خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
دستورکار دور چهارم مذاکرات میان ایران و آمریکا چیست؟/آیا می توان امیدی به ادامه گفتگوها داشت؟
قرار است امروز دور چهارم گفتگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در عمان برگزار شد. این در حالی است که در روزهای اخیر مقامات آمریکا اظهارات تندی در خصوص فعالیت های هسته ای ایران داشته اند که تا برچیدن شدن کامل آن نیز پیش رفت. در این راستا این پرسش مطرح است دستور کار این نشست چه موضوعاتی خواهد بود؟

، پس از یک هفته تعویق در برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که قرار بود ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، در نهایت مقرر گردید دور چهارم یکشنبه (۲۱ اردیبهشت) در مسقط عمان برگزار شود. همچنین به مانند نشست سوم و بنا به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، هیئت فنی دو کشور در این گفتگوها حضور خواهند داشت.
ریاست تیم مذاکره کننده آمریکا همچنان با استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه خواهد بود. نکته مهم اینکه وی در روزهای منتهی به این نشست در گفتگوهای رسانه ای خود اعلام کرد ایران نباید برنامه غنی سازی داشته باشد. ویتکاف در این خصوص تصریح کرد: «اگر ما ایران را متقاعد کنیم که برنامه غنیسازی خود را کنار بگذارد، وضعیتی دائمی را تضمین خواهیم کرد که در آن به سلاح هستهای دست نخواهد یافت. تأسیسات غنیسازی ایران باید برچیده شود و تهران نمیتواند سانتریفیوژ داشته باشد. ایرانیها باید میزان غنیسازی اورانیوم در سانتریفیوژها را کاهش داده و آن را به مکانی دوردست بفرستند. ایران باید برنامه هستهای خود را به یک برنامه غیرنظامی تبدیل کند. هیچ برنامه غنیسازی اورانیوم در ایران هرگز نمیتواند دوباره ادامه یابد. سه تأسیسات غنیسازی ایران در نطنز، فردو و اصفهان باید برچیده شود.»
این اظهارات در حالی مطرح می شود که پیشتر اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، به خبرنگاران اعلام کرده بود ما براساس آنچه در میز مذاکره مطرح می شود، گفتگو می کنیم و نه فضای رسانه ای. این گفته می تواند مؤید آن باشد که سخنان ویتکاف ممکن است بازهم نوعی فضاسازی رسانه ای و تلاش برای اعمال فشار بر تیم مذاکره کننده ایرانی باشد، کاری که در سه دور قبلی هم انجام دادند. همچنین به مانند سه نشست قبلی، در آستانه برگزاری این نشست هم تحریم های جدیدی علیه شرکت ها و افراد چینی دخیل در صادرات نفت ایران را اعمال کرد. طبق بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا، در تحریمهای جدید ۲ شهروند خارجی، ۱۱ شرکت خارجی و ۶ نفتکش خارجی به لیست تحریمهای جدید آمریکا اضافه شدند، زیرا آنها مسئول تسهیل صادرات نفت ایران بهعنوان بخشی از ناوگان سایه این کشور محسوب می شوند.
با این حال روند گفتگوها همچنان ادامه دارد. نظر کارشناسان ایرانی بر آن است که حفظ مسیر مذاکرات برای نشان دادن ماهیت واقعی برنامه هسته ای ایارن و همچنین نمایاندن دیدگاه جمهوری اسلامی به افکار عمومی داخلی و خارجی است که به دنبال صلح و دیپلماسی است و خواهان جنگ نیست.
در همین حال ترامپ هم در گفتگوی رسانه ای خود اعلام کرد « فکر میکنم حاضرم حرفهای جمهوری اسلامی ایران را درباره انرژی صلحآمیز بشنوم. اما میدانید، انرژی صلحآمیز معمولا به جنگ نظامی ختم میشود و ما نمیخواهیم آنها سلاح هستهای داشته باشند.» وی همچنین مدعی است ایران با برخورداری از منابع نفتی نیازی به این نوع انرژی ندارد! اما واقعیت این است که اگر امکان پرسش و پاسخ وجود داشته باشد می توان پرسید پس چرا آمریکا علیرغم داشتن منابع نفت و گاز، همچنان توانمندی هسته ای خود را حفظ کرده است؟ چرا وزیر انرژی دولت ترامپ یکماه قبل با عربستان توافق در حوزه انرژی هسته ای به امضا رساند تا جایی که گفته می شود یکی از اهداف ترامپ در سفرش به ریاض نهایی کردن این توافق است؟
در واکنش به این اظهارات، عراقچی روز پنجشنبه (۱۹ اردیبهشت) اعلام کرد: «مواضع ما در مذاکرات یک مواضع اصولی است و مبنای خود را دارد، بنابراین تغییر ناپذیر است و ما در مسیر اصولی که طراحی شده حرکت میکنیم، اما حق با شماست، از طرف مقابل ما پیامهای ضد و نقیض دریافت میکنیم، افراد مختلف صحبتهای مختلف بیان میکنند. حتی بعضاً حرفهایی که یک نفر زده همان روز یا فردای آن حرف خود را نقض میکند. این از مشکلات کار هست. برخی معتقدند که به خاطر شروع به کار دولت جدید در آمریکا است و اینکه هنوز مستقر نشدند یا هنوز مواضع خود را درست طراحی نکردهاند. بعضیها به حساب حیلههای مذاکراتی میگذارند. از نظر ما هرچه که باشد مهم نیست و ما مسیر خود را میرویم و مواضع ما کاملاً روشن است.»
بنابراین با وجود ادامه مسیر مذاکراتی، مقامات کشورمان بارها اعلام کرده اند حفظ توانمندی غنی سازی خط قرمز تهران است. در این رابطه کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه ایران نیز صریحاً گفته است: «غنیسازی فعالیتی نیست که وجهالمصالحه سر میز مذاکره قرار بگیرد؛ اگر طرف مقابل با ادعاهای واهی به دنبال تعطیلی صنعت هستهای ما است، نخواهیم پذیرفت.»
نکته پایانی آنکه برخلاف فرافکنی های رسانه ای، قرار نیست در این مذاکرات مسائل منطقه ای و موشکی مورد بحث قرار بگیرد. این هم از جمله خطوط قرمزی است که پیش از شروع گفتگوها برسر آن توافق صورت گرفته بود.
ارسال نظر