امسال قیمت لبنیات در خراسان رضوی ۳۵ درصد افزایش داشته است
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی از افزایش ۳۵ درصدی قیمت لبنیات نسبت به سال گذشته خبر داد.

، مهدی هدایتنیا گفت: این افزایش با توجه به رشد ۲۴ درصدی قیمت شیر خام، افزایش هزینههای جانبی و تورم ۴۰ درصدی در سال ۱۴۰۴، مورد انتظار بوده است.
وی با اشاره به حذف قیمتگذاری دستوری طبق قانون برنامه هفتم توسعه، افزود: دولت به دلیل عدم پرداخت یارانه مستقیم به لبنیات، نمیتواند در تعیین قیمت آن دخالت کند و شرکتها میتوانند قیمت واقعی محصولات بستهبندیشده را ثبت کنند.
هدایتنیا ادامه داد: قیمت محصولات لبنی توسط هر کارخانه بهصورت مستقل تعیین میشود و براساس قانون تجارت، هزینههای تولید، سود تولیدکننده و قیمت پخش لحاظ میشود و قیمت نهایی قابل ارائه به مراجع مختلف است.
وی همچنین با تأکید بر اینکه در سال ۱۴۰۳ صادرات لبنیات از استان حدود ۱۰۰ میلیون دلار بوده، خاطرنشان کرد: عمده صادرات به کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و اوراسیا انجام شده و صادرات به دیگر کشورها بسیار اندک است.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی تاکید کرد: اگرچه افزایش قیمت لبنیات در سال ۱۴۰۳ منجر به کاهش مصرف شد، اما در سال ۱۴۰۴ تأثیر چندانی بر بازار نداشته و از خردادماه با اطلاعرسانی به کارخانهها، افزایش قیمتها اجرا شده است.
هدایتنیا نبود نقدینگی را از چالشهای اصلی دانست و گفت: برای پوشش هزینههای افزایش قیمت، باید نقدینگی دستکم ۳۵ درصد افزایش پیدا کند اما بانکها در این زمینه همکاری لازم را ندارند. همچنین قیمت هر کیلو شیر خام از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان افزایش یافته و چربی شیر نیز با رشد ۵۰ درصدی مواجه شده که طبق تصمیم دولت، هر دهم درصد چربی مازاد شیر با قیمت ۴۵۰۰ تومان خریداری میشود.
وی با هشدار نسبت به کاهش شدید سرانه مصرف لبنیات در کشور، بیان کرد: این کاهش باعث تشدید بیماریهای استخوانی شده و در یک دهه اخیر، سرانه مصرف لبنیات مردم ۵۰ درصد کاهش یافته است. با این حال، ایران رتبه اول صادرات لبنیات در آسیا را کسب کرده است.
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی با اشاره به تخصیص ۶۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار جهت توزیع شیر در مدارس ابتدایی دولتی، اظهار کرد: این برنامه به منظور بهبود سلامت دانشآموزان اجرا شده، اما یارانه شیر مدارس فقط یکبار در ۱۰سال اخیر در همه مقاطع اجرا شده و سال گذشته صرفاً در مدارس ابتدایی دولتی انجام شد.
وی افزود: صنعت لبنیات حمایت نمیشود، سود سالانه کارخانهها کمتر از ۵ درصد است و سرمایهگذاری جدیدی در استان انجام نشده است. از ۲۰۰ مجوز صادره تنها ۷۰ واحد اجرایی شدهاند. این شرایط موجب شده نتوان راهکاری برای مقابله با افزایش قیمتها ارائه داد.
هدایتنیا با بیان اینکه تولید شیر در خراسان رضوی کمتر از نیاز استان است، اظهار کرد: در حالیکه نیاز به ۷۰۰۰ تن شیر وجود دارد، فقط ۳۵۰۰ تن شیر تولید میشود که باعث ایجاد رقابت و افزایش قیمتها شده است؛ همچنین سود تولید لبنیات در استان نسبت به سایر مناطق پایینتر و احتمال تعطیلی واحدهای تولیدی بیشتر است. اگر قیمت علوفه و شیر ثابت باقی بماند، قیمت محصولات لبنی نیز پایدار خواهد ماند.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید با همکاری نهادهایی مانند کمیته امداد و بهزیستی، از اقشار ضعیف حمایت کند تا کاهش مصرف لبنیات بر سلامت مردم تأثیر منفی نگذارد.
ارسال نظر