معاون رئیس جمهور:

حمله به زیرساخت‌های حیاتی؛ نقض آشکار حقوق بین‌الملل است

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی با اشاره به حمله به زیرساخت‌های عمومی تأکید کرد: حتی در صورت ادعای استفاده نظامی، طبق حقوق بین‌الملل چنین حملاتی تنها در شرایط بسیار محدود مجاز است و باید اصول «تناسب» و «احتیاط» رعایت شود؛ اصولی در بسیاری از این حملات نادیده گرفته شده است.

اسماعیل سقاب اصفهانی
به گزارش خبرگزاری موج

، اسماعیل سقاب اصفهانی عصر امروز (دوشنبه) در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به حمله تجاوزکارانه دشمن به برخی زیرساخت‌های حیاتی به ویژه در بخش انرژی کشور اظهار کرد: گاهی هدف قرار دادن تأسیسات عمومی با این توجیه مطرح می‌شود که از آن‌ها استفاده نظامی شده است، اما بر اساس ماده ۵۱ پروتکل الحاقی اول حقوق بین‌الملل بشردوستانه، چنین اقداماتی تنها در شرایط خاص می‌تواند مطرح شود.

وی عنوان کرد: طبق این مقررات، برای مشروع دانستن حمله به یک هدف، دو شرط اساسی وجود دارد؛ نخست آنکه آن تأسیسات باید «مشارکت مؤثر در اقدام نظامی» داشته باشند و دوم اینکه انهدام آن‌ها «مزیت قطعی نظامی» به همراه داشته باشد.

سقاب اصفهانی بیان کرد: حتی در صورت تحقق این دو شرط نیز حمله باید تابع دو اصل مهم «تناسب» و «احتیاط» باشد. در اصل تناسب باید سنجیده شود که خسارت وارد شده به غیرنظامیان و استفاده عمومی از آن تأسیسات، بیش از مزیت نظامی ادعایی نباشد.

وی با طرح مثالی گفت: اگر تأسیساتی مانند یک کارخانه فولاد اغلب برای مصارف غیرنظامی از جمله خودروسازی، ساختمان یا لوازم خانگی استفاده شود، نمی‌توان به بهانه استفاده بسیار محدود نظامی، کل آن مجموعه را هدف قرار داد؛ چرا که در این صورت اصل تناسب رعایت نشده است.

سقاب اصفهانی همچنین درباره پیگیری این موضوع در مجامع بین‌المللی خاطرنشان کرد: هرچند باید از مسیرهای حقوقی و بین‌المللی شکایت و مستندسازی انجام شود تا افکار عمومی جهان از واقعیت‌ها آگاه شوند، اما تجربه نشان می‌دهد این نهادها بیشتر نقش نمایشی دارند و تضمینی برای احقاق حق از طریق آن‌ها وجود ندارد.

وی تأکید کرد: پیگیری حقوقی برای اثبات وقوع جنایت جنگی اهمیت دارد، اما واقعیت این است که در نهایت کشورها باید در میدان عمل از حقوق خود دفاع کنند.

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه