English

غزه و باز جنگی دیگر

در باریکه غزه و بخش بزرگی از اراضی اشغالی فلسطین جنگ شدیدی بار دیگر میان فلسطینی ها و اشغالگران شروع شده است.جنگ این بار از این رو که یک گروه چریکی توانست ارتش کاملا مسلح رژیم تل آویو را غافلگیر کند و ضربات شدیدی به آن وارد نماید، یک تحول قابل توجه نظامی و امنیتی محسوب می شود.

غزه و باز جنگی دیگر

خبرگزاری موج؛ رئوف پیشدار- استاد دانشگاه در یادداشتی نوشت:

در باریکه غزه و بخش بزرگی از اراضی اشغالی فلسطین جنگ شدیدی بار دیگر میان فلسطینی ها و اشغالگران شروع شده است.

جنگ این بار از این رو که یک گروه چریکی توانست ارتش کاملا مسلح رژیم تل آویو را غافلگیر کند و ضربات شدیدی به آن وارد نماید، یک تحول قابل توجه نظامی و امنیتی محسوب می شود. پیش بینی این‌که جنگ جاری کِی و چگونه پایان خواهد یافت ، دشوار است زیرا از آخرین باری که غزه هدف حمله اسرائیل قرار گرفت تا این زمان، متغیرهای زیادی تغییر کرده است که هر یک می تواند تحول جدیدی را در عرصه نظامی سبب شود.نتیجه جنگ هر چه باشد تا به این‌جا حیثیت امنیتی، دفاعی و قدرت نظامی اسرائیل و هیمنه آن به عنوان یکی از ارتش های قوی جهان! به تمامی به چالشی جدی کشیده شده است و در دگر سو، فلسطینی ها برای اولین بار تعداد زیادی اسیر در اختیار دارند که به آن‌ها قدرت چانه زنی می دهد، توان نظامی بالایی یافته اند که خیلی راحت تل آویو را می زنند و اما در کنار آن غزه بیش از پیش ویران خواهد شد و تلفات انسانی زیادی خواهد داد .

اتفاقی که غزه بارها و بارها آن‌را تجربه کرده است. نواز غزه از نظر جغرافیایی منطقه‌ای محصور بین اراضی فلسطینی و مصر در حاشیه دریای مدیترانه است که کنترل آن از سال ۲۰۰۷ در اختیار گروه اسلامگرای حماس قرار دارد.ساکنان این منطقه از روز شنبه - ١۵ مهرماه ١۴٠۲ -  بار دیگر در معرض حملات هوایی ارتش تل آویو قرار گرفته‌اند. غزه، رفح و خان یونس شهرهای اصلی در باریکه غزه محسوب می‌شوند. نوار غزه به همراه کرانه باختری رود اردن دو منطقه اصلی مورد نظر تشکیلات خودگردان فلسطینی برای اعلام موجودیت کشور فلسطین است. این در حالی است که بین این دو منطقه از سال ۲۰۰۷ تاکنون علاوه بر فاصله جغرافیایی از نظر سیاسی نیز شکاف ایجاد شده است. جنبش فتح در رام‌الله واقع در کرانه باختری رود اردن همچنان کنترل تشکیلات خودگردان را در دست دارد و کنترل باریکه غزه نیز در دست حماس است. باریکه غزه ۳۶۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و از شمال و شرق با اراضی اشغالی و از جنوب با مصر هم‌مرز است. طول نوار غزه ۴۱ کیلومتر و عرض آن بین شش تا ۱۲ کیلومتر است.این منطقه با جمعیت دو میلیون نفری خود یکی از پرجمعیت‌ترین مناطق جهان از نظر تعداد جمعیتی است که در هر کیلومتر مربع زندگی می‌کنند. نزدیک به شش هزار نفر در هر کیلومتر مربع از مساحت باریکه غزه زندگی می‌کنند.اکثر ساکنان نوار غزه از نسل آوارگان فلسطینی هستند که در جریان جنگ سال ۱۹۴۸ بین اسرائیل و اعراب مجبور به ترک خانه‌های خود شدند. اکتشاف‌های باستان شناسی که در سال ۱۹۹۸ در منطقه تل السکن در نوار غزه صورت گرفت از وجود یک شهر باستانی در این منطقه در دوره تمدن کنعان در هزاره دوم پیش از میلاد مسیح حکایت داشت.منطقه باستانی تل السکن در حدود پنج کیلومتری جنوب شهر غزه واقع شده است. نوار غزه پس از دوره تمدن کنعان تحت سلطه آشوری‌ها، بابلی‌ها، رومی‌ها، اعراب و مسیحیان قرار داشت. نوار غزه پس از اعلام موجودیت رژیم تل آویو در سال ۱۹۴۸ توسط مصر اداره می‌شد. اسرائیل پس از جنگ سال ۱۹۶۷ این باریکه را اشغال کرد. اسرائیل در سال ۲۰۰۵ به صورت یکجانبه از نوار غزه خارج شد. این باریکه دو سال بعد در پی تنش‌ها بین حماس و فتح به کنترل گروه اسلامگرای حماس در آمد. نوار غزه از آنجا که از نظر منابع طبیعی منطقه‌ای غنی محسوب نمی‌شود، مرتب با کمبود آب و سوخت روبرو است. این در حالی است که نیمی از جمعیت باریکه غزه بیکار هستند و منبع درآمدی ندارند. نرخ بیکاری در میان جوانان نوار غزه به ۷۵ درصد می‌رسد. این در حالی است که این منطقه به دلیل نرخ بالای زاد و ولد، جمعیت بسیار جوانی دارد. تخمین زده می‌شود که بیش از دو سوم جمعیت باریکه غزه برای زندگی خود به دریافت کمک‌های بشردوستانه محتاج هستند. آمارها نشان می‌دهد که حدود ۶۶ درصد از جمعیت این منطقه زیر خط فقر زندگی می‌کند.در طول بارها تهاجم رژیم تل آویو به غزه، کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد، سازمان عفو بین الملل و نهادهای دیگر حقوق بشری و از جمله در گزارش بسیار پرسر و صدا، اما در حقیقت هیچ «گلدستون» مامور ویژه سازمان ملل ، اسناد بسیارى انتشار داده اند که ثابت مى‌کند رژیم صهیونیستی «آگاهانه» و «به عمد» در این تهاجمات به کرات مرتکب «جنایات جنگى » شده است که از آن جمله استفاده از سلاح‌های شیمیایی و سلاح‌های کثیف (سلاح‌های حاوی اورانیوم ضعیف - سازمان پزشکان نروژ) بمباران مراکز و تاسیسات غیر نظامى ، مراکز مصون و «نسل کشی » گسترده فلسطینی ها بوده است.

یکی از کنوانسیون هایى که به موجب آن همه طرف‌های درگیر موظف هستند اصول و قواعد مقرر و تعریف شده را چه نسبت به طرف‌های درگیر و چه آن‌هایی که نقش و سهمی در جنگ ندارند، رعایت کنند، کنوانسیون حاصل از کنفرانس ۱۸۹۹ لاهه و “ قرارداد بین المللى جلوگیری  از کشتارجمعی ژنوساید مورخ ۹ دسامبر ۱۹۴۸» است.

به موجب این کنوانسیون و قرار داد و نیز کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو و کنوانسیون ها، پروتکل‌ها و توافقنامه‌های مشابه که در مجموع به همراه عرف، «حقوق جنگ» را تشکیل مى‌دهند ، طرفین درگیر مجاز به استفاده از هرگونه سلاحی در جنگ‌های خود نیستند و لذا استفاده از سلاح هایی که باعث جراحات شدید مى شوند (مانند بمب‌های اتمی – فسفری – خوشه ای – شیمیایی – میکروبی و…) در کنفرانس ۱۸۹۹ لاهه ممنوع شده است.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه