English

نشست تخصصی به نژادی غلات در دانشگاه یزد برگزار شد

نشست تخصصی با موضوع به‌نژادی عضو جدید خانواده غلات و جوجوبا در دانشگاه یزد برگزار شد.

نشست تخصصی به نژادی غلات در دانشگاه یزد برگزار شد

به گزارش خبرگزاری موج یزد، حسین شاهسوند حسنی عضو هیات علمی دانشگاه شیراز و مدیر طرح‌ کلان ملی ذخایر ژنتیکی گیاهی ایران در نشست تخصصی با موضوع به‌نژادی عضو جدید خانواده غلات ، تریتیپایرم و درختچه معجزه، جوجوبا به بیان پژوهش‌ها و دستاوردهای اخیر در ارتباط با جوجوبا (هوهوبا) در ایران و جهان پرداخت و ضمن معرفی خصوصیات مورفولوژیکی، سیتوژنتیکی و ژنتیکی این گیاه، به بیان فواید کشت این درختچه معجزه در ایران و بخصوص در منطقه خشک و شور استان یزد اشاره و بخش اقتصادی این گیاه را دانه حاوی روغن گران‌بها برای باغداران عنوان کرد.

در ادامه در فرصت پرسش و پاسخ، پس از بحث و تبادل نظر مدیران و کارشناسان مدعو و ارائه نقطه نظرهای سازنده، مقرر شد تا طرح‌های پژوهشی مشترکی در این زمینه در پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد ازسوی سیدابراهیم سیفتی برنامه‌ریزی و درسال آتی به منظور بررسی پتانسیل رشد و بهره‌برداری این گیاه در خاک و اقلیم استان یزد اجرایی شود.

موسس و رییس سابق پژوهشکده باغبانی دانشگاه شهید باهنر کرمان در بخش دوم این نشست، با معرفی سومین گیاه دست‌ساخت بشر ، به بیان روش‌های به‌زراعی، به‌نژادی و جراحی این غله جدید پرداخت و تحمل بالای این نُتاج حاصل از تلاقی گندم و علف شور ساحلی Thinopyrum bessarabicum نسبت به شوری را دلیل سازگاری و ضرورت کشت آن در اقلیم استان یزد بیان نمود.

دکتر شاهسوند حسنی تصریح کرد: در راستای تولید ارقام مقاوم به تنش شوری به عنوان صفتی پلی‌ژنیک تلاش‌های محققین اصلاح نبات دانشگاه کمبریج و مرکز تحقیقاتی جی‌آی‌سی وابسته به شورای تحقیقات بیولوژی و بیوتکنولوژی انگلستان از سال 1990 تا 1998 میلادی منجر به تولید لاین‌های اولیه غله جدید غیرایرانی تریتیپایرم شد بطوری که لاین حاصل، قادر به تحمل تنش شوری حاصل از 250 میلی مول نمک طعام در شرایط هیدروپونیک بودند.

وی افزود: اگرچه در لاین‌های غله جدید تریتی‌پایرم اولیه غیرایرانی، شواهدی محکم دال بر دارا بودن پتانسیلی بالقوه مبنی بر ظهور به عنوان یک گیاه زراعی جدید و مقاوم به تنش شوری دیده می‌شود، اما این غله مصنوعی نوظهور دارای برخی صفات نامطلوب زراعی از جمله ریزش سنبلچه هنگام رسیدن، پنجه‌دهی زیاد و عملکرد نسبتا پایین در مقایسه با ارقام اصلاح شده گندم و تریتیکاله هستند که بسیاری از معایب مذکور در گذر این سالها حذف و یا کمرنگ شده و همچنین امکان اصلاح آن از طریق گزینش ژنوتیپهای ثانویه در نسل‌های تفرق و تلاقی برگشتی وجود دارد.

این گزارش می‌افزاید: در فرصت پرسش و پاسخ دوم نیز در مورد پروژه‌های قابل انجام بین دانشگاهی بحث و تبادل نظر شد. دکتر شاهسوندحسنی در پاسخ به دعوت دکتر کمالی، رییس پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد مبنی بر ادامه همکاریهای مستمر دانشگاه شیراز با دانشگاه یزد، با اظهار آمادگی کامل برای اجرای پروژه‌های کلان استانی و ملی بر روی دو گیاه مذکور، پروژه پژوهشی آغاز شده خود با دکتر سیدابراهیم سیفتی را فصل جدیدی بر دستاوردهای علمی بر روی این غله متحمل به شوری در استان یزد دانست.

روغن جوجوبا (به انگلیسی Jojoba oil)، مایع تولید شده در دانه گیاه Simmondsia chinensis (نام علمی جوجوبا) است. جوجوبا درختچه‌ای است که بومی جنوب آریزونا، جنوب کالیفرنیا و شمال غرب مکزیک بوده و تا حدود ۵۰٪ از وزن دانه آن به دلیل وجود روغن آن است. این ترکیب، ماندگاری بالا و مقاومت فوق‌العاده‌ای را در دماهای بالا در مقایسه با روغن‌های گیاهی دارد و سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله ویتامین E و ب‌کمپلکس، روی، مس، سلنیوم، کروم و ید است. شایان ذکر است روغن جوجوبا به عنوان سوخت زیستی هواپیماها و جت‌ها مطرح است.

در این نشست مدیران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی، سازمان نظام مهندسی کشاورزی، منابع طبیعی و محیطزیست، سازمان سیما و منظر شهرداری یزد و مرکز تحقیقات کشاورزی استان، همچنین مرکز ملی تحقیقات شوری کشور، سایر ارگان‌های ذیربط و جمعی از اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه یزد و برخی دیگر از استادان دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی استان حضور داشتند.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر