خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
پشت پرده پذیرش آتش بس در غزه و اجرای کریدور کمک های بشردوستانه چیست؟
پس از انتشار گسترده تصاویر مردم گرسنه غزه، در نهایت اسرائیل پذیرفت از صبح روز یکشنبه آتش بس در مناطقی از این باریکه برقرار شود تا کاروان های حامل غذا و دارو به مردم غزه برسد.

، پس از فشار افکار عمومی دنیا با دیدن تصاویر مردم گرسنه نوار غزه و واکنش شدید رهبران کشورهای اروپایی، و همچنین بعد از آنکه اسرائیل از بی نتیجه ماندن مذاکرات با حماس برای آزادی اسرایش مطمئن شد، شب شنبه مقامات دولتی این رژیم در کابینه تصمیم گرفتند که مسیری برای عبور کاروان های حامل غذا و دارو به نوار غزه باز کنند. این مسیر که تحت عنوان کریدورهای حقوق بشردوستانه نام گذاری شد، بدون جللب رضایت وزرای تندرو کابینه یعنی بن گویر و اسموتریچ، ایجاد شدند. در واکنش به این اتفاق، بن گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل، اعلام کرد اینکه از وی و اسموتریچ به بهانه حفظ حرمت شبات (روز شنبه) درخواست نشد که در کابینه حضور پیدا کنند، بهانه ای بیش نیست. زیرا من مخالف جدی این کار بودم. این اقدامات ما را به نتیجه نمی رساند. نابودی حماس، شهرکسازی و تخلیه نوار غزه تنها راهکار برای رسیدن به گروگانهای ماست.
وی همچنین گشوده شدن مسیرهای کاروان های سازمان ملل را تسلیم نتانیاهو در برابر کمیپن رسانه ای حماس دانست. زیرا در روزهای گذشته مقامات اسرائیلی بارها اعلام کردند تصاویر مردم گرسنه غزه، صرفاً نمایشی رسانه ای از سوی حماس است.
با این حال ارتش اسرائیل اعلام کرد در پی تصمیم کابینه، این کریدورها باز خواهند شد تا حرکت ایمن کاروان های سازمان ملل و سازمان های امدادی تضمین شود. براین اساس از صبح روز یکشنبه آتشبس تاکتیکی محلی در فعالیتهای نظامی، از ساعت ۱۰:۰۰ تا ۲۰:۰۰، به منظور تأمین نیازهای بشردوستانه در نوار غزه آغاز شد. سخنگوی ارتش اسرائیل تأکید کرد آتشبس در مناطقی که ارتش اسرائیل در آنها فعالیت نمیکند - المواسی، دیر البلح و شهر غزه - هر روز تا اطلاع ثانوی اجرا میشود. علاوه بر این، مسیرهای امن دائمی از ساعت ۶:۰۰ تا ۲۳:۰۰ تعریف شدهاند تا کاروانها حرکت کنند. در همین راستا کانال مصری «القاهره الاخباریه» گزارش داد کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه از مصر به سمت نوار غزه حرکت خود را آغاز کردهاند. این کار در راستای اجرای آتشبس بشردوستانه صورت گرفت.
نکته مهم در اجرای این آتش بس، نظارت ویژه اسرائیل بر روند امور است. زیرا در نیمه شب شنبه، ارتش این رژیم کشتی حامل کمک های بشردوستانه به نام حنظله را در نزدیکی سواحل غزه تصرف کرد. در همین رابطه وزارت خارجه اسرائیل در بیانیه ای اعلام کرد: «نیروی دریایی مانع ورود غیرقانونی این کشتی به منطقه دریایی سواحل غزه شد. کشتی در حال هدایت به سمت سواحل اسرائیل است و همه مسافران در سلامت هستند. تلاشهای غیرمجاز برای شکستن محاصره خطرناک، غیرقانونی و تضعیفکننده تلاشهای بشردوستانه جاری است.»
بنابراین اگرچه در حال حاضر آتش بسی برای ارسال کمک به غزه اجرا می شود، اما اسرائیل اجازه نخواهد داد هیچ کمکی بدون نظارت و تأیید این رژیم وارد غزه شود. دلیل این مسئله ادعای آنها مبنی بر انتقال تسلیحات و مهمات در لابه لای این کمک ها به حماس و مقاومت فلسطین است.
موضوع دیگر آنکه پس از شکست مذاکرات با حماس که در دوحه و با حضور نماینده آمریکا در جریان بود، به نظر می رسد آمریکا اسرائیل را تحت فشار قرار داد تا راه ارسال کمک ها به نوار غزه باز شود. زیرا مداخله آمریکا در گفتگوها با حماس، مؤید نقش این کشور در تحولات غزه بود و وقتی برخی کشورهای اروپایی اعلام کردند وضعیت غیرانسانی در غزه باید خاتمه پیدا کند، آمریکا برای دور ماندن از تبعات این فاجعه به اسرائیل چنین فشاری وارد کرد.
در همین حال مکرون، رئیس جمهور فرانسه، چند روز قبل اعلام کرد در نشست پیش رو مجمع عمومی سازمان ملل، کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. این سخنان با واکنش شدید مقامات اسرائیلیو حتی طیف چپ روبرو شد. آنها تشکیل کشور فلسطین در شرایط کنونی را پاداشی به حماس می دانند.
در هر حال انچه در غزه در حال وقوع است، فراتر از برخورد با مقاومت فلسطین و نیروهای مسلح آنجاست. اسرائیل و آمریکا برای این باریکه نقشه هایی دارند. در همین رابطه چند روز قبل کنفرانسی در اسرائیل برگزار شد که هدف آن بررسی راه های «چگونگی تحقق ریویرای غزه» با شهرکسازی و اخراج مردم آن منطقه بود. این همان ایده ترامپ است که چند ماه قبل مطرح کرده بود.
ارسال نظر