نقش رسانهها در مدیریت اخبار خودکشی؛ ضرورت دقت، مسئولیت و آموزش
فوق تخصص مشاوره و رواندرمانی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، در کارگاه آموزشی "مدیریت اخبار خودکشی در رسانهها" ویژه خبرنگاران و اصحاب رسانه استان، بر اهمیت توجه به تبعات روانی و اجتماعی بازتاب اخبار خودکشی تأکید کرد.

، بهنام مولایی، با اشاره به اینکه خودکشی یک پدیده چندبعدی و پیچیده است، گفت: عوامل روانی، زیستی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در کنار هم قرار میگیرند و موجب شکلگیری رفتارهای خود آسیبرسان میشوند. کاهش تعهدات خانوادگی، طلاق، خشونت، ناامیدی، فشار اقتصادی، بیماریهای روانی و جسمی از دلایل رایج خودکشی هستند.
مولایی افزود: برخی خودکشیها نمایشی و برخی ناشی از توهم، جنون یا بیماریهای صعبالعلاج هستند؛ اما آنچه نگرانکننده است، رشد رنج سنی اقدامکنندگان تا ۱۵ سال است.
وی نقش رسانهها را «رقص بر لبه تیغ» توصیف کرد و هشدار داد: هرگونه انعکاس ناآگاهانه، پرهیجان، با جزئیات یا بار معنایی مثبت میتواند به تقلید رفتاری، تکرار الگو و افزایش نرخ خودکشی منجر شود. بهویژه در مواردی که فرد اقدامکننده دارای موقعیت اجتماعی، تحصیلات بالا یا شهرت باشد.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل توصیه کرد:از بهکار بردن واژههایی نظیر «خودکشی موفق» پرهیز شود. اصطلاح صحیح «خودکشی کاملشده» است و از درج جزئیات، روش، محل، تصاویر، آخرین یادداشت و نحوه اقدام اجتناب گردد.
وی گفت: از مصاحبه با اطرافیان، بهخصوص فرزندان فرد اجتناب و تمامی اخبار باید با استناد دقیق و دور از فضای هیجانی تنظیم شود.
مولایی در ادامه توصیههای خود به خبرنگاران در خصوص انتشار اخبار خودکشی گفت: هنگام گزارشدهی از تیترهای تحریککننده و بزرگنمایی بپرهیزید همچنین باید بهجای تمرکز بر رویداد، به علل زمینهساز، هشدارها و راههای پیشگیری پرداخته شود.
مولایی تأکید کرد: هر مورد اقدام به خودکشی میتواند تا پنج نسل اثر روانی بر جای بگذارد. انتشار هیجانبرانگیز اخبار، مانند پخش آژیر، تجمع جمعیت یا انتشار در فضای مجازی بدون مدیریت، فقط اضطراب و هیجان مضاعف تولید میکند و امکان مداخله مؤثر را کاهش میدهد.
وی در پایان نقش رسانهها را در امیدآفرینی، آموزش مهارتهای زندگی، معرفی عوامل محافظتکننده اجتماعی، گفتوگو با کارشناسان و جلوگیری از گسست نسلی مهم و حیاتی دانست.
ارسال نظر