به سال ۱۸۸۰ و به رهبری فرانسوی‌ها مربوط می‌شود.

پس از شکست این پروژه که به کشته شدن ۲۱۹۰۰ کارگر انجامید پروژه نهایی توسط آمریکایی‌ها ادامه یافت و در حدود سال ۱۹۰۰ به انجام رسید تا سرانجام آبراه در سال ۱۹۱۴ برای استفاده بازگردد.

باید به این‌نکته توجه داشته باشید که، ایجاد این آبراه ۷۷کیلومتری با دشواری‌های بسیاری همراه بود، به نحوی که پس از پایان کار در مجموع ۲۷۵۰۰ کارگر (در مجموع دوره کار فرانسوی‌ها و آمریکایی‌ها) جان خود را از دست داده بودند.

معرفی کشور پاناما

پاناما با نام رسمی جمهوری پاناما، کشوری است در آمریکای مرکزی که  پایتخت  آن پاناماسیتی است.

 این کشور حدود ۴٬۳۱۵٬۰۰۰ نفر جمعیت دارد و زبان رسمی آن اسپانیایی و واحد پول آن بالبوآ و دلار آمریکا است.

پاناما از شمال به دریای کارائیب (اقیانوس اطلس)، از شرق به کشور کلمبیا، از جنوب به اقیانوس آرام و از غرب به کشور کاستاریکا محدود است.

پاناما2

برنامه حضور ناوگان نظامی ایران در کانال پاناما

 

امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱ در نخستین همایش ملی تمدن دریایی - مسیر پیشرفت، تاکید کرد: امروز یک فرصت بسیار بزرگ برای توسعه کشور از طریق دریا برای ما وجود دارد و سواحل مکران به عنوان دروازه این دسترسی برای توسعه دریا محور است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه، دریا می‌تواند محور توسعه و پیشرفت باشد، افزود: امروز بهره‌مندی از دریا برای ما یک مزیت ژئوپلیتیک است و کسانی که از این ظرفیت برخوردار نیستند دچار یک خفگی ژئوپلیتیکی هستند.

دریادار ایرانی ادامه داد: ما تا امروز در تمامی تنگه‌های راهبردی دنیا حضور داشته‌ایم و تنها در دو تنگه حضور نداشته‌ایم که در یکی از آنها امسال حضور پیدا می‌کنیم و در حال برنامه‌ریزی برای حضور در تنگه پاناما هستیم.

وی گفت: استفاده از ظرفیت‌های دریایی نیازمند، نگاه ویژه همه مسئولان دریایی کشور است. اقداماتی که امروز در نیروی دریایی ارتش صورت گرفته است بدون همراهی جامعه نخبگانی، شرکت‌های دانش بنیان و وزارت دفاع میسر نبوده است و امروز این ظرفیت در خدمت پیشرفت کشور قرار دارد.

دریادار ایرانی با بیان اینکه، ما خیلی زودتر از اروپایی‌های دریانوردی را شروع کردیم و دوباره این تمدن دریایی قابل احیا شدن است، افزود: امروز نیاز داریم تا حضور دریایی خودمان را قدرتمندتر کنیم و می‌توانیم بگوییم در حوزه علمی هیچ مشکلی برای رشد در این زمینه وجود ندارد، اما بیشتر این ظرفیت در حوزه نظامی مورد استفاده قرار می‌گیرد و سایر بخش‌ها نیز باید در این حوزه تلاش بیشتری کنند.

دریادار ایرانی اظهار داشت: برخی قوانین دست و پاگیر در حوزه اقتصاد دریایی وجود دارد و این موضوع مشکلاتی را برای دستگاه‌ها ایجاد کرده است که باید این مشکل حل شود.

وی گفت: در تمدن نوین اسلامی و بیانیه گام دوم انقلاب سهم و نقش آفرینی ارگان‌های دریایی می‌تواند بسیار مؤثر و حتی تاریخ ساز باشد. ما باید برای ساخت ایران بزرگ جهاد بزرگی هم انجام دهیم و این موضوعی است که رهبر انقلاب هم در بیانیه گام دوم به آن تأکید کرده‌اند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش تأکید کرد: برای رسیدن به تمدن نوین ایرانی اسلامی باید از ظرفیت‌های دریا استفاده کنیم. اگر امروز همرزمان من در حال نزدیک شدن به سواحل قاره آمریکا هستند، در حال به نمایش گذاشتن جلوه‌هایی از اقتدار ایران عزیز هستند. ما به عنوان ویترین مردم عزیز کشورمان برای اولین مرتبه در اقیانوس آرام حضور پیدا کردیم. البته در این مسیر استرالیا و فرانسوی‌ها تهدیداتی را برای ما ایجاد کردند و سعی کردند از قوانینی که خودشان برای عبور از سواحلشان مصوب کرده بودند، تخطی کنند که با اقتدار و بر اساس قانون، جواب آنها را دادیم.

وی افزود: استراتژی دریایی پایه‌ای برای استراتژی بزرگ ملی است و استراتژی دریایی در جهت پیشبرد همه منافع ملی است و سه فرماندهی اقیانوسی شامل فرماندهی اقیانوس هند، فرماندهی اقیانوس آرام و فرماندهی اقیانوس اطلس تشکیل داده‌ایم که امروز در اقیانوس‌های هند و اطلس حضور داریم و به زودی در اقیانوس آرام هم حضور پیدا می‌کنیم. تجهیزاتی که در آینده به نیروی دریایی ملحق می‌شود در راستای مأموریت این سه فرماندهی است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: نیروی دریایی بازوی حکمرانی کشور در اقیانوس‌ها است و نیروی دریایی یک نیروی راهبردی است که کار ویژه‌های آن حوزه کلان و راهبردی کشور را متأثر می‌کند. در ناحیه اقدامات این نیرو در سیاست‌های کلان ملی اثر گذار است.

 

 

بیشتر بخوانید:

تبلیغات منفی آمریکایی علیه ایمنی کشتی های ایرانی / تولید تجهیزات تصفیه توازن کشتی ها برای نخستین بار در ایران

موانع برای پهلوگیری کشتی‌های ایرانی در بنادر دریای سیاه رفع شده است

تسهیل صدور مجوز تردد کشتی های ایرانی در آب های روسیه

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه