معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور تأکید کرد؛
ضرورت بینالمللی کردن تالابها / شناسایی و ثبت ۲۲۵ تالاب در کشور
معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه حدود ۲۲۵ تالاب را در کشور شناسایی و ثبت کردهایم، گفت: نیاز است که گام بلندی برای بینالمللی کردن تالابها برداریم.

، احمدرضا لاهیجانزاده در نخستین نشست شهرهای تالابی کشور در رامسر با اشاره به ارزش اقتصادی تالابها اظهار داشت: خشک کردن۶۰ هزار هکتار تالاب منجر به ایجاد کانون گردوغبار و آسیب به معیشت مردم شد.
وی ادامه داد: ما حدود ۲۲۵ تالاب را در کشور شناسایی و ثبت کردهایم. در این نشست بر ایجاد یک تالاب در رامسر تأکید شد و این در حالی است که سواحل تا عمق ۶ متر نیز تالاب محسوب میشوند و در واقع سواحل تالابی یک شهر محسوب میشوند و اتفاقاً بالاترین ارزش اقتصادی را از نظر خدمات اکوسیستمی برای هر منطقه به همراه دارند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: در حال حاضر حدود ۳ میلیون هکتار تالاب در کشور داریم که یک و نیم میلیون هکتار آن در کنوانسیون رامسر ثبت شده است و این میزان ۵۰ درصد مساحت تالابهای کشور را شامل میشود و از نظر تعداد ۲۶ یا ۲۷ تالاب را در بر میگیرد؛ بنابراین نیاز است که گام بلندی برای بینالمللی کردن تالابها برداریم.
وی با اشاره به مثال شهرستان شادگان، تصریح کرد: شادگان در قلب تالاب قرار دارد، اما هنوز به عنوان شهر تالابی ثبت نشده است و حدود ۴۰ هکتار تالاب در این منطقه وجود دارد که هنوز به عنوان شهر تالابی ثبت نکردهایم.
لاهیجانزاده تأکید کرد: شهر تالابی به این معناست که همه مردم و شهر پشتوانه تالاب باشند یعنی فقط سازمان حفاظت محیط زیست حافظ تالاب نیست.
وی از برنامهریزی برای برگزاری اجلاس بینالمللی تالابها در رامسر خبر داد و ابراز داشت: یک تالاب بزرگ و ارزشمند در کشور وجود داشت که همزمان یک میدان نفتی در کنارش قرار گرفته بود و متولیان این محدوده تصمیم گرفتند بخشی از تالاب را خشک کنند اما سازمان محیط زیست با این اقدام مخالفت کرد، در حالی که در شرایط آبی هم امکان برداشت نفت وجود داشت در نهایت ۶۰ هزار هکتار از این تالاب خشک شد.
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: بلافاصله درخواست تشکیل جلسه دادیم و ارزشهای اقتصادی تالاب را مطرح کردیم که نتیجهبخش نبود و در بازه زمانی دوسال، این منطقه به یکی از شدیدترین کانونهای گرد و غبار تبدیل شد و نیمه جنوبی استان را درگیر کرد و این موضوع باعث شد روزهای تعطیلی ایجاد شود و معیشت جامعه محلی از بین برود.
وی گفت: هزینههای اقتصادی و اجتماعی این اقدام هزاران برابر سکوی نفتی بود که وزارت نفت ایجاد کرد و بنابراین بحث تالاب و خدمات اکوسیستمی بحثی پیچیده است.
لاهیجانزاده با بیان اینکه همچنان با چنین درخواستهایی مواجه هستیم، عنوان داشت: مدتی پیش تیمی برای اجرای طرح ۵۰ هکتار جزیره مصنوعی در منطقهای که آبسنگهای مرجانی در آن وجود دارد، در خلیج فارس آمدند. در حالی که ۲۲ کشور جهان این آبسنگها را دارند و بدون چنین اقداماتی، صرفاً از طریق بازدید و گردشگری حدود ۳۶ میلیارد دلار درآمد اقتصادی دارند یا اینکه با پیشنهادهایی برای تبدیل هزاران هکتار تالاب به مزرعه پرورش ماهی مواجه هستیم.
وی درباره اهمیت رامسر به عنوان خاستگاه کنوانسیون تالابها گفت: دیداری با وزرای مرتبط حفاظت محیط زیست درکویت و امارات داشتیم که تمایل داشتند به رامسر سفر کنند و این شهر را از نزدیک ببینند.
لاهیجان زاده افزود: در آخرین جلسه ستاد ملی تالابها که به مدیریت محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور برگزار شد، پیشنهاد کردیم یک اجلاس بینالمللی در شهر رامسر برگزار شود و مسئولان تالابی، محققان و صاحبنظران را دعوت کنیم تا یک معرفی بینالمللی از رامسر برای دنیا داشته باشیم که این مصوبه، ملی و به وزارت خارجه سپرده شد و برای بحث هزینههای برگزاری هم باید اقداماتی انجام شود که دوستان مازندران آن را پیگیری میکنند.
وی در پایان به نشست مردادماه در زیمبابوه اشاره کرد و افزود: شهرداران تالابی که موفق به دریافت گواهی شدند، میتوانند از طریق دبیرکل تالاب لوح خود را تحویل بگیرند و شهرداران تالابی میتوانند ابتکارات خود را در این نشست ارائه دهند.
ارسال نظر