یارانه ۱۰ میلیارد تومانی بانک ملی به نهاد کتابخانهها اعطا میشود
آزاده نظربلند گفت: خوشبختانه امسال ما توانستیم در نمایشگاه حمایت بانک ملی ایران را برای تأمین یارانه خرید برای کتابداران و کتابخانههای مناطق محروم داشته باشیم.

به گزارش
، آزاده نظربلند در گفتوگویی درباره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران درباره اعطای یارانه ۱۰ میلیارد تومانی بانک ملی به نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: خوشبختانه، امسال ما توانستیم در نمایشگاه حمایت بانک ملی ایران را برای تأمین یارانه خرید برای کتابداران و کتابخانههای مناطق محروم داشته باشیم.وی افزود: ۱۰ میلیارد تومان یارانه اعتباری خرید توسط بانک ملی برای کتابخانههای مناطق محروم در نظر گرفته شد که با رایزنی با مدیران کل استانها از مدیران خواستیم که محرومترین کتابخانههایشان از نظر منابع را به ما معرفی کنند. تقریباً از هر استان ۱۰ کتابخانه معرفی شد و نهایتاً به یک فهرست ۳۰۵ موردی از کتابخانههای منطقه محروم رسیدیم که واقعاً هم در مناطق محرومی بودند و هم اینکه از نظر منابع کتابی فرق داشتند.
نظربلند ادامه داد: بنابراین، مبلغ یارانه بین این کتابخانهها تقسیم شده است. در واقع، بین کتابداران این کتابخانهها تقسیم شد. از طرفی، ما بیشتر مد نظرمان بود که این منابع را در حوزه کودک و نوجوان و با اولویت کودکان و نوجوان تأمین شود. بنابراین، یک فهرست ترکیبی از کتابهای پرفروش سالهای گذشته در این حوزه تهیه کردیم. این فهرست را کارشناسان منابع ما بررسی مجدد کردند که ما همه کتابها را هم از نظر اعتبار محتوایی و هم اعتبار ناشران و نویسنده و هم از نظر مطابقت با نیازهای کتابخانه عمومی بررسی کرده باشیم؛ چراکه در کتابخانههای عمومی باید کتابهایی برود که مشمولیت بیشتری دارند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور تصریح کرد: این فهرست بررسی شد و نهایتاً به یک فهرست بیش از ۲هزار کتاب رسیدیم که این ۲هزار کتاب را در اختیار کتابداران مان قرار دادیم و الان خریدهایشان را انجام میدهند. طی بررسی که داشتم، تعداد نسبتاً زیادی از کتابداران حتی تمام یارانه را مصرف کردهاند و در بخش مجازی سفارشهایشان را ثبت کرده بودند.
وی ادامه داد:چون یارانههای نمایشگاه در بخش مجازی است، این یارانه را بین کتابداران توزیع کردیم تا از بخش مجازی نمایشگاه خریدهایشان را انجام دادند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور درباره سیستم خرید کتاب توسط کتابداران گفت: قاعدتاً سیستم خرید همانطور که گفتم، مبتنیبر یک کارشناسی داخلی است و قسمت عمده این کارشناسی هم معطوف به عمومی بودن کتابخانه است. اگر منابع ما به شکل نامحدودی بود، میتوانستیم انواع مختلف کتابها را خریداری کنیم و در قفسه کتابخانهها قرار بدهیم؛ ولی متأسفانه بهدلیل محدودیت منابع، ترجیح میدهیم که با اولویت کتابهایی که بیشتر طیف خوانندگان را پوش میدهند، داشته باشیم.
وی تصریح کرد: کتابها هم از نظر محتوایی بررسی میشوند. البته باید توجه کرد که بسیاری از ناشران ما ناشران حرفهای نیستند و این افراد از فهرست ما خارج میشوند. اعتبار نویسنده، ناشر و بحث محتوایی جزو آیتمهایی است که در خرید کتابها بررسی میشوند.
نظربلند ادامه داد: در سال گذشته مبلغ درخورتوجهی صرف خرید کتاب نشده است و آمار و اعدادی که داریم، با توجه به تعداد کتابخانههای تحت پوشش، نشان میدهد بهصورت میانگین هر کتابخانه ۱۲ کتاب خریداری کرده است. که این عدد واقعاً کم است و حتی موضوعات تخصصی را هم پوشش نمیدهد، چه برسد به موضوع کودکونوجوان. امیدواریم که بتوانیم مثل تجربه بانک ملی و حمایتی که از سمت بانک ملی دریافت کردیم، با مابقی مؤسسات، شرکتها و بنگاههای اقتصادی به همین مدل همکاری برسیم و با اولویت کتابهای محروم منابعی را خریداری کنیم.
وی درباره جذب سرمایه در این باره خاطرنشان کرد: قاعدتاً اعتبارات دولتی مدلشان به این شکل است که هر عددی سال قبل بوده، همان مبناست و یک درصد مشخصی به آن اضافه میشود. این درصدی که قرار است اضافه شود یا اضافه شده باشد، قطعاً کارگشا نخواهد بود. نهایتا ۱۲ عنوانمان را در بهترین حالت به ۲۰ عنوان تبدیل کنیم که بازهم ناکافی است و ما فقط اگر یک حوزه کودک و نوجون را در نظر بگیریم و بخواهیم در تمام موضوعات مرتبطش اعم از آموزش، تربیت داستان، روانشناسی و حوزههای دیگر تأمین منابع داشته باشیم، باید خیلی بیشتر از این عددها بتوانیم کتاب تهیه کنیم.
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ اردیبهشت آغاز شده و تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) ادامه خواهد یافت. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان فراهم کرده است.
ارسال نظر