وزیر علوم:
برقراری صلح جهانی، مهمترین دغدغه بشریت است
وزیر علوم گفت: بشر بعد دو جنگ جهانی خانمانسوز به فکر برقراری صلح جهانی افتاد.

، حسین سیماییصراف، امروز ۱۵ اردیبهشت ماه در افتتاحیه اجلاسیه ششمین کنگره جهانی امام رضا (ع) که در محل تالار قدس برگزار شد، افزود: عنوان این کنگره از مفاهیم مهم و دغدغههای جدی بشر است. بشر بعد دو جنگ جهانی خانمانسوز به فکر برقراری صلح جهانی افتاد. کرامت ذاتی یک بنیاد و منبع ارزشها، عدالت، آزادی، تعیین سرنوشت و غیره شد.
وی اهمیت و جایگاه رفیع این مفهوم که بعنوان کنگره انتخاب شده است را ناشی از اهمیت این مفهوم در اندیشه معاصر دانست و افزود: اگر بتوانیم در رابطه با کرامت تعیین تکلیف کنیم، تکلیف ما در رابطه با بسیاری از فروع روشن میشود. تحلیل و تامل در کرامت و اجتهاد در آن تکلیف ما را در بسیاری از فرصتها مشخص خواهد کرد.
وزیر علوم گفت: کرامت ذاتی برای ما که با منطق آشنا هستیم سوال میشود ذاتی از چه نوع است؟! اما در ادبیات غربی راجعبه ذاتی به مفهومی که ما میشناسیم بحثی ندیدم و در یک جمعبندی بیان شد که مقصود از ذاتی این است که یک سری از حقوق به انسان و ما هو انسان متعلق است، یعنی به انسان فارغ از نژاد، جنسیت و زبان متعلق است. لازمه این مفهوم "برابری"میشود. همه در برابر یکسری از حقهای بنیادی برابر هستند و از یک سلسله حقوق برخوردارند.
سیماییصراف بیان کرد: نکته جالب در اندیشه اسلامی این است که ما یک کرامت اکتسابی نیز داریم. به این منظور که کرامت به ذاتی و اکتسابی تقسیم شده، یعنی بر اثر تقوا به آن افزوده شود. یک اندیشه میگوید کرامت ذاتی داریم اما با عصیان از انسان سلب میشود. اگر توانستیم کرامتی مقابل این موضوع برای انسان قائل شویم که در این صورت کرامت اصل حاکم میشود.
وی اظهار کرد: ما نه دلیلی ایجابی و سلبی صریح برای کرامت ذاتی پیدا نمیکنیم اما با تحلیل متنها به نظر من در اندیشه اسلامی میتوانیم قائل به کرامت شویم. علامه طباطبایی میفرمایند مخاطب تکریم عموم انسانها اعم از مومن، کافر و فاسق است و آدمی به دلیل موهبت عقل تکریم شده است. برخی از اندیشمندان در تکمیل این استدلال بیان کردند کرامت تکوینی است و آنچه که بشر در زندگی روزمره به آن نیازمند است کرامت تشریعی میباشد و از کرامت تکوینی، کرامت تشریعی را نتیجه گرفتند.
وزیر علوم با اشاره به بزرگواری شخصیت پیامبر اکبر (ص) بیان کرد: «ما برای هر تشنهای اگر سیراب کنیم پاداش دارد» روایتی است که در فقه هزاران صفحه به خود اختصاص داده است. صدقه و احسان به غیر مسلمان جایز است، با این استدلال که اینها انسان هستند. دلیل عقل میتواند به ما کمک کند زیرا ما قائل به حسن و قبح هستیم.
سیماییصراف خاطرنشان کرد: سلب حقوق طبیعی ظلم است زیرا کرامت بعنوان یک حق محسن است. اجماع جهانی بر این است که کرامت انسانی مورد توافق عقلا است و میشود ادعا کرد از مصادیق بارز بیان عقلا امروز کرامت است. کرامت انسانی خواه از خاستگاه فلسفی یا منشأ قراردادی داشته باشد تاکنون خیرات فراوانی برای اندیشه انسان معاصر داشته است.
وی بیان کرد: کرامت در اخلاق اسلامی یک منبع بزرگ و مهمی برای تخلف و اخلاقالله است. کسی که کرامت و عزت داشته باشد از ناملایمات دنیا ضربه نمیخورد. آدمی که برای خود شخصیت قائل نباشد برای شما و جامعه شخصیت قائل نیست، بترسید از کسانی که برای خود کرامت قائل نیستند. کرامت علاوه بر اینکه میتواند منبع مثمری برای ارزشها باشد منبع مهمی برای اخلاق است. امروز در دنیا یک رژیم غاصب و اشغالگر، رژیمی که اگر صدبار دیگر عضو سازمان ملل شود افکار عمومی آن را بعنوان یک دولت نمیپذیرند، با حمایت استکبار جهانی همه موازین حقوق بشر را نقض کرد، به طوری که امروز اجماع جهانی علیه آن ایجاد شده است.
وزیر علوم بیان کرد: به برکت این ایام از خداوند میخواهیم به مسلمانان غیرت و وحدت بیش از پیش عنایت کند تا این رژیم اشغالگر را تنبیه کرده و حقوق مردم مظلوم از این رژیم اشغالگر پس بگیرد.
ارسال نظر