English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

دستاورد نتانیاهو از دیدار با ترامپ در خصوص حزب الله چیست؟

یکی از موضوعات اصلی در دیدار ترامپ و نتانیاهو، دستیابی به موضعی واحد در خصوص حزب الله و مسئله خلع سلاح این سازمان بود. اکنون پس از بازگشت نتانیاهو از آمریکا این پرسش مطرح است که اقدام بعدی آنها در قبال لبنان چه خواهد بود؟

حزب الله
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، در حال حاضر فوری‌ترین موضوع در لبنان، تعیین تکلیف آت‌بس میان اسرائیل حزب الله که در نوامبر ۲۰۲۴ به امضا رسید و اکنون در حال فروپاشی کامل است. اگرچه اجرای این توافق تا ۲۶ ژانویه مهلت دارد اما فرصت مربوط به خلع سلاح حزب الله در جنوب رودخانه لیتانی در ۳۱ دسامبر خاتمه یافت. از این رو اینکه اسرائیل به این مسئله چه واکنشی نشان خواهد داد، مورد گمانه‌زنی کارشناسان است.

در این راستا معاریو در گزارشی نوشت: «ارتش اسرائیل در حال آماده‌سازی گزینه‌هایی برای اقدام علیه حزب‌الله است، با این هدف که از جنگ فرسایشی اجتناب کند و توافق‌های آتش‌بس بین اسرائیل و لبنان هم نقض نشود. سران نظامی قرار است پس از بازگشت نتانیاهو از آمریکا به گفتگو بنشینند. ارزیابی وزارت دفاع و ارتش اسرائیل این است که ایالات متحده به اسرائیل اجازه فعالیت در لبنان را خواهد داد. زیرا دولت لبنان در زمان امضای آتش‌بس به آمریکا قول داده بود این سازمان را خلع سلاح کند. از این رو پیش‌بینی می‌شود اکنون در کنار اسرائیل در این نبرد بایستد. این ارزیابی در حالی صورت می‌گیرد که چند روز قبل نیز معاریو از قصد نهاد دفاعی برای ارائه طرحی برای یک عملیات قابل توجه در شمال به نتانیاهو در آینده نزدیک خبر داده بود.»

در همین راستا ترامپ در دیدار اخیرش با نتانیاهو در فلوریدا چراغ سبز برای حمله احتمالی را داده است.

 این اقدامات در شرایطی صورت می‌گیرد که  اسرائیل هنوز از ۵ موقعیت استراتژیک مرزی در جنبو لبنان عقب‌نشینی نکرده و به طور متوسط هر ۴ ساعت یک بار جنوب لبنان را بمباران می‌کند که این وضعیت آتش‌بس را عملاً بی‌معنی کرده و به سمت تشدید می‌برد.

در همین حال نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله، خلع سلاح را «طرح آمریکایی-اسرائیلی» خوانده و آن را رد کرده است. رهبران حزب‌الله تأکید دارند تا زمانی اسرائیل تجاوز را متوقف نکند و از موقعیت‌های مرزی عقب‌نشینی نکند، خلع سلاح ممکن نیست. نکته مهم آنکه اسرائیل بر این باور است هرگوه کوتاهی در اجرای خلع سلاح حزب‌الله می‌تواند موضع حماس را در همین زمینه تقویت کند. چرا که یکی از شروط آتش‌بس در غزه هم خلع سلاح حماس است. از این رو رسانه‌های اسرائیلی اعلام کرده‌اند ارتش سطح آمادگی را افزایش داده و منتظر دستور نتانیاهو است.

بنابراین تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کنند حمله به حزب الله با پشتیبانی آمریکا و سکوت فرانسه به عنوان کشور اروپایی دارای نفوذ در لبنان، در ژانویه ۲۰۲۶ محتمل است. البته باید گفت اعمال فشار نظامی به حزب الله، فقط محدود به اهداف اسرائیل در حوزه مرزهای شمالی‌اش نیست. اسرائیلی‌ها می‌ترسند در صورت آغاز دور جدیدی از درگیری نظامی با جمهوری اسلامی ایران، این بار حزب الله وارد عمل شود. بنابراین آنها می‌خواهند این تهدید را به نحوی برطرف سازند.

در این رابطه چند سناریو محتمل وجود دارد:

۱. اجرای حملات محدود که شامل بمباران انبارهای تسلیحات و مراکز نظامی حزب‌الله در جنوب لبنان می‌شود مانند آنچه در یکسال قبل به وقوع پیوست.

۲. گسترش نبرد تا بیروت و هر منطقه دیگر لبنان که محل استقرار نظامیان و تجهیزات حزب الله است: در این صورت لبنان عملاً درگیر جنگی می‌شود که وضعیت اقتصاد و دولت نواف سلام را بیش از پیش متزلزل می‌سازد. این سناریو احتمالاً با واکنس سنگین حزب الله هم همراه می‌شود که هزینه نبرد در عرصه داخلی اسرائیل را افزایش می‌دهد. در این شرایط اسرائیل با حمایت کامل آمریکا جنگ را پیگیری می‌کند.

۳. عقب‌نشینی از پایگاه‌های جنوب لبنان تا ۲۶ ژانویه به شرط خلع سلاح حزب الله. این سناریو هم احتمال وقوع دارد. زیرا ترامپ مایل به شروع جنگ دیگری در آن منطقه نیست و نتانیاهو هم تحت فشار انتخابات داخلی لیکود قرار دارد.

در هر صورت، خلع سلاح حزب الله گزینه مطلوب ترامپ و اسرائیل است. به نظر نمی‌رسد آنها دست از دستیابی به این هدف بردارند اما اینکه به چه صورتی به آن خواهند رسید، هم مهم است. از سویی حزب الله نشان داده در صورت فشار بیش از حد وارد جنگ می‌شود و در این صورت ایجاد خسارات مادی و انسانی در لبنان، مشروعیت ترامپ را به عنوان حامی این نبرد تضعیف خواهد کرد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه