معاون وزیر نفت خبر داد؛
سال سخت گازی در پیش است / تمرکز شرکت ملی گاز بر مدیریت مصرف و توسعه تجارت منطقهای
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به تداوم ناترازی گاز در کشور، از تمرکز این شرکت بر اجرای طرحهای مدیریت مصرف، تولید بخاریهای کممصرف، آغاز زودهنگام تعمیرات اساسی و توسعه تجارت گاز با کشورهای همسایه خبر داد.

، سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، در نشست خبری حاشیه بیستوهشتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به شرایط خاص تابستان و زمستان سال گذشته اظهار کرد: با وجود فشارهای عملیاتی و ظرفیت ثابت تولید، انتقال و توزیع پایدار گاز در کشور حفظ شد و اجازه ندادیم حتی یک مشترک خانگی دچار قطعی شود.
توکلی با اشاره به وضعیت ناترازی گاز کشور، افزود: میزان تولید گاز نسبت به مصرف فاصله زیادی دارد و اگر این روند ادامه پیدا کند، بدون مدیریت مصرف، شرایط بحرانی خواهد شد.
وی ادامه داد: شرکت ملی گاز همزمان دو مسئولیت دارد؛ هم بهعنوان بنگاه اقتصادی در جهت فروش گاز، و هم بهعنوان بازوی حاکمیتی وزارت نفت در مسیر مدیریت مصرف و توسعه پایدار.
مدیرعامل شرکت ملی گاز از انعقاد قراردادی برای تولید یک میلیون بخاری کممصرف با راندمان بالا خبر داد و گفت: در سال جاری ۳۰۰ هزار دستگاه از این بخاریها وارد بازار خواهد شد.
وی همچنین از امضای تفاهمنامه با دو شرکت داخلی دیگر برای تولید بخاریهای با راندمان بالاتر از ۸۵ درصد خبر داد که تا پیش از تیرماه به قرارداد رسمی تبدیل میشود.
توکلی با اشاره به وجود نزدیک به ۲۰ میلیون بخاری پرمصرف در کشور، اجرای طرحهای مدیریت مصرف از جمله صدور گواهینامههای صرفهجویی، اجرای مفاد مبحث ۱۷ و ۱۹ مقررات ملی ساختمان و الزام دستگاههای دولتی به خرید تجهیزات کممصرف را از جمله اقدامات این شرکت برشمرد.
معاون وزیر نفت از آغاز زودهنگام تعمیرات اساسی تأسیسات گازرسانی برای آمادگی بیشتر در فصل سرد خبر داد و گفت: تعمیرات پیش از موعد آغاز شده و هدف آن، اتمام عملیات تا مهرماه است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به توسعه دیپلماسی انرژی، از اقدامات مؤثر در مسیر تجارت گاز با کشورهای همسایه از جمله ترکمنستان و روسیه خبر داد و گفت: زیرساختها و مذاکرات برای قراردادهای صادرات گاز بر اساس الزامات برنامه هفتم توسعه در حال انجام است.
وی از برگزاری نخستین رویداد فنی تخصصی بهرهبرداران پالایشگاههای گاز کشور بهعنوان یک تجربه منحصر بهفرد در سطح بینالمللی یاد کرد و آن را گامی در راستای ارتقای مهارت و دانش فنی نیروهای عملیاتی دانست.
بخاریهای با راندمان بالای ۸۵ درصد بدون هزینه در اختیار مردم قرار میگیرند
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، با اشاره به نقش زیرساختها و تجهیزات در کاهش مصرف انرژی، اعلام کرد: استفاده از بخاریهای با راندمان بالای ۸۵ درصد میتواند تا بیش از ۷۰ درصد در کاهش مصرف انرژی تأثیرگذار باشد. قرارداد تولید این نوع بخاریها که چند سال به دلایل اداری معطل مانده بود، اکنون نهایی شده و بدون دریافت هزینه، در اختیار مصرفکنندگان قرار خواهد گرفت.
توکلی با تأکید بر اینکه مدیریت مصرف انرژی موضوعی چندوجهی است، گفت: وزارت صمت و سایر نهادهای مرتبط باید در این مسیر همکاری کنند و تولید بخاریهای کمراندمان باید متوقف شود.
وی خواستار مطالبهگری رسانهها و افکار عمومی برای الزام سایر تولیدکنندگان به ساخت تجهیزات با راندمان بالا شد.
معاون وزیر نفت افزود: شرکت ملی گاز در زمینه تأمین گاز صنایع دارویی و غذایی همانند مشترکان خانگی عمل کرده و این بخشها را مشمول قطع گاز قرار نمیدهد. با این حال، با توجه به مصرف بالای بخش خانگی در زمستان که بیش از ۸۰ درصد سبد گاز کشور را به خود اختصاص میدهد، محدودیتهایی برای سایر صنایع اجتنابناپذیر است.
توکلی تصریح کرد: شرکت ملی گاز قراردادهای گازرسانی به صنایع را بهصورت ۸ ماه تأمین و ۴ ماه محدودیت تنظیم میکند. این سیاست با هدف اولویتبندی مصارف خانگی و حیاتی انجام میشود، اما صنایع نیز باید با ارتقاء تجهیزات، بهینهسازی مصرف را در دستور کار قرار دهند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با اشاره به نقش سازمان برنامه و بودجه در سیاستگذاری تعرفهای انرژی اظهار داشت: تعرفهگذاری با شرکت ملی گاز نیست، اما این شرکت نظرات کارشناسی خود را در اختیار نهادهای تصمیمگیر قرار داده است.
وی همچنین به اصلاح پلکانی تعرفهها در سال گذشته اشاره کرد و گفت: پلههای مصرف بالا، شاهد افزایش چشمگیر نرخ بودند.
توکلی با اشاره به میزان پایین قیمت گاز برای مصرفکننده نهایی در مقایسه با هزینههای اکتشاف و انتقال، از لزوم بازنگری در نظام قیمتگذاری و تخصیص عادلانه انرژی سخن گفت و از افزایش ۱۶ درصدی تحویل گاز به نیروگاهها در سال ۱۴۰۳ خبر داد.
وی هشدار داد: بخشی از مصرف غیرمتعارف ناشی از فعالیت ماینرهای غیرمجاز است که باید بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد.
برنامهای برای صادرات به اروپا وجود ندارد
توکلی با اشاره به قرارداد اخیر گازی با ترکمنستان افزود: این قرارداد که سال گذشته عملیاتی شد، اکنون فعال است و به عنوان یکی از نخستین قراردادهای دولت سیزدهم در حوزه گاز، در حال اجرا میباشد.
وی تأکید کرد: ترکمنستان یکی از کشورهای مهم در تأمین انرژی ایران بهشمار میرود و توسعه روابط گازی با این کشور در دستور کار جدی شرکت ملی گاز قرار دارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز به مذاکرات با روسیه اشاره کرد و گفت: تفاهمنامههایی در این زمینه میان دو کشور در جریان است و محور گفتوگوها تعیین قیمت و مکانیزم پرداخت است. توکلی ابراز امیدواری کرد که بهزودی این مذاکرات به نتیجه برسد و جریان صادرات گاز میان ایران و روسیه برقرار شود.
وی درباره پروژه سوال (سوآپ گاز) نیز توضیح داد: این پروژه با وجود پیچیدگیهایی مانند فشار شبکه و زیرساختهای مرزی، در حال پیگیری و بررسی کارشناسی است و مذاکرات با کشورهای آذربایجان و ارمنستان ادامه دارد.
توکلی با اشاره به محدودیت منابع گازی در شمال کشور گفت: تجارت گاز میان کشورهای همسایه، راهحلی پایدار برای جبران این محدودیتهاست و یکی از پروژههای مهم در این حوزه تا پیش از تابستان به بهرهبرداری خواهد رسید. وی افزود: مشکلات سرمایهگذاری و فنی این پروژه حل شده و تزریق گاز از این مسیر طی سه هفته آینده آغاز خواهد شد.
وی ادامه داد: این پروژه موقعیتی منحصربهفرد در نزدیکترین نقطه به مسیرهای اصلی انتقال انرژی کشور دارد و بهرهبرداری از آن با نظارت و پیگیری ویژه در حال انجام است.
توکلی با بیان اینکه شرکت ملی گاز با ظرفیت فعلی پالایشگاهها و در صورت تأمین خوراک مناسب، قادر است تمامی گاز تولیدی را جذب کند، گفت: هدف ما این است که هیچ گازی به سکوها بازنگردد. در این راستا، پروژه خط نهم انتقال گاز از اهواز به دهقان در حال پیشرفت است و طبق برنامهریزیها تا پیش از آغاز فصل سرما به بهرهبرداری خواهد رسید.
ارسال نظر