English

از مدیریت بحران تا شکار بزرگ قاچاقچیان؛ روایت دو عملیات نفسگیر در هرمزگان

با نهایی شدن شناسایی ۵۸ قربانی حادثه بندر شهید رجایی و اعلام انهدام گسترده زیرساخت‌های قاچاق سوخت در بندرکلاهی به کمک فناوری هوش مصنوعی، رئیس کل دادگستری هرمزگان از عزم جدی دستگاه قضا برای حمایت از خانواده‌ها و مقابله بی‌امان با مافیای سوخت در جنوب ایران خبر داد.

از مدیریت بحران تا شکار بزرگ قاچاقچیان؛ روایت دو عملیات نفسگیر در هرمزگان

، مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان در نشست خبری با اصحاب رسانه در خصوص آخرین جزئیات حادثه بندر شهید رجایی اظهار داشت: شناسایی و احراز هویت پیکرهای جان‌باختگان از جمله چالش‌های جدی بود که به همت پزشکی قانونی استان، پزشکی قانونی شیراز و بانک اطلاعات هویت ژنتیک پزشکی قانونی انجام شد. پزشکان این حوزه با تمام توان و انگیزه وارد میدان شدند.

وی افزود: تیم بانک اطلاعات هویت ژنتیک با حضور در استان، شخصاً از خانواده‌های افراد مفقودشده خون‌گیری کرد و نمونه‌های زنده را اخذ کردند و همچنین مدیرکل پزشکی قانونی استان و رئیس بانک اطلاعات ژنتیک در محل حضور یافتند و تمامی نمونه‌های قابل‌برداشت از بافت‌ها و استخوان‌های پیکرها را جمع‌آوری کردند.

به گفته قهرمانی، این نمونه‌ها به مراکز تخصصی در فارس و تهران ارسال شد و در کمتر از ۴۸ ساعت، پروفایل‌های ژنتیکی تهیه و در بانک‌های مربوط ثبت شد که منجر به احراز هویت حدود ۱۶ تا ۱۷ نفر شد.

رئیس کل دادگستری هرمزگان یادآور شد: پیش‌تر نیز برخی خانواده‌ها از طریق شناسایی بصری پیکرهایی که قابل شناسایی بودند، موفق به تشخیص هویت عزیزان خود شدند. روند شناسایی تا روزهای بعد ادامه داشت و تیم‌های تفحص تا آخرین لحظات در محل حادثه حاضر بودند. در روزهای آتی نیز بقایای دو پیکر کشف و با انجام آزمایش‌های ژنتیکی، هویت آنان مشخص شد.

وی با اشاره به وضعیت خانواده‌های ۱۱ فرد مفقودی گفت: احساسات و اضطراب خانواده‌ها برای ما اهمیت ویژه‌ای داشت. جلسات متعددی با آنان برگزار شد و با رعایت تکریم، تمامی امکانات و تجهیزات مورد نیاز در اختیارشان قرار گرفت. حتی این فرصت داده شد تا فیلم‌های مداربسته را مشاهده و بررسی کنند.

قهرمانی خاطرنشان کرد: از همان ابتدا مشخص بود که هر ۱۱ نفر در محل حادثه حضور داشته‌اند؛ موضوعی که هم از طریق تصاویر ضبط‌شده و هم با شهادت همکاران و پیمانکاران آنان تأیید شد. با قانع شدن تدریجی خانواده‌ها، گواهی فوت یک به یک صادر شد و آخرین نفر، مرحوم حسن رنجبر، آتش‌نشان جان‌باخته، نیز براساس تصاویر منتشرشده شناسایی شد.

وی در ادامه با اعلام اینکه تعداد کل جان‌باختگان این حادثه ۵۸ نفر است، تأکید کرد: برخلاف برخی شایعات و ادعاها—even از تریبون‌های رسمی—هیچ گزارش مستندی درباره فوت یا مفقودی بیش از این تعداد دریافت نشده است.

قهرمانی تصریح کرد: تنها دو مراجعه در این خصوص صورت گرفت که یکی اصلاً در هرمزگان حضور نداشته و دیگری، پس از بررسی فنی پلیس، مشخص شد از مصدومان حادثه بوده که به بیمارستان منتقل شده و در حال حاضر در سلامت کامل در شهر خود حضور دارد. بنابراین این افراد در شمار فوت‌شدگان یا مفقودان نیستند.

رئیس کل دادگستری هرمزگان همچنین درباره آمار مصدومان گفت: در ساعات اولیه حادثه، بیش از هزارو۵۰۰ نفر به مراکز درمانی مراجعه کردند. اما تاکنون حدود ۵۳۰ نفر با علائم قابل بررسی به پزشکی قانونی مراجعه کرده‌اند. برخی از آسیب‌دیدگان نیز به دلیل نداشتن علائم جدی، نیازی به مراجعه نداشتند.

قهرمانی با تأکید بر مدیریت هم‌زمان میدان حادثه و رسیدگی قضایی، عنوان کرد: به مدت سه روز پس از وقوع حادثه، در محل حضور داشتیم و هم‌زمان پرونده قضایی نیز تشکیل شد که هم‌اکنون در مرحله کارشناسی قرار دارد. همان‌گونه که رئیس قوه قضاییه نیز تصریح کردند، نباید در رسیدگی به این پرونده زمان زیادی صرف شود؛ بنابراین، باید هرچه سریع‌تر علل حادثه مشخص و با مقصران برخورد قاطع و قانونی صورت گیرد.

رییس‌کل دادگستری هرمزگان در بخش دیگری از سخنان خود به نقش هوش مصنوعی در راستای شناسایی سرشبکه های قاچاق سوخت در بندرکلاهی، اظهار کرد: برای نخستین بار، از هوش مصنوعی جهت تحلیل داده‌های منطقه و شناسایی زیرساخت‌های قاچاق سوخت استفاده کردیم، این فناوری کمک کرد تا محل دقیق انبارها، مخازن و ظرفیت ذخیره‌سازی آن‌ها شناسایی شود و در نتیجه ۳۰۳ واحد محل انباشت سوخت و سه‌هزارو ۹۶۹ مخزن با ظرفیت‌های مختلف ثبت شد.

این مقام قضایی با تاکید بر جنبه‌های اجتماعی طرح، بیان کرد: برخلاف طرح‌های گذشته که بدون اطلاع‌رسانی انجام می‌شد، این بار با مردم منطقه در ارتباط بودیم و در این راستا نشست‌هایی با حضور دادستان مرکز استان و فرمانده انتظامی برگزار شد تا هدف اصلی طرح، یعنی کاهش زیرساخت‌های قاچاق، برای عموم مردم توضیح داده شود و حتی به افراد فرصت داده شد که مخازن سوخت خود را تخلیه کنند و از تخفیف‌های ویژه برخوردار شوند.

رییس‌کل دادگستری هرمزگان با اشاره به نتیجه این طرح خاطرنشان کرد: این عملیات که با مشارکت بیش از ۳۰۰ نیروی انسانی و استفاده از صدها دستگاه ماشین‌آلات انجام شد، به معدوم‌سازی ۶۰۰ کیلومتر لوله انتقال سوخت و انهدام زیرساخت‌های قاچاق انجامید.

به گفته وی، این طرح، بی‌نقص‌ترین عملیات اجرایی در مقابله با قاچاق سوخت بود که با استفاده از فناوری‌های پیشرفته، کار پلیس و دستگاه قضایی را به نحو قابل‌توجهی تسهیل کرد.

رییس‌کل دادگستری هرمزگان با اشاره به برخی حواشی و تخریب‌های هدایت‌شده، تاکید کرد: هدف‌مان اجرای عدالت و مبارزه جدی با فساد و قاچاق است که با همکاری نزدیک مردم و نهادهای مربوطه، این طرح الگویی موفق برای سایر نقاط کشور خواهد بود.

وی با تشریح جزئیات بیشتر از طرح مقابله با قاچاق سوخت در بندر کلاهی میناب، گفت: در این عملیات برای ۳۳ واحد متخلف پرونده قضایی تشکیل شده است که پرونده‌ها کاملا مستند، با احضار متهمان و صدور دستورات قضایی پیشرفته تهیه شده و به پرونده‌های کیفری تبدیل شده است.

قهرمانی تاکید کرد: این طرح علاوه بر مقابله با قاچاق سوخت، در راستای اصل ۴۹ قانون اساسی برای رسیدگی به اموال نامشروع حاصل از جرم نیز پرونده‌هایی تشکیل داده است.

وی افزود: برخی از متهمان دارای اموال و خودروهای لوکس چند میلیاردی هستند که در داخل و خارج از کشور املاک و دارایی‌های متعدد دارند.

این مقام قضایی به شایعات و فضاسازی‌ها درباره این طرح اشاره کرد و گفت: برخی تلاش کردند با جوسازی و فضاسازی مانع ادامه کار شوند، اما اراده قوی برای پیگیری و اجرای طرح در تمام استان وجود دارد و هیچ نقطه‌ای از استان از این برخورد مستثنی نیست.

قهرمانی همچنین از اجرای طرح‌های مشابه در روستاهای اطراف بندرعباس خبر داد و تصریح کرد: ظرفیت‌های ذخیره‌سازی در بندر کلاهی میناب بسیار بالاتر از سایر مناطق بوده و این موضوع باعث تفاوت ماهوی در ابعاد طرح شده است.

وی با رد اتهامات غیرواقعی نسبت به این طرح گفت: هیچ شلیک یا برخورد خشونت‌آمیزی توسط نیروهای امنیتی انجام نشده و تنها یک مورد دستگیری نوجوانی مسلح انجاک گرفته که پرونده وی در حال رسیدگی است.

رییس‌کل دادگستری هرمزگان در ادامه با تاکید بر مظلومیت مرزنشینان واقعی، خاطرنشان کرد: بسیاری از فعالان و صیادان منطقه از این وضعیت متضرر شده‌اند و شبکه‌های معاند از نام مرزنشین سوء استفاده می‌کنند در حالی که صدای واقعی مرزنشینان کمتر شنیده می‌شود.

وی همچنین به دستگیری ۲۰۰ تبعه غیرمجاز در همان روزهای اولیه اجرای طرح اشاره کرد و گفت: این افراد برای اخلال در نظام اقتصادی پرونده تشکیل داده‌اند و مرزنشین نیستند.

قهرمانی تاکید کرد: برخورد با متخلفان، حتی اگر کارگزاران سابق یا فعلی حکومتی باشند، با قاطعیت و شدت بیشتری ادامه خواهد داشت و پرونده‌های مربوط به کشتی‌ها و قراردادهای مرتبط نیز در دست رسیدگی است.

وی در پایان سخنان خود افزود: طی روزهای آینده جزئیات بیشتری از شبکه‌های قاچاق سوخت در بندر کلاهی میناب و اطراف آن منتشر خواهد شد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه