English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

غنی سازی، متغیر تعیین کننده سرنوشت مذاکرات هسته ای

در حالی که هنوز زمان و مکان دور پنجم مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا مشخص نشده اما مسئله غنی سازی به موضوع اصلی اظهارات رسانه ای مقامات آمریکایی تبدیل شده، موضوعی که از همان ابتدا از سوی تیم مذاکره کننده ایرانی، به عنوان خط قرمز تعیین شده بود.

غنی سازی، متغیر تعیین کننده سرنوشت مذاکرات هسته ای
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، با توجه به مواضع آمریکایی ها در مذاکرات هسته ای، در حال حاضر مهمترین مسئله بحث تعیین تکلیف غنی سازی اورانیوم است. از آغاز گفتگوها، مقامات وزارت خارجه کشورمان تأکید کردند مسئله رفع تحریم ها و حفظ حقوق هسته ای جزو خطوط قرمز ماست. اما از زمان خاتمه دور اول مذاکرات، جسته و گریخته بحش عدم امکان غنی سازی در ایران، از سوی آمریکایی ها مطرح شد و هر بار هم چه به صورت رسانه ای و یا در جریان مذاکرات، مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردند غنی سازی بخشی از توانمندی هسته ای ماست و باید در ایران انجام شود.

بنابراین امروز موضوع اصلی و تعیین کننده در مسیر گفتگوهای هسته ای، بحث غنی سازی است. در همین رابطه کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در اجلاس «مجمع گفتگوی تهران» اعلام کرد: «نفس ورود آمریکا به گفت‌وگو با ایران نشان می‌دهد که آن‌ها نمی‌توانند با ایران همانند کشورهای دیگر برخورد کنند. جمهوری اسلامی ایران یک کشور قدرتمند است و در برابر تهدید، واکنش نشان می‌دهد. مذاکرات تنها زمانی نتیجه خواهد داد که تحریم‌ها لغو شوند و در مقابل، ایران نیز غنی‌سازی را در چارچوب نیاز داخلی و نظارت پادمان محدود کند. ما به سوخت نیروگاه نیاز داریم و همچنین ۲۰ درصد برای راکتور تهران؛ این حق ماست و بر اساس پادمان نیز هیچ ایرادی به آن وارد نیست.»

همچنین اسماعیل بقایی روز دوشنبه (۲۹ اردیبهشت) در پاسخ به خبرنگاران تصریح کرد: موضوع غنی‌سازی به عنوان بخشی از چرخه طبیعی صنعت هسته‌ای قابل مذاکره نیست. غنی سازی امر فانتزی نیست که متوقف شود، بلکه یک نیاز است که این صنعت بدون وقفه به کارش ادامه دهد و نتیجه تلاش و خون دانشمندان هسته‌ای ماست.

این در شرایطی بود که ویتکاف در آخرین اظهارنظر خود روز یکشنبه (۲۸ اردیبهشت) اعلام کرده بود حتی یک درصد غنی سازی در داخل ایران مورد پذیرش نیست. با توجه به اینکه موضع مقامات آمریکایی در میز مذاکره با رسانه ها کاملاً در تضاد هم قرار دارد، این اظهارنظر اخیر ویتکاف هم می تواند در دور پنجم گفتگوها حتی اشاره هم نشود.

البته زمان و مکان دور بعدی هنوز نامشخص است ولی احتمالاً در یک کشور اروپایی برگزار شود. این نشست می تواند اهمیت قابل توجهی نسبت به دوره های قبلی داشته باشد. زیرا پس از چهار جلسه گفتگو غیرمستقیم، افکار عمومی انتظار دارند دست کم در برخی مسائل شفافیت هایی حاصل شده باشد اما کماکان هنوز موضوعات اصلی مورد چالش هستند. از سویی هر بار که نشست تمام می شود، بسته تحریمی جدید در حوزه نفت و پتروشیمی علیه ایران اعمال می گردد. به نظر می رسد هدف اصلی این اقدامات چین باشد که اکنون اصلی ترین مشتری نفت ایران است.

در ادامه این بازی رسانه ای، شب دوشنبه (۲۹ اردیبهشت) کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید گفت: «ما به خطوط قرمز اعلام شده از سوی ویتکاف (عدم غنی سازی اورانیوم توسط ایران) پایبندیم.» در این خصوص مجید تخت روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه اعلام کرد: «موضع ما درباره غنی‌سازی روشن است و بارها اعلام کردیم که غنی سازی یک دستاورد ملی برای ما است.به هیچ وجه در موضوع غنی سازی کوتاه نمی‌آییم و نخواهیم آمد. درباره غنی ‎سازی صفر از ابتدا گفتیم که اگر موضعشان این باشد طبیعی است که عملا کار به جایی نخواهد رسید.»

بنابراین در حالی که اظهارات رسانه ای گویای رسیدن گفتگوها به بن بست است اما هنوز امری قطعی نیست و نشست بعدی می‌ تواند تعیین کننده باشد. اما اگر در روند مذاکرات هم دو طرف بر سر مواضعی که اکنون در مسئله غنی سازی رسانه ای شده، بمانند چه خواهد شد؟ در آن صورت باید انتظار پایان این گفتگوها را داشت.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه