English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

اهداف پزشکیان از سفر به عمان/ حضور رئیس جمهور در مسقط در میانه مذاکرات هسته ای چه تأثیری بر این گفتگوها دارد؟

در شرایطی که به نظر می رسد گفتگوهای هسته ای با چالش جدی روبرو شده، حضور رئیس جمهوری کشورمان در عمان که نقش میانجی مذاکرات را برعهده دارد می تواند تسهیل گر این جریان باشد.

اهداف پزشکیان از سفر به عمان/ حضور رئیس جمهور در مسقط در میانه مذاکرات هسته ای چه تأثیری بر این گفتگوها دارد؟
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، بنا به اعلام دفتر سلطانی کشور عمان، پزشکیان قرار است امروز (سه شنبه ۶ خرداد) به این مسقط سفر کند. طبق این بیانیه هدف از این سفر دو روزه تقویت روابط دوستی و همکاری دو کشور است.

‌گفتنی است پزشکیان یکشنبه هفته گذشته در حاشیه «مجمع گفت وگوی تهران ۲۰۲۵» با بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، دیدار کرد و گفت جمهوری اسلامی ایران آماده گسترش روابط با کشورهای اسلامی در زمینه های تجاری، اقتصادی، علمی و سیاسی است و سفر پیش روی به عمان می تواند نقطه عطفی در تعمیق روابط دو کشور باشد.

اگرچه برای این سفر سیاسی هم اهدافی مشابه دیگر سفرهای رئیس جمهور به سایر کشورها تعریف شده، اما با توجه به جایگاه عمان در مذاکرات هسته ای غیرمستقیم ایران و آمریکا نمی توان این دیدار را ساده ارزیابی کرد. عمان به عنوان کشوری کوچک در جنوب خلیج فارس تلاش کرده از ابزار قدرت نرم برای ارتقا جایگاه خود در منطقه استفاده کند. شبیه چنین تعریفی از راهبرد سیاسی را سوئیس در اروپا دهه ها در پیش گرفته است. لذا این کشور در میانه دو جنگ بزرگ جهانی، از تجاوز، حمله و تخریب مصون ماند. در همین راستا عمانی ها هم برآن شدند تا با درک محدودیت ها توسعه ای و موقعیت جغرافیایی شان در میانه منطقه ای پرآشوب نقش واسطه، میانجی و البته بی طرف را ایفا کنند. این استراتژی در دهه ها اخیر سرلوحه کار مقامات عمان بوده و امروز به واسطه همین رویکرد، در قالب میانجی گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا بر سر مسئله هسته ای وارد میدان شده اند.

این نقش به اندازه ای مهم است که برگزاری دور پنجم گفتگوها را می توان مدیون تلاش عمانی ها دانست که در چهره یک میانجی فعال و موثر جلو برهم خوردن راهکار دیپلماتیکی که بین تهران و واشنگتن آغاز شده را گرفتند. در این راستا آنها در این دور از مذاکرات، پیشنهاداتی را هم برای کاهش اختلافات ارائه کردند که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، تصریح کرد در حال کار بر روی این پیشنهادات هستند.

بنابراین در این چنین فضایی سفر پزشکیان به مسقط می تواند بر اراده عمانی ها در پیشبرد این نقش کمک کند. تقویت روابط ایران و عمان در چارچوب همسایگی بر سیاست های کشورهای فرامنطقه برای ایجاد مداخله در خلیج فارس به عنوان آبراهه ای استراتژیک اثر بگذارد و مانع اثربخشی آنها شود. واقعیت این است هرچه روابط با کشورهای همسایه نزدیک تر باشد امکان بروز تهدیدات نظامی حتی در کلام از سوی اسرائیلی ها و یا آمریکایی ها علیه ایران کاهش می یابد. پیوند منافع و درگیر شدن رشد و توسعه کشورها به ثبات و امنیت همسایگانشان، باعث می شود در هماهنگی هم جلو بروز تهدیدات نظامی گرفته شود.

بخشی از تلاش عمان برای مسالمت آمیز کردن مسئله هسته ای ایران در این راستا است. از این رو حضور رئیس جمهوری کشورمان در مسقط فرصتی برای تقویت پیوندهاست. این کار همچنین منافع اقتصادی و تجاری فوری برای ایران به همراه خواهد داشت. پس از تصویب لایحه پالرمو اکنون فقط یک مرحله باقی مانده تا ایران وارد پروسه عضویت در اف.ای.تی. اف شود با تصویب لایحه سی.اف.تی تسهیل روابط با کشورهای همسایه از جمله عمان محقق خواهد شد و لذا سفر پیش رو پزشکیان می تواند ریل گذاری در این مسیر باشد.

در فضایی که تحریم های یکجانبه آمریکا همچنان در میانه مذاکرات ادامه دارد و اروپا هم هر مدت یکبار بر احتمال اجرایی شدن مکانیسم ماشه اشاره دارد، تقویت همکاری ها با همسایگان و پیوستن به اف.ای.تی.اف می تواند راهگشای اقتصاد ایران باشد. بنابراین سفر پزشکیان در این بازه زمانی در بعد سیاسی و اقتصادی برای کشورمان اهمیت زیادی دارد. در این دیدار گفتگوها در خصوص پیشنهادات عمانی ها که در دور پنجم ارائه شد، می تواند مورد بحث در سطح سران قرار بگیرد. احتمالاً پزشکیان حامل پیامی در خصوص روند گفتگوها باشد تا برای عمان پیشبرد جریان میانجی گری روشن تر شود.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه