مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در بازدید سرزده از فولاد مبارکه مطرح کرد:
انصافاً فولاد مبارکه اقدامات مؤثری برای پیشگیری از آلودگی هوا انجام داده است
اعضای کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای اصفهان روز یکشنبه ۱۷ دیماه بهصورت سرزده در فولاد مبارکه حضور پیدا کردند و پس از برگزاری جلسهای با معاون سرمایههای انسانی و سازماندهی، مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی، مدیر HSE، رئیس محیطزیست و رئیس توزیع سیالات این شرکت، با حضور در واحدهای آهنسازی، گندلهسازی و فولادسازی، بررسیهای فنی و عملیاتی زیستمحیطی لازم را بهصورت میدانی انجام دادند.

به گزارش خبرگزاری موج به نقل از روابط عمومی فولاد مبارکه اصفهان، منصور شیشهفروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، در جریان این بازدید در گفتوگو با خبرنگار فولاد اظهار کرد: با توجه به شرایط اقلیمی و وارونگی هوا که از آبانماه سال جاری بر منطقه شده است، حاکم شدن شرایط سکون و پایداری مطلق جوّی به افزایش غلظت آلودگی هوای شهر اصفهان و ۸ شهر مجاور آن منجر شد. مطالعاتی درخصوص سیاهه انتشار آلایندههای هوا توسط کنسرسیوم محیطزیست اصفهان و با نظارت اداره کل حفاظت از محیطزیست استان انجام گرفته که سهم منابع آلاینده را به تفکیک مشخص کرده است. در کمیته اضطرار آلودگی هوای اصفهان، برای پیشگیری و کنترل اثرات آلاینده معمولاً دو نوع تصمیم اتخاذ میشود که شامل اعمال محدودیتها برای عدم مواجهه (غیرحضوری شدن مدارس) و اعمال محدودیت بر میزان فعالیت آن دسته از واحدهای صنعتی میشود که میتوانند در کاهش انتشار آلایندهها مؤثر باشند.۴۳۰ واحد صنعتی در شعاع ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان قرار دارند که اداره کل محیطزیست استان اصفهان در این واحدها پایش انجام داده و احتمال حضور این واحدهای صنعتی در فهرست آلایندهها وجود دارد. البته فولاد مبارکه در فاصله ۷۵ کیلومتری جنوب غربی اصفهان واقع شده است و از این محدوده خارج است.
منصور شیشهفروش در ادامه خاطرنشان کرد: محدودیت فعالیت در شرایط اضطرار به فولاد مبارکه ابلاغ گردیده بود که این شرکت بر اساس تعهدات قبلی میزان فعالیتهای خود را در واحد تولید آهن اسفنجی به میزان بیش از ۵۰ درصد کاهش داده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: بر اساس بازدیدهایی که امروز از واحدهای گندلهسازی، احیا مستقیم و فولادسازی و ریختهگری مداوم فولاد مبارکه انجام شد، متوجه شدیم که علاوه بر کاهش میزان فعالیت، میزان مصرف گاز نیز کاهش یافته که این امر منجر به اختصاص گاز به نیروگاهها شده که نتیجه این اقدام جلوگیری از مازوتسوزی نیروگاههای اصفهان و کاهش آلودگی هواست.
روی کلیه دودکشهای فولاد مبارکه دستگاههای پایش لحظهای آلایندگی قرار دارد
فولاد مبارکه سه ایستگاه اندازهگیری شاخص آلودگی هوا راهاندازی کرده و روی کلیه دودکشهای فولاد مبارکه دستگاههای پایش لحظهای آلایندگی را قرار داده و بهصورت برخط میزان آلودگی هوا در اداره کل حفاظت از محیطزیست قابلمشاهده است؛ در ضمن مهپاشهایی برای کنترل گردوغبار در واحد احیا مستقیم و غبارگیرهایی را نیز در واحد گندلهسازی نصب کرده است. خوشبختانه گزارشهای سازمان محیطزیست با آنچه امروز در بررسی میدانی و عملیاتی از فولاد مبارکه بعینه مشاهده کردیم مطابقت داشت. بر اساس گزارشهای محیطزیست، پروژه نصب سیستمهای غبارگیر برای کورههای قوس الکتریکی واحد فولادسازی و ریختهگری مداوم شرکت فولاد مبارکه پیشرفت ۷۰ درصدی داشته و برای تکمیل فرایند آن نظارت کاملی از سوی محیطزیست صورت خواهد گرفت.
راستیآزمایی گزارشهای زیستمحیطی فولاد مبارکه از طریق بازدید میدانی
شیشهفروش بیان داشت: همه اقدامات کمیته اضطرار آلودگی هوای اصفهان با این هدف است که میزان انتشار آلایندههای هوا در بخشهای مختلف کاهش پیدا کند. طی روزهای گذشته این کمیته بهصورت خاص و بدون اطلاع قبلی در نیروگاه شهید منتظری، ذوبآهن اصفهان، شهرک صنعتی سجزی و واحدهای دیگر صنعتی حضور پیدا کرد. طی دو ماه اخیر بیش از ۳ هزار پایش شبانهروزی از واحدهای آلاینده توسط عوامل اداره کل محیطزیست استان اصفهان صورت گرفته و در ادامه، به بیش از ۶۰۰ واحد صنعتی اخطار داده شده و حدود ۲۸۰ واحد صنعتی همچون کورههای تولید مصالح آجر و گچ و کورههای تولید زغال با حکم قضایی پلمب شدهاند. سازمان محیطزیست و پایشهایی که این سازمان انجام میدهد، مرجع اعلام نظر درخصوص آلایندههای زیستمحیطی است. گزارشهای سازمان محیطزیست در خصوص میزان آلایندگی فولاد مبارکه نیز به ما اعلام شده و در همین راستا کارگروه اضطرار آلودگی هوای اصفهان، شامل عوامل اداره کل حفاظت محیطزیست استان و ادارات گاز و محیطزیست شهرستان مبارکه، امروز برای راستیآزمایی و اطمینان از صحت این اطلاعات در این شرکت بهصورت سرزده حضور پیدا کرد تا از نزدیک در جریان اقدامات پیشگیرانه این شرکت برای کاهش میزان آلایندگی قرار گیرند.
انصافاً فولاد مبارکه اقدامات مؤثری برای پیشگیری از آلودگی هوا انجام داده است
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در ادامه تصریح کرد: ۵۰ تا ۶۰ درصد حملونقل مواد اولیه شرکت فولاد مبارکه بهصورت ریلی انجام میشود که این کار ارزشمندی است. ناوگان حملونقل بار و مسافر شرکت فولاد مبارکه هر سه ماه یک بار ملزم به انجام معاینات فنی است و این امر تحت نظارت سازمان محیطزیست در حال انجام است. بر اساس برنامهریزیهای انجامشده و تعهد فولاد مبارکه، مقرر شده دو ایستگاه سنجش آلودگی هوا به سازمان محیطزیست جهت نصب در مناطق موردنظر تحویل داده شود. بازدیدهای میدانی از مراکز صنعتی کمک قابلتوجهی به شفافسازی بیشتر درخصوص آلایندگیها خواهد کرد و انصافاً فولاد مبارکه اقدامات مؤثری برای پیشگیری از آلودگی هوا انجام داده است. اخیراً فیلمی توسط یکی از رسانهها در فضای مجازی مبنی بر ایجاد آلایندگی از سوی شرکت فولاد مبارکه منتشر شد و در همین راستا عوامل کمیته اضطرار آلودگی هوای اصفهان بلافاصله در محل تصویربرداریشده حاضر شدند و متوجه شدند که دود و غبار ناشی از این مجموعه نبوده است. بر اساس تصمیمات اتخاذشده در آخرین جلسه شورای برنامهریزی استان اصفهان، اداره کل حفاظت از محیطزیست استان اصفهان یک ماه فرصت دارد تا طبق مطالعات انجامشده قبلی و با رصد و پایش لازم، سهم هر بخش در ایجاد آلودگی هوای اصفهان را اعلام کند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان مبارکه تصریح کرد: نظارت حضوری، برخط و هفتگی بر عملکرد زیستمحیطی فولاد مبارکه
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان مبارکه در جریان این بازدید در گفتوگو با خبرنگار فولاد عنوان کرد: خوشبختانه فولاد مبارکه در حوزه پسماند و تصفیه و بازچرخانی پسابها اقدامات بسیار خوبی انجام داده که امیدواریم این روند همچنان ادامه داشته باشد.
اداره حفاظت از محیطزیست شهرستان مبارکه بهصورت حضوری، برخط و هفتگی بر عملکرد زیستمحیطی فولاد مبارکه نظارت دارد
به گفته مهدی انصاری، اداره حفاظت از محیطزیست شهرستان مبارکه بهصورت حضوری، برخط و هفتگی بر عملکرد زیستمحیطی فولاد مبارکه نظارت دارد و خوشبختانه روند اقدامات این شرکت در حوزه بهبود فرایندهای محیطزیستی رو به پیشرفت است. این در حالی است که اداره حفاظت از محیطزیست شهرستان مبارکه در صورت مشاهده هرگونه کوتاهی، یقیناً اقدامات قانونی خود را انجام خواهد داد و هر بخش که اقدامات لازم در زمینه محیطزیست را بهخوبی رعایت نکند، بلافاصله در فهرست بخشکنندگان آلایندگی قرار خواهد گرفت.
فولاد مبارکه نظارت کاملاً جدی و مؤثری بر انجام بهموقع معاینات فنی اتوبوسهای ناوگان ترابری سنگین و خودروهای سواری خود دارد
رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان مبارکه با اشاره به اهمیت پایش مداوم وضعیت سلامت ناوگان ترابری در صنایع بزرگ اظهار داشت: بررسیها نشان میدهد فولاد مبارکه نظارت کاملاً جدی و مؤثری بر انجام بهموقع معاینات فنی اتوبوسهای ناوگان ترابری سنگین و خودروهای سواری خود دارد.
معاون سرمایههای انسانی و سازماندهی فولاد مبارکه تصریح کرد: نصب سیستم فیلتراسیون و تجهیزات HRSG در شرکت
علیرضا کاظمی، معاون سرمایههای انسانی و سازماندهی فولاد مبارکه نیز در جلسه کارگروه اضطرار آلودگی هوای اصفهان اظهار کرد: ما فولاد مبارکه را با یک مسیر ماندگار روایت میکنیم. مسیر ماندگار یعنی اینکه اگر در میانه راه به دنبال یک توسعه پایدار هستیم، در ابتدای راه باید یک فضای زیستمحیطی پایدار را خلق کنیم و سپس در آن مسیر ماندگار به توسعههای خود دست یابیم. فولاد مبارکه رویکرد خود در حوزه مدیریت آب را بهگونهای تنظیم کرده که پوشش گیاهی داخل کارخانه شامل 2.5 میلیون اصله درخت را از طریق آبیاری قطرهای حفظ کند. 45 درصد از مساحت شرکت فولاد مبارکه از پوشش گیاهی تشکیل شده و سالانه 62 هزار تن CO2 از طریق همین پوشش گیاهی جذب میشود که این امر منجر به کاهش چشمگیر آلودگی هوا میشود. نصب دستگاههای فیلتراسیون و استفاده از سیستم مهپاش و پاشش شیرآهک در واحد انباشت و برداشت فولاد مبارکه ازجمله اقدامات زیستمحیطی این شرکت است. فولاد مبارکه توانسته با سرمایهگذاریهای بسیار ارزشمند و بلندمدت، اتلاف فرایند تولید خود را به چرخه بازگرداند.
وی با بیان اینکه بخشی از آلایندههای فولاد مبارکه ناشی از فرایند تولید است و 0.2 درصد از آلایندههای استان اصفهان را شامل میشود، گفت: برای جلوگیری از همین میزان آلودگی، سیستم فیلتراسیون و تجهیزات HRSG را نصب کردهایم. نصب سیستمهای اندازهگیری در شرکت فولاد مبارکه از اقدامات دیگر زیستمحیطی این شرکت است که تا دو سال آینده انجام میشود. این سیستمها میزان دقیق مصرف آب، گاز و برق فولاد مبارکه را بهصورت برخط اعلام میکنند. انجام معاینه فنی سالانه یکی از پنج الزامی است که ما برای خودروهای سنگین فولاد مبارکه در نظر گرفتهایم؛ بهگونهای که از طریق یک سیستم هوشمند متصل به ناوگان، بهصورت آنلاین بر خودروها، آخرین زمان انجام معاینه فنی به همراه آنالیز اتفاقات نظارت داریم. نکته قابلتوجه اینجاست که ناوگان حملونقل کشور از فولاد مبارکه درخواست کرده نسخهای از این سیستم را به آنها ارائه دهیم تا با بهکارگیری آن در کل کشور، آخرین وضعیت پایش حملونقل بهصورت آنلاین قابلدسترسی باشد.
سیستم GPS داخلی روی تمامی ناوگان حملونقل باری و مسافربری شرکت فولاد مبارکه در حال نصب است.
کاظمی افزود: فولاد مبارکه امکان متنوع بودن رفتار آلایندگی ندارد؛ چراکه تنها سوخت موردنیاز این شرکت گاز طبیعی و بهعبارتدیگر اصطلاحاً «تکسوخت» است و امکان سوئیچ به انواع سوختها را ندارد. تجهیزات و ماشینآلات فولاد مبارکه نیز امکان توقف و شروع مجدد سریع را ندارند و این اتهام که کورههای این شرکت در طول روز خاموش و در هنگام شب روشن میشوند، غیرقابل اثبات است؛ چراکه حداقل زمان روشن و خاموش شدن سبکترین تجهیزات فولاد مبارکه بیش از 24 ساعت و تا 72 ساعت زمان میبرد.
صرفهجویی در مصرف انرژی و حفاظت از محیطزیست در فولاد مبارکه به یک باور تبدیل شده است
معاون سرمایههای انسانی و سازماندهی فولاد مبارکه در ادامه خاطرنشان کرد: فرهنگ بهبود فرایندهای تولید و بهرهبرداری سالهاست که در میان تمامی کارکنان شرکت فولاد مبارکه نهادینه شده که این امر برای صرفهجویی در مصرف انرژی نیز صادق است. تمامی پوششهای داخلی و بیرونی واحد نورد گرم شرکت فولاد مبارکه تعویض شده و این منجر به کاهش 10 درصدی میزان مصرف گاز طبیعی این واحد شده و بازدهی نیز افزایش پیدا کرده است.
وی در خصوص اقدامات شرکت در حوزه اقتصاد چرخشی تصریح کرد: در فرایند واحد نورد گرم فولاد مبارکه مقادیر زیادی لجن تولید میشود که در گذشته این مواد بهعنوان ضایعات محسوب میشد؛ اما از سال گذشته با راهاندازی واحدی تحت عنوان واحد مدیریت فراوری در شرکت فولاد مبارکه بسیاری از موادی که در گذشته ضایعات به حساب میآمدند، اکنون قابل بازیافت شدهاند. در راستای تحقق اقتصاد چرخشی و طی انعقاد قراردادی دهساله با یک شرکت دانشبنیان، لجن تولیدشده در واحد نورد گرم فولاد مبارکه به سنگآهن تبدیل و مجدداً در سیکل تولید مصرف میشوند. در این فرایند بازیافت، 60 درصد این ضایعات بهصورت سنگآهن احیا میشود که این یک رویکرد زیستمحیطی است. در همین راستا سال گذشته واحدی تحت عنوان واحد مدیریت فراوری در شرکت فولاد مبارکه راهاندازی شد.
کاظمی در خصوص اهمیت بازدید کارگروه اضطرار آلودگی هوای اصفهان از شرکت فولاد مبارکه گفت: این بازدید نگرش زیستمحیطی ما را غنی میکند. امروز صرفهجویی در مصرف انرژی و حفاظت از محیطزیست میان تمامی کارکنان شرکت فولاد مبارکه به یک باور و فرهنگ تبدیل شده و به همین دلیل این دو اصل در عمل نیز در حال تحقق است. فرهنگ اقتصاد چرخشی نیز به همین منوال در فولاد مبارکه نهادینه شده و در جایجای این شرکت جاری و ساری است. فولاد مبارکه در راستای حفظ محیطزیست 2.3 میلیارد یورو سرمایهگذاری انجام داده است. بخش عمده مصرف گاز برای فولاد مبارکه، همچون سنگآهن، یک خوراک به حساب میآید و فرایند احیا مستقیم از محل شکست گاز طبیعی اتفاق میافتد.
ایجاد ارزشافزوده اقتصادی از طریق بازچرخانی آب و بازیافت مواد
علیرضا کاظمی، معاون سرمایههای انسانی و سازماندهی فولاد مبارکه پس از این جلسه و در حاشیه بازدید اعضای کارگروه اضطرار آلودگی هوای اصفهان از این شرکت، در گفتوگو با خبرنگار صداوسیما نیز اظهار کرد: با سرمایهگذاریها و پروژههایی که در حوزه استفاده بهینه از منابع آبی در فولاد مبارکه صورت گرفته، شاهد این هستیم که علاوه بر تصفیهخانه اصلی، در کنار هر واحد تولیدی این شرکت یک تصفیهخانه احداث شده و این قابلیت را ایجاد کرده تا پسابهای خروجی فرایند ۸ تا ۹ بار تصفیه شود و مجدداً به چرخه تولید بازگردد. در عین حال این امکان فراهم شده تا لجن جداشده از آب نیز مجدداً بازیافت شده و پس از طی مراحلی بهعنوان ماده اولیه در چرخه تولید مورد استفاده قرار میگیرد تا استفاده مجدد از آب، کاهش حداکثری مصرف آب و بازیافت مواد برای فولاد مبارکه ارزشافزوده اقتصادی به همراه آورد.
مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه اعلام کرد: کاهش ۵۰ درصدی میزان فعالیت واحدهای احیا مستقیم فولاد مبارکه در فصل زمستان
محمدکاظم صباغی هرندی، مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه نیز در حاشیه بازدید کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای اصفهان از این شرکت، در گفتوگو با خبرنگار صداوسیما اظهار کرد: ۷۰ درصد گاز مصرفی در شرکت فولاد مبارکه بهعنوان خوراک برای تولید آهن اسفنجی و مابقی در واحدهای نورد گرم و نیروگاه استفاده میشود. طبق برنامهریزیهایی که فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت گاز در فصل سرد مبارکه از ابتدای سال جاری انجام داده، کلیه فعالیتهای تعمیراتی واحد آهنسازی این شرکت به فصل زمستان موکول شده است. با موکول شدن کلیه فعالیتهای تعمیراتی واحد آهنسازی فولاد مبارکه به فصل سرد سال، مصرف گاز این شرکت در زمان محدودیتها به حداقل ممکن میرسد و در حال حاضر ۵۰ درصد از ظرفیت واحد احیا مستقیم فولاد مبارکه در حال فعالیت است. بر اساس سرمایهگذاریهایی که فولاد مبارکه در پروژههای زیستمحیطی انجام داده، واحد فولادسازی این شرکت نیز از حالت آلایندگی خارج خواهد شد.
مدیر بهداشت حرفهای، ایمنی و محیطزیست فولاد مبارکه مطرح کرد: حذف ۹۸ درصدی میزان گردوغبار از سقف واحد فولادسازی شرکت فولاد مبارکه
حسین مدرسیفر، مدیر بهداشت حرفهای، ایمنی و محیطزیست فولاد مبارکه در حاشیه بازدید کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای اصفهان از این شرکت، در گفتوگو با خبرنگار صداوسیما بیان داشت: به دلیل انتشار مقدار کمی گردوغبار از سقف واحد فولادسازی شرکت فولاد مبارکه، بر آن شدیم تا پروژه جدیدی برای کاهش میزان انتشار گردوغبار از این واحد را طراحی و اجرا کنیم. با اجرای این پروژه از طریق سیستمهای غبارگیر، ظرفیت فعلی مکش غبار از ۹ میلیون مترمکعب بر ساعت به ۱۵ میلیون مترمکعب بر ساعت ارتقا مییابد تا از انتشار همین میزان غبار در هوا نیز جلوگیری شود. این ابرپروژه زیستمحیطی با سرمایهگذاری ۱۸۰۰ میلیارد تومانی فولاد مبارکه تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت داشته و تا سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید؛ با اجرای این پروژه ۹۸ درصد از گردوغبار سقف واحد فولادسازی حذف خواهد شد.
رئیس محیطزیست فولاد مبارکه: بخار آب بعضاً در افکار عمومی دود تلقی میشود
بهنام کاویانی، رئیس محیطزیست فولاد مبارکه در حاشیه بازدید کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای اصفهان از این شرکت، در گفتوگو با خبرنگار صداوسیما یادآور شد: شبهدود سفیدرنگی که از برخی واحدهای فولاد مبارکه خارج میشود و پس از مدت کمی ناپدید میشود، بخار آب است و برای افرادی که با صنعت آشنایی دارند کاملاً مشخص است و نیازی به توضیح نیست؛ اما شاید این پدیده برای عموم مردم در حین عبور از کنار فولاد مبارکه و یا دیدن تصاویر و فیلمهایی از این شرکت، به اشتباه دود و آلودگی تلقی شود که نیاز به افزایش آگاهی و اطلاعرسانی از این موضوع است. رنگ غبار و آلودگی قابلتشخیص و کِرِمی مایل به تیره است و مسیر طولانی را طی میکند تا محو شود، این در حالی است که بخار آب سفیدرنگ است و بهسرعت محو میشود، ضمن اینکه این بخارات نهتنها ضرری ندارند، بلکه نقش مرطوبکننده هوا را دارند و از خشکی هوا جلوگیری میکنند.
ارسال نظر