English

خطر ورشکستگی آبی در صورت عدم اصلاح الگوی مصرف آب/ انتقال آب سفیدرود به اردبیل ۸ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل گفت: انتقال آب سفیدرود به اردبیل به‌عنوان یک پروژه بلندمدت در دستور کار است که ۸ هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد.. وی تأکید کرد: در صورت اصلاح‌نشدن الگوی مصرف آب، تابستان ۱۴۰۵ با خطر کم‌آبی و ورشکستگی آبی مواجه خواهیم شد.

بحران آب
به گزارش خبرنگار اردبیل خبرگزاری موج

، حمید فضائلی؛ معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل در جمع خبرنگاران اظهار کرد: آب یکی از ابرچالش‌های اساسی کشور است که نباید تنها به‌عنوان بحران تلقی شود، بلکه باید با تحلیل دقیق وضعیت موجود، راهکارهای عملی برای عبور از شرایط دشوار ارائه شود.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۳ درصد منابع آب استان در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، بر ضرورت اتخاذ رویکرد جدی  جهاد کشاورزی برای استقرار الگوی کشت بهینه تاکید کرد  و گفت:  این الگو باید در مزارع اجرا شود نه فقط روی کاغذ و در همایش‌ها.

فضائلی با اشاره به وضعیت دشت اردبیل گفت: سال‌هاست هیدروگراف‌های این دشت نزولی بوده و کاهش مصرف به‌طور ملموس مشاهده نشده است، بنابراین اجرای طرح تعادل‌بخشی آبخوان‌ها و حرکت به سمت کشت‌های کم‌آب‌بر ضرورت دارد.

معاون آب منطقه‌ای اردبیل تأکید کرد: اقدامات ترویجی در داخل مزارع باید در اولویت باشد و اهمیت آب‌های زیرزمینی استان به‌عنوان منابع استراتژیک بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد، چرا که بارش‌های سال آینده قابل پیش‌بینی نیست.

وی با اشاره به برخی پروژه‌های مهم در بخش آب استان گفت: شبکه آبیاری مغان و خدا‌آفرین بزرگ‌ترین شبکه آبی شمال‌غرب کشور است که ۷۳ هزار هکتار از مجموع ۱۱۰ هزار هکتار اراضی استان را پوشش می‌دهد و مابقی به سد خداآفرین مربوط می‌شود. تاکنون در ۴ ناحیه عمرانی  سد خراافرین، پیشرفت فیزیکی ۹۷.۵ درصدی حاصل شده و در آستانه بهره‌برداری قرار دارد که  ۵۰ درصد کشت پاییزه با تمرکز بر محصولات استراتژیک در  پایاب آن هدف‌گذاری شده است.

فضائلی همچنین به احداث تصفیه‌خانه شورابیل اشاره کرد و افزود:  این طرح  با پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصدی در حال اجراست و در صورت تأمین اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان، تا تابستان ۱۴۰۵ به بهره‌برداری خواهد رسید. همچنین انتقال آب سفیدرود به اردبیل به‌عنوان یک پروژه بلندمدت در دستور کار است که ۸ هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد.

فضائلی همچنین خاطرنشان کرد: کل آب سد یامچی به تأمین آب شرب اختصاص یافته است.

وی با اشاره به برخی چالش‌های موجود افزود: ورود به لایه‌های آبرفت شور در دشت اردبیل، ناترازی انرژی و افت کیفیت خاک از پیامدهای برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی است که شور شدن آب و کاهش عملکرد محصولات کشاورزی را به دنبال دارد.

فضائلی درباره میزان مصرف محصولات کشاورزی نیز گفت: برخلاف باور عمومی، مصرف آب محصول هندوانه پایین و حدود ۴ تا ۵ هزار مترمکعب در هکتار است و سطح زیر کشت آن در خداآفرین تنها ۳ هزار هکتار از مجموع ۳۰ هزار هکتار بوده است.

وی تأکید کرد: صرفه‌جویی در مصرف آب به‌ویژه با استفاده از دستگاه‌های کاهنده، می‌تواند تا ۲۵ درصد میزان مصرف را کاهش دهد. در غیر این صورت، تابستان ۱۴۰۵ با تنش جدی آبی مواجه خواهیم شد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل در پایان گفت: کارگروه‌هایی برای پیگیری بازگشت حقابه دشت مغان از ارس تشکیل شده و این موضوع به‌طور جدی در دستور کار قرار دارد. همچنین در خصوص آب دره‌رود نیز با توجه به اینکه بیش از ۹۵ درصد آن در داخل استان مصرف می‌شود، اقدامات مدیریتی و حفاظتی ادامه دارد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه