English

نفیسه فریدیان مطرح کرد:

هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز/ مهمترین عامل افزایش مطالبات آبفار

سرپرست اداره خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان با اشاره به هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز، از مهمترین عامل افزایش مطالبات آبفار، سخن گفت.

هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز/ مهمترین عامل افزایش مطالبات آبفار

به گزارش خبرگزاری موج همدان، نفیسه فریدیان، سرپرست اداره خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان با اشاره به هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز، اظهار کرد: در چهار ماهه نخست سال جاری از 365 انشعاب غیرمجاز شناسایی شده، 319 انشعاب به انشعاب مجاز تبدیل شد.

 

هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز

وی با بیان اینکه در راستای کاهش هرچه بیشتر پرت آب همه ساله مجموعه اقداماتی در دستور کار قرار می‌گیرد افزود: از جمله این اقدامات می‌توان به ارتقای سطح آگاهی عمومی و فرهنگ‌سازی هرچه بیشتر ضمن بهره‌گیری از بورشورهای توزیعی، برگزاری جلسات آموزشی، شناسایی انشعابات غیرمجاز در قراردادهای خدمات امور مشترکین، بررسی و بازدید از مناطقی با حداکثر هدررفت آب و ارائه توضیحات لازم به دارندگان انشعابات غیرمجاز اشاره کرد.

سرپرست اداره خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان با اشاره به هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز و بیان اینکه در سال 97 تبدیل انشعابات غیرمجاز به مجاز با تلاش کارشناسان امور آب و همراهی مشترکین روستایی به خوبی امکان‌پذیر شد عنوان کرد: سال گذشته از یک‌هزار و 484 انشعاب غیرمجاز در سطح استان یک‌هزار و 387 انشعاب تبدیل به مجاز شد.

فریدیان با اشاره به هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز و اینکه سالانه تعداد انشعابات غیرمجاز کاهش پیدا می کند، تصریح کرد: کاهش شمار انشعابات غیرمجاز به معنای بهره‌مندی هرچه بیشتر و بهتر مشترکین روستایی از خدمات ارائه شده است.

وی با اشاره به مطالبات شرکت آب و فاضلاب روستایی استان همدان از مشترکین گفت: متاسفانه عدم پرداخت بدهی و آب‌بها از سوی مشترکان مهمترین عامل افزایش مطالبات است که افزایش مانده بدهی بر دوره وصول نیز تاثیر منفی دارد.

 

شیوه های پرداخت مطالبات آبفار

سرپرست اداره خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان با اشاره به اینکه سال گذشته مجموع مطالبات شرکت آب و فاضلاب روستایی استان همدان 5 میلیارد و 500 میلیون تومان برآورد شد یادآور شد: در راستای کاهش میزان مانده بدهی سالانه ارسال پیامک‌های حاوی شناسه قبض و شناسه پرداخت، چاپ قبوض و پرداخت در محل به منظور سهولت در امور مشترکین، فراهم آوردن امکان تقسیط بدهی بدون نیاز به مراجعه حضوری، ایجاد امکان پرداخت الکترونیک و ارتقای سطح آگاهی مردم در دستورکار است.

وی اضافه کرد: اطلاع‌رسانی در خصوص پرداخت‌های الکترونیک و بهره‌گیری از درگاه‌های ATM، اپلیکیشن‌ها و مراجعه به پیشخوان‌های دولت از دیگر اقدامات انجام شده است.

فریدیان  با بیان اینکه بدهی مربوط به مشترکین با کاربری‌های مخروبه، خالی از سکنه، کوچ فصلی و به اصطلاح  لاوصل نیز در بطن مانده بدهی‌های سالیانه است گفت: امیدواریم با تلاش هرچه بیشتر همکاران شاغل در اداره خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب بتوان خدمت رسانی به مشترکین روستایی را افزایش داد.

 سرپرست اداره خدمات مشترکین و درآمد شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان با اشاره به هدر رفت آب در انشعاب های غیر مجاز، اظهار کرد: در چهار ماهه نخست سال جاری از 365 انشعاب غیرمجاز شناسایی شده، 319 انشعاب به انشعاب مجاز تبدیل شد.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر