English

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

ایران سهم ۲ درصدی از تولید علم دارد/راه‌اندازی رصدخانه علم و فرهنگ

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز داشت: رتبه ایران در تولید علم به اذعان پایگاه‌های علم‌سنجی بین‌المللی پانزدهم جهان و ۲ درصد سهم تولید علم جهان هم از مقالات ایران اسلامی است.

ایران سهم ۲ درصدی از تولید علم دارد/راه‌اندازی رصدخانه علم و فرهنگ
به گزارش خبرگزاری موج

، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه امروز (جمعه، ۱۷ آذرماه) در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران به مناسبت سالگرد تشکیل شورای انقلاب فرهنگی، در سخنانی ضمن تبریک سالگرد تشکیل این شورا و روز دانشجو اظهار داشت: شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از ساختارهای انقلاب اسلامی است که توسط امام(ره) و رهبر معظم انقلاب با تأکید بر آیه ۳۸ سوره شورا تشکیل شد.

وی با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی سه دوره را پشت سر گذاشته و اکنون در دوره چهارم قرار گرفته است، ادامه داد: دوره نخست تأسیس ستاد انقلاب فرهنگی در سال ۵۹ با فرمان امام(ره) بود و هفت نفر را به عضویت این شورا درآوردند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در شهریور سال ۱۳۶۲ هشت نفر دیگر به این ستاد اضافه و این ستاد با هدف گسترش فرهنگ اسلامی مخصوصا اسلامی شدن مدارس و دانشگاه‌ها ترمیم شد، در این دوره به طور عمده تدابیر سلبی و ایجابی انجام گرفت.

وی اضافه‌کرد: در دوره دوم که از ۱۹ آذر سال ۱۳۶۳ آغاز شد، تبدیل ستاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی به پیشنهاد رهبر معظم انقلاب به امام خمینی (ره) بود. در این دوره شورا سیاستگذاری فرهنگی نظام را عهده‌دار شد، در این دوره ساختارسازی در اولویت بود. نهادها و دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها با رویکرد اسلامی و تولید علم بومی با تدبیر شورا شکل گرفت.

حجت‌الاسلام خسروپناه گفت: دوره سوم، دوره سندنگاری و تصویب اسنادی راهبردی علم و فرهنگ کشور بود که سال‌های طولانی از ۱۳۷۵ تا ۱۴۰۰ به نگاشت سندهای راهبردی مختلف اختصاص داشت.

وی با بیان اینکه، دوره چهارم از سال ۱۴۰۰ شروع شد و این دوره در واقع دوره قرارگاهی شدن شوراست، تاکید کرد: شورا باید به قرارگاهی تبدیل شود که به مساله نفوذ فرهنگی در شئون جامعه بپردازد. بنابراین شورای عالی انقلاب از دوره‌های هدایتگری در دانشگاه‌ها، هدایتگری در علم و فناوری، هدایتگری فرهنگ عمومی به دوره هدایتگری در چهار حوزه علم و فناوری و اجتماعی و فرهنگی رسیده است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره عملکرد این شورا، بیان‌داشت: ساختارسازی برای اعتلای علم و فرهنگ کشور بخشی از عملکرد شوراست که تأسیس دانشگاه تربیت مدرس، مرکز نشر دانشگاهی، سازمان سمت، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، فرهنگستان‌های چهارگانه کشور، شورای عالی نوجوانان و جوانان برخی از آنها هستند و اینها کارهای بزرگی بود که شورا در دوره‌ای که رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند، انجام داد و بیشترین جلسات شورا نیز در دوره‌ای که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رئیس جمهور بودند تشکیل شد.

وی، دستاورد دوم شورای عالی انقلاب فرهنگی را سند نگاری ذکر کرد و تصویب اسناد مهمی نظیر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند نقشه جامع علمی کشور، سند نقشه مهندسی کشور، سند مهدویت و انتظار، سند گیاهان دارویی و طب سنتی، سند توسعه هوا و فضا، سند راهبردی علوم و فناوری‌های شناختی، سند دانشگاه اسلامی و سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی در این دوره شورا از جمله مهمترین این اسناد نام برد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین در پاسخ به انتقاد برخی مبنی بر اینکه سندنویسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیار بوده است، ادامه داد: برای حکمرانی علم و فناوری و فرهنگ به اسناد راهبردی نیاز داریم، کشورهای پیشرفته سندهای متعدد دارند، سند بسندگی خطاست وگرنه حکمرانی در موضوعات مختلف بدون داشتن اسناد راهبردی امکانپذیر نیست.

حجت الاسلام خسروپناه درباره تصویب ضوابط در این شورا نیز بیان‌داشت: به عنوان مثال، مصوبه کنکوری شورا باعث شد که دست مافیای کنکور قطع شود و این کار مهمی بود. اینکه معدل دبیرستان در ورود به دانشگاه نقش داشته باشد مساله مهمی بود. تعیین ضوابط دیگر در موضوعات مختلف نظیر دانشگاه فرهنگیان، عفاف و حجاب، تحکیم خانواده، علوم انسانی، تعلیم و تربیت، جذب اساتید دانشگاه و توسعه قرآنی در حکم قانون در کشور است و لازم الاجراست. طبق اصل ۵۷ قانون اساسی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمانت اجرایی دارد.

وی اضافه کرد: مقابله با اسناد انحرافی کنواسیون‌های اومانیستی که در دولت قبل در دستور کار قرار گرفت، از دستاوردهای شورای عالی انقلاب فرهنگی است، مثلا سند ۲۰۳۰ سند بسیار خطرناکی بود با هدایت رهبر معظم انقلاب توسط این شورا این سند به انزوا کشیده شد. می‌خواستند آموزش و پرورش و حوزه فرهنگ و مسائل اجتماعی را با این سند دنبال کنند که شورای عالی انقلاب فرهنگی جلوی اینها را گرفت.

خسروپناه درباره دستاوردهای عینی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی اگر دستاورد عینی نداشت از سوی اتحادیه اروپا، انگستان و کانادا تحریم نمی‌شد، این کشورهای استکباری تحریم را به حوزه فناوری‌های پیشرفته مانند دانش هسته‌ای می‌بردند، اما از سال گذشته تحریم را نسبت به شورای عالی انقلاب فرهنگی و برخی اعضای آن انجام دادند و این نشان دهنده عملکرد مثبت این شورا است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دستاورد علمی کشور ادامه داد: تعداد مقالات بین المللی کشور، ۷۸ هزار مقاله در «اسکوپوس» است، رتبه ایران در تولید علم به اذعان پایگاه‌های علم‌سنجی بین‌المللی رتبه ۱۵ جهان است. ۲ درصد سهم تولید علم جهان از مقالات ایران اسلامی است، ۲ هزار و ۴۰۰ نشریه علمی- پژوهشی در کشور داریم، ۳۶۰ نشریه ایرانی که ۱۵ درصد کل نشریات ما است و در پایگاه های بین المللی نمایه شده است.

وی خاطرنشان کرد: نزدیک به ۷۰ دانشگاه کشور در فهرست رتبه‌بندی دانشگاه‌های برتر دنیا حضور دارند و در اهمیت جایگاه علم در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به این نکته توجه کنید در بیانیه دوم انقلاب اسلامی اولین توصیه رهبر معظم انقلاب از هفتتوصیه درباره علم و پژوهش بود و ما باید مسئله علم و پژوهش را جدی بگیریم.

حجت‌الاسلام خسروپناه گفت: قدرت دفاع کشور، سد سازی، ساخت نیروگاه ها، رشد بهداشت و درمان، دستاوردهای حوزه سلول‌های بنیادین، فناوری هسته‌ای، فرآورده‌های بیولوژیک و محصولات نانویی در کشور به دلیل پیشرفت انقلاب است، این پیشرفت مرهون رشد دانشگاه‌هاست.

وی با تاکید بر اینکه نباید اجازه داد دشمن چهره منفی از جمهوری اسلامی نشان دهد، تصریح کرد: اگر عده‌ای انگشت شمار رفتار نادرست در دانشگاه‌ها انجام می‌دهند نماینده همه دانشگاه نیستند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دستاوردهای فرهنگی کشور بیان‌داشت: رشد در حوزه ورزشی و فرهنگی در کشور قابل تقدیر است، امروز بسیاری از وزرشکاران وقتی مدال می‌گیرند آن را به امام رضا(ع) تقدیم می‌کنند و این افتخار است که خودشان را از ایران اسلامی می‌دانند نباید اجازه دهیم که عده‌ای غرب‌زده چهره فرهنگی کشور را مخدوش کنند.

به گفته حجت الاسلام خسروپناه، اتفاقات متعدد فرهنگی نظیر سینمای قرآنی، موسیقی ارزشی، اعتکاف دانشجویان، راهیان نور و راهیان پیشرفت، راهپیمایی اربعین و راهپیایی غدیر از جمله دستاوردهای حوزه فرهنگ بعد از انقلاب اسلامی است. البته این دستاوردها سبب نمی شود که به خودمان مغرور شویم، زیرا بر اساس منظومه فکری امامین انقلاب هیچ گاه نباید متوقف شویم و باید کاستی‌ها را جبران کنیم.

وی برای دوره چهارم فعالیت شورای عالی انقلاب فرهنگی پنج اولویت را تعریف کرد و گفت: راه‌اندازی رصدخانه علم و فرهنگ در شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از اولویت‌های مهم است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: اولویت دوم، تمرکز بر فرهنگ عمومی با حفظ ارزش‌های اخلاقی و دینی و تحکیم خانواده و تقویت عفاف و حجاب است. تقویت مصوبات فرهنگی از دیگر اولویت‌های شوراست، تاکنون سهم مصوبات علم و فناوری ۷۰ درصد کل مصوبات بوده است بدون اینکه مصوبات این حوزه کاهش یابد، سهم ۵۰ درصدی مصوبات در حوزه فرهنگی را در دستور کار داریم.

وی با بیان اینکه، بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی اولویت دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی است که با جدیت دنبال می‌شود گفت: همچنین ورود به مسائل نوین علمی نظیر هوش مصنوعی و کوانتوم تا رسیدن به مرجعیت علمی از دیگر برنامه‌های مهم در شورای عالی انقلاب فرهنگی است. قرارگاهی شدن شورا با هدف راهبری و نظارت در بخش فرهنگی نیز در این دوره با جدیت دنبال می‌شود.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه