سخنگوی دولت:
دشمن؛ ایرانی ها را نشناخت/برای همه سناریوها آماده ایم
سخنگوی دولت گفت: در این روزها تلاشهای دیپلماتیک گستردهای را دنبال شده است و طبق صحبت های وزیر محترم امور خارجه ،پیام روشنی نیز در اینباره اعلام کردند مبنی بر اینکه "ایران، لبنان نیست". طبیعتاً ما برای تمام سناریوهای ممکن آمادگی کامل داریم.

، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در نشست خبری با اشاره به اینکه اتفاقات سختی را پشت سر گذراندیم ولی همانطور که بارها گفتیم این کشور پر از سیاوشان است اظهار کرد: این کشور پر از اسفندیارها است. این کشور بارها آسیب دیده ولی هر بار قویتر از قبل قد علم کرده است.
سخنگوی دولت اعلام کرد: دولت به عنوان نهاد خدمترسان مردم، در اولین دقایق پس از حمله کار خود را آغاز کرد. دکتر ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نخستین وزیر کابینه بود که اقدامات خود را شروع کرد و اتاقهای کنترل اورژانس و مراکز فرماندهی بحران (EOC) در سراسر کشور فعال شدند. این اقدامات با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی صورت گرفت، چرا که حمله در ساعات اولیه بسیار گسترده و چند استان را دربر گرفت.
وی ادامه داد: همزمان با این رخدادها، در بامداد روز جمعه، جلسه فوقالعاده هیئت دولت به ریاست معاون اول رئیس جمهور برگزار شد. در این جلسه چهار کارگروه اقتصادی، زیربنایی، امنیت شهروندان و رسانه تشکیل شد تا ضمن حفظ پایداری اقتصادی، نیازهای اساسی مردم از جمله سوخت، کالاهای ضروری و دارو تأمین گردد.
بیشتر بخوانید:
مهاجرانی ادامه داد: در این میان، ۱۴۰ زن و کودک به شهادت رسیدند و در برخی موارد، شاهد عروج خانوادگی تعدادی از شهدا بودیم؛ بهگونهای که در مواردی، تا ۱۲ نفر از اعضای یک خانواده به شهادت رسیدند.
سخنگوی دولت با اشاره به وضعیت کادر درمان و امدادرسانان اظهار داشت: در این ایام، ۱۱ دستگاه آمبولانس مورد اصابت قرار گرفت و ۹ نفر از اعضای کادر درمان و ۵ نفر از امدادرسانان جمعیت هلال احمر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند. جا دارد یک بار دیگر برای این شهیدان عزیز آرزو کنیم که همنشین حضرت اباعبدالله الحسین (ع) باشند.
مهاجرانی تصریح کرد: با توجه به نگرانیهای ناشی از تهدیدات تروریستی، موضوع امنیت جان شهروندان یکی از اولویتهای مهم بود که با محوریت وزارت کشور و همکاری سایر نهادهای مسئول، به سرعت پیگیری شد.
سخنگوی دولت در ادامه به آمار مجروحان و شهدا اشاره کرد و گفت: طبق آخرین آمار وزارت بهداشت، در طول ۱۲ روز جنگ ۵۶۴۶ مجروح به بیمارستانها مراجعه کردند. خدمترسانی به این مجروحان در شرایطی انجام شد که بیمارستانها بهطور معمول با حجم مشخصی از بیماران مواجه بودند و در کنار ارائه خدمات به مجروحان جنگ، خدمات معمول به مراجعین نیز ادامه یافت.
وی افزود: براساس اعلام سازمان پزشکی قانونی، تاکنون ۹۳۵ شهید در این جنگ تحمیلی تقدیم وطن شدهاند. من از اینجا به همه شهیدان عزیز سلام میکنم که جان خود را برای حفظ خاک و امنیت کشور فدا کردند.
مهاجرانی گفت: حمله به زندان اوین یکی از جنایتهای آشکاری بود که رخ داد و متأسفانه 79 نفر از همکارانمان به شهادت رسیدند. عملیات آواربرداری همچنان ادامه دارد و تاکنون به پایان نرسیده است.
سخنگوی دولت با اشاره به اقدامات جانبی برای خدمترسانی در روزهای جنگ خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه برخی از مردم بهطور طبیعی دچار اضطراب و نگرانی شده بودند، سامانه ۴۰۳۰ که تجربه موفقی در ایام شیوع کرونا داشت، مجدداً فعال شد. در کنار آن، سامانه ۱۴۸۰ که بهعنوان «صدای مشاور» فعالیت میکند، به ارائه مشاورههای روانشناسی به هموطنان پرداخت. در مجموع، حدود ۹۲ هزار تماس با سامانه ۴۰۳۰ در این مدت برقرار شد. همچنین اساتید دانشکدههای روانشناسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز اقدامات شایستهای در راستای خدمترسانی انجام دادند.
سخنگوی دولت، با اشاره به اقدامات انجامشده برای مدیریت اقتصادی در دوران جنگ ۱۲ روزه، گفت: آنچه باعث شد این قاب همدلی کامل شود، نهفقط اقدامات دولت، بلکه همراهی مردم بود. به همت جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، پویشی با نام «خانهات آباد» برای کمک به بازسازی منازل آسیبدیده هموطنان راهاندازی شده است. در این پویش تلاش میشود از ظرفیت چهرههای ملی، خیرین و ایرانیان مقیم خارج از کشور استفاده شود تا زمینه بازگشت آسیبدیدگان به خانههایشان فراهم شود.
وی با بیان اینکه در شرایط اعتصاب رانندگان کامیون قرار داشتیم، گفت: این عزیزان بهصورت داوطلبانه اعتصاب را شکستند و به ناوگان خدماترسان پیوستند. رساندن سوخت و مواد غذایی اساسی از جمله اقدامات مهمی بود که این رانندگان انجام دادند. همچنین رانندگان اتوبوس و لوکوموتیورانان قطارها نیز در انتقال شهروندان نقش چشمگیری ایفا کردند. از همه کسانی که تلاش کردند جریان زندگی در تهران پویا باقی بماند، از جمله نانوایان و فروشندگان فروشگاههای مواد غذایی نیز صمیمانه تشکر میکنیم.
سخنگوی دولت، با بیان اینکه از صاحبان کسبوکارها و تولیدکنندگان تشکر میکنم، گفت: در این ایام چرخ تولید کشور متوقف نشد. با وجود اینکه برخی شهرکهای صنعتی ما مورد حمله دشمن قرار گرفتند، تولید ادامه یافت و با همه مشکلات، قفسههای فروشگاهها کاملاً پر بود.
آنچه برای دولت اهمیت دارد، آن است که معیشت مردم دچار آسیب نشود
مهاجرانی درباره برنامههای دولت برای کاهش تورم و ایجاد ثبات اقتصادی، بهویژه پس از رأی اعتماد مجلس به وزیر جدید امور اقتصادی و دارایی، خاطرنشان کرد: در میانه جنگ شاهد انتصاب جناب آقای مدنیزاده بهعنوان وزیر امور اقتصادی و دارایی بودیم و طبیعتاً از اهداف اساسی دولت، بهبود وضعیت تولید و رشد اقتصادی کشور است. همچنین دولت در پی کنترل تورم و بهبود معیشت مردم است و آنچه برای دولت اهمیت دارد، آن است که معیشت مردم دچار آسیب نشود تا نیاز به راهبردهای حمایتی کاهش یابد.
وی افزود: در این راستا، کنترل قیمت کالاهای ضروری را دنبال خواهیم کرد، سیاست تنظیم بازار را پیش خواهیم برد و حمایت از کسبوکارها نیز در دستور کار قرار دارد. رشد اقتصادی با کنترل تورم و بهبود معیشت مردم رابطهای مستقیم دارد و هرچه وضعیت تولید بهبود یابد، شرایط زندگی مردم نیز بهتر خواهد شد. از این رو، بازسازی زیرساختهای آسیبدیده و ایجاد الزامات لازم برای رونق تولید از اولویتهای دولت است.
مهاجرانی با بیان اینکه آنچه امروز به اقتصاد کشور آسیب میزند، ناترازیهاست، تصریح کرد: دولت با اولویت قرار دادن تولید، این مسئله را پیگیری میکند و حمایت از صنایعی که در جریان جنگ آسیب دیدهاند نیز در دستور کار قرار گرفته است.
وی درباره ادعاهای دونالد ترامپ مبنی بر درخواست ایران برای مذاکره و همچنین ادعای آسیب به زیرساختهای هستهای کشور گفت: سایتهای هستهای ما آسیب جدی دیدهاند و مقامات مختلف نیز بر این موضوع تأکید داشتهاند. اما درباره مذاکره، همانطور که وزیر امور خارجه و سخنگوی وزارت خارجه نیز مطرح کردند، تاکنون هیچ تاریخی برای این موضوع اعلام نشده و احتمالاً این موضوع در آینده نزدیک نیز در دستور کار نباشد؛ در این زمینه هنوز تصمیمگیری مشخصی صورت نگرفته است.
ایران با تمدنی چند هزار ساله، فراز و فرودهای بسیاری را پشت سر گذاشته اما همواره ایران باقی مانده است
سخنگوی دولت درباره اقدامات دولت برای پیگیری حقوقی تجاوز رژیم صهیونیستی به کشور، اظهار داشت: بله، پاسخ مثبت است. نفس این اقدام رژیم صهیونیستی، از منظر حقوق کیفری بینالمللی، یک جنایت محسوب میشود. از همین رو، از نخستین ساعات این تجاوز، مکاتباتی با شورای امنیت سازمان ملل متحد و نهادهای حقوق بشری آغاز شد. تاکنون دستکم ۱۰ مکاتبه با دبیرکل سازمان ملل و نهادهای ذیربط، از جمله شورای امنیت، انجام شده و سه نشست نیز در سطح شورای امنیت برگزار شده است.
وی با بیان اینکه مستندسازی این جنایات بهطور دقیق در حال انجام است، افزود: کمیته حقوقی ویژهای نیز در سطح معاونت ریاستجمهوری تشکیل شده و در حال پیگیری این موضوع است. همچنین کمیته ملی حقوق بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران به ریاست جمعیت هلالاحمر و با عضویت دستگاههایی همچون وزارت کشور، وزارت امور خارجه، وزارت بهداشت، وزارت دادگستری و نیروهای مسلح تشکیل جلسه داده و اقدامات مشخصی در راستای پیگیریهای حقوقی انجام داده است.
مهاجرانی ادامه داد: شکایات متعددی نیز به نهادهای بینالمللی در حوزههای محیط زیست، حقوق بشردوستانه و حقوق کیفری بینالمللی ارائه شده است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره برنامههای دولت برای افزایش تابآوری اجتماعی در شرایط جنگ تحمیلی، تصریح کرد: ما دو ثروت بزرگ داریم؛ یکی، ثروت تمدنی ماست. ایران با تمدنی چند هزار ساله، فراز و فرودهای بسیاری از جمله حمله مغول، وقایع شهریور ۱۳۲۰ و دفاع مقدس را پشت سر گذاشته و همواره ایران باقی مانده است.
سخنگوی دولت تأکید کرد: آنچه امروز ضروری است، بازنگری در رفتار دولت با مردم و بازگشت بیشتر به مردم است. در راستای افزایش تابآوری اجتماعی، توجه به مسائل زیستمحیطی، تقویت اقتصاد، پیوند دانشگاه با جامعه، تشکیل شبکههای نخبگانی، ایجاد فضای گفتوگوی ملی، پرهیز از دوگانهسازیهای خودی و ناخودی، به رسمیت شناختن همه ایرانیان و دادن فرصت بیان به همه گروهها، از جمله اقدامات اساسی بهشمار میرود.
وی در ادامه افزود: یکی از مهمترین عوامل تقویت تابآوری اجتماعی، تأکید بر هویت دینی ماست. ایران و اسلام در هم تنیدهاند و تفکیک این دو، معنایی ندارد. امروز هویت دینی و ملی ما در هم تنیدهاند و هنگامی که میگوئیم «ایران حسین، تا ابد پیروز است»، این جمله، مسیحیان، کلیمیان و زرتشتیان ما را نیز در بر میگیرد؛ چراکه آنان نیز نسبت به این شخصیتهای بزرگ، باور و احترام دارند. از این رو، تقویت هویت ملی-دینی یکی از محورهای اساسی برنامههای دولت در مسیر افزایش انسجام و پایداری اجتماعی است.
تأمین اسکان برای آسیبدیدگان؛ اولویت نخست دولت
سخنگوی دولت درباره اقدامات دولت برای جبران خسارت آسیبدیدگان از جنگ، اظهار داشت: طبق اعلام سازمان مدیریت بحران، تاکنون ۳۵۰۰ واحد مسکونی در کشور آسیب دیدهاند که از این میان، ۳۳۲ واحد مربوط به شهر تهران است. این آسیبها در سه دسته قابل تفکیک هستند.
وی توضیح داد: برخی از منازل بهطور کامل تخریب شدهاند که نیازمند بازسازی کامل هستند. برخی دیگر نیازمند تعمیرات اساسیاند که باید بازسازی جدی در آنها انجام شود و دسته سوم نیز آسیبهای جزئی دیدهاند. طبیعتاً اولویت نخست دولت، تأمین اسکان برای آسیبدیدگان است و این موضوع بهطور جدی در حال پیگیری است.
مهاجرانی با قدردانی از اقدامات شهرداری تهران در این زمینه گفت: لازم است از شهرداری تهران بهویژه شهردار محترم، معاونت فرهنگی و اجتماعی و معاونت خدمات شهری ایشان که بهصورت جدی در حال رفع مشکلات اسکان آسیبدیدگان هستند، تشکر کنم. هتلهایی همچون ورزش، شیان، شهر و چند هتل دیگر که در اختیار شهرداری بوده، در خدمت این عزیزان قرار گرفتهاند. همچنین تمام سازمانهایی که امکانات اقامتی دارند، این فضاها را در اختیار آسیبدیدگان قرار دادهاند. بخش قابل توجهی از این خدمات کاملاً رایگان است.
وی افزود: دیروز وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام کرد که اتحادیه هتلداران اعلام کرده از ۲۰ تا ۵۰ درصد تخفیف برای اقامت طولانیمدت در هتلها و مراکز بومگردی برای آسیبدیدگان در نظر گرفته شده است.
سخنگوی دولت ادامه داد: بنیاد مسکن بهعنوان متولی اصلی این موضوع، در حال تکمیل فرآیند جمعآوری دادههاست. البته بخشی از بازسازیها باید توسط نهادهای مربوطه انجام شود؛ برای نمونه، اگر منزل یکی از کارکنان وزارت بهداشت آسیب دیده باشد، مسئولیت بازسازی آن بر عهده همان وزارتخانه است. دادهها در حال جمعآوری است و پس از آن، اقدامات لازم برای اعطای تسهیلات ودیعه مسکن و بازسازی اعلام خواهد شد.
مهاجرانی علت اعطای سبد حمایتی کالا فقط به سه دهک اول درآمدی و حذف پنج دهک دیگر توضیح داد: سیاست دولت بر این است که همان هفت دهکی که پیشتر کالابرگ دریافت کرده بودند، همچنان مشمول دریافت باشند. انشاءالله سایر دهکهایی که در مرحله نخست دریافت نکردهاند نیز در مراحل بعدی، مشمول دریافت خواهند شد.
ذخایر استراتژیک کشور همچنان دستنخورده باقی مانده است
وی افزود: با توجه به اولویتهای بودجهای دولت، توزیع میان دهکهای باقیمانده بهتدریج انجام خواهد شد. برای دهکهای اول تا سوم، مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به ازای هر عضو خانوار برای خرید ۱۱ قلم کالای اساسی در نظر گرفته شده است که جمعاً حدود ۲۸ میلیون نفر را تحت پوشش قرار میدهد. دولت به عهدی که داده، پایبند است و حمایتها ادامه خواهد داشت.
مهاجرانی درباره ضرورت مدیریت پناهگاهها در صورت تکرار تجاوز علیه کشور گفت: مردم حق دارند که پناهگاه و جانپناه داشته باشند. حتی اگر در عمل فرصت استفاده از آن پیش نیاید، وجود پناهگاهها به مردم احساس امنیت روانی میدهد. از همان روز نخست، پیگیریهایی با اماکن مختلف از جمله مترو انجام شد. برخی ایستگاههای مترو باز بودند، برخی بهدلیل ملاحظات امنیتی بسته شده بودند و برخی نیز بهصورت نیمهفعال فعالیت داشتند. بهطور کلی، متروها، پارکینگهای عمومی، مساجد و مدارس بهعنوان مکانهای امن شناخته میشوند. ما موظف هستیم زیرساختهای لازم برای حفظ امنیت مردم را فراهم کنیم. البته بحرانها صرفاً به جنگ محدود نمیشوند؛ زلزله نیز از جمله مخاطرات مهم است که باید برای آنها پیشبینیها و آمادگیهای لازم را داشت.
وی درباره بستههای حمایتی برای دوران جنگ اظهار داشت: قدردان مردم هستیم، اما این قدردانی نباید صرفاً زبانی باشد، بلکه باید در عمل نیز محقق شود. در این مدت هماهنگیهای خوبی با گمرک، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت راه و شهرسازی جهت تسریع در تخلیه کالاهای موجود در گمرکات صورت گرفته است. در این میان، سازمان ملی استاندارد عملکرد مطلوبی داشت. همچنین سازمان غذا و دارو، که وظیفه بررسی سلامت کالاهای وارداتی را بر عهده دارد، بههیچوجه از مسئولیت خود عدول نکرد و جا دارد صمیمانه از طرف مردم از این سازمانها تشکر کنیم.
سخنگوی دولت افزود: در زمینه توزیع کالاهای اساسی، تاکنون ۲۱۰ هزار تن برنج، ۲۰۰ هزار تن روغن، ۱۰۵ هزار تن شکر، ۴۰ هزار تن آرد و مقادیر زیادی نهاده دامی جابهجا شده است که فقط ۲۵ درصد از این اقلام تاکنون مصرف شده است. نکته مهمتر اینکه ذخایر استراتژیک کشور همچنان دستنخورده باقی مانده است.
وی خاطرنشان کرد: نگاه دولت حمایت از معیشت مردم، تقویت اقتصاد و ایجاد نگرشی نو در گفتوگو با مردم است.
ایران، لبنان نیست
سخنگوی دولت درباره احتمال تجهیز ایران به جنگنده در پاسخ به تهدیدات رژیم صهیونیستی، با توجه به سابقه این رژیم در نقض آتشبس، گفت: وزیر محترم امور خارجه در این روزها تلاشهای دیپلماتیک گستردهای را دنبال کردهاند و پیام روشنی نیز در اینباره اعلام کردند مبنی بر اینکه "ایران، لبنان نیست". طبیعتاً ما برای تمام سناریوهای ممکن آمادگی کامل داریم. با این حال، برای دریافت جزئیات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد میکنم با سخنگوی محترم نیروهای مسلح گفتوگو کنید.
سخنگوی دولت درباره برنامهها و تدابیر دولت برای اخراج اتباع غیرقانونی از کشور، اظهار کرد: تصمیماتی که از سوی وزارت کشور اتخاذ شده، بهطور کامل اجرا خواهد شد. طبیعتاً در این زمینه، علاوه بر سیاستهای داخلی، موضوعات دیپلماتیک نیز بهموازات آن پیگیری میشود تا شرایطی فراهم شود که اتباع غیرمجاز بتوانند در کشورهای خود سکونت داشته باشند.
ارسال نظر