English

معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به خبرگزاری موج:

تب برفکی تنها ۲ درصد از تولید شیر را کاهش داد/ شایعات کاهش ۲۰ درصدی صحت ندارد

رئیس سازمان دامپزشکی کشور، با رد شایعه کاهش ۲۰ درصدی تولید شیر ناشی از بیماری تب برفکی گفت: در تهران که بیشترین کانون بیماری شناسایی شد، کاهش تولید تنها ۲ درصد بوده و وضعیت تولید شیر کاملاً تحت کنترل است.

تب برفکی

علیرضا رفیع‌پور، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان دامپزشکی کشور،در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به پرسش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج درباره ادعای کاهش ۲۰ درصدی تولید شیر ناشی از بیماری تب برفکی که برخی از فعالان حوزه دامداری هامطرح می کند، اظهار کرد: بیماری تب برفکی می‌توانست در صورت اپیدمی شدن، بین ۲۰ تا ۳۰ درصد خسارت وارد کند، اما اقدامات سریع و پیشگیرانه سازمان دامپزشکی مانع از شیوع گسترده آن شد.

وی با اشاره به وضعیت استان‌ها افزود: در تهران که بیشترین کانون بیماری تب برفکی شناسایی شد، میزان کاهش تولید شیر تنها ۲ درصد بوده است. این عدد کاملاً مستند است و رسماً اعلام می‌کنم.

رفیع‌پور تأکید کرد: هر کسی در هر قالبی، اگر مدعی کاهش تولید بیشتر است، باید مدارک و اسناد خود را ارائه دهد. نمی‌توان این موضوع را به عنوان دلیل افزایش قیمت شیر و لبنیات مطرح کرد.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور همچنین یادآور شد که واکسیناسیون گسترده دام‌ها و اجرای برنامه‌های کنترلی، نقش تعیین‌کننده‌ای در کاهش خسارات بیماری تب برفکی داشته است و وضعیت فعلی تولید شیر در کشور پایدار و تحت کنترل است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه از کنترل کامل بیماری دامی ناشی از سویه جدید ویروس تب برفکی در کشور خبر داد و گفت: اقدامات انجام‌شده در حوزه مقابله و واکسیناسیون، یک اقدام پدافندی کم‌سابقه و بی‌نظیر در تاریخ دامپزشکی کشور محسوب می‌شود.

وی با اشاره به روند کانون‌های بیماری در سال‌های اخیر اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰۰ کانون بیماری در کشور ثبت شد، این عدد در سال ۱۴۰۲ به حدود ۶۵۰ کانون رسید و در سال ۱۴۰۳ نیز حدود ۷۰۰ کانون در گردش داشتیم. با احتساب کانون‌های جدید، تا پایان آذرماه ۱۴۰۴ مجموعاً با ۹۹۶ کانون مواجه بودیم. این آمار نشان می‌دهد اگر بیماری جدید وارد کشور شده و کنترل نمی‌شد، امروز به‌جای صدها کانون، با چند هزار کانون درگیر بودیم.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور افزود: در صورت تبدیل بیماری  تب برفکی به وضعیت اپیدمیک، خسارت‌ها می‌توانست بسیار سنگین باشد و حتی تا یک میلیون رأس دام سنگین کشور را در معرض تلفات قرار دهد. آمار تلفات و کشتار اضطراری نشان می‌دهد که اقدامات انجام‌شده، نقش مؤثری در مهار این ویروس خطرناک داشته است.

رفیع‌پور با تأکید بر نقش کلیدی واکسیناسیون در کنترل بیماری تصریح کرد: ما چاره‌ای جز استفاده گسترده از واکسن نداشتیم. تنها در ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۴، میزان واکسیناسیون دام سنگین از کل واکسیناسیون سال‌های گذشته فراتر رفت و بیش از ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دوز واکسن تزریق شد. فقط در ۲۵ آذرماه، بیش از ۱۰ میلیون و ۶۱۳ هزار رأس دام سنگین واکسینه شدند.

وی ادامه داد: در مجموع، بیش از ۱۰ میلیون دوز واکسن دام سنگین تزریق شده که ۶۰۰ هزار دوز آن مربوط به واکسن سویه جدید بوده است. این اقدام در شرایطی انجام شد که بیماری دارای رفتار و ویژگی‌های خاص یک ویروس جدید بود و در هیچ‌یک از سال‌های گذشته، سابقه کنترل چنین بیماری‌ای در این بازه زمانی کوتاه وجود نداشته است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به روند تأمین واکسن گفت: تهیه واکسن خود یک فرآیند پیچیده و زمان‌بر است؛ از تأیید واکسن تا ظرفیت تولید کارخانه‌ها. با این حال، همکاران ما در بخش دولتی و خصوصی به‌صورت شبانه‌روزی پیگیر تأمین واکسن بودند و امروز با افتخار اعلام می‌کنیم که کنترل سویه جدید بیماری در کشور، اقدامی کم‌نظیر در سطح منطقه است.

رفیع‌پور با مقایسه وضعیت ایران با کشورهای همسایه اظهار کرد: کشور ترکیه که خود تولیدکننده واکسن است و چند ماه زودتر از ایران با این بیماری درگیر شد، همچنان با بیش از ۸۰۰ کانون فعال بیماری مواجه است. این در حالی است که در ایران، بیماری در مسیر مختومه شدن قرار گرفته است.

وی افزود: تاکنون ۸۰۰ هزار دوز واکسن سویه جدید وارد چرخه توزیع و مصرف شده که در واحدهای شیری صنعتی، واحدهای پرواربندی و برخی واحدهای بزرگ دامداری مورد استفاده قرار گرفته است. این واکسیناسیون با مشارکت بخش خصوصی و دامداران انجام شد و هزینه آن برای هر رأس دام سنگین حدود ۱۵۰ هزار تومان بوده که فشار سنگینی بر دامداران وارد نکرده است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور خاطرنشان کرد: در واحدهای روستایی، سنتی و عشایری، واکسیناسیون به‌صورت رایگان انجام شد و حدود ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار دوز واکسن در واحدهای شیری کشور تزریق شده است. در دامداری‌های صنعتی نیز واکسیناسیون سویه جدید به‌صورت ۱۰۰ درصدی انجام شده است.

رفیع‌پور با تأکید بر تداوم ایمن‌سازی گفت: واکسن‌ها دوره ایمنی مشخصی دارند و ایمن‌سازی مجدد دام‌ها در دستور کار قرار خواهد گرفت. این اقدامات در قالب یک طرح ملی ادامه می‌یابد و استان‌های دارای بیشترین درگیری نیز به‌صورت ویژه تحت پوشش برنامه‌های کنترلی قرار خواهند گرفت.

 

تولید واکسن داخلی وارد فاز اجرایی شد

علیرضا رفیع‌پور با تشریح جزئیات پراکندگی جغرافیایی سویه جدید بیماری دامی در کشور اظهار کرد: بیشترین کانون‌های سویه جدید بیماری در استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران، اردبیل و قم شناسایی شده است که در این میان، استان تهران رتبه نخست را از نظر تعداد کانون‌ها به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به روند موفق کنترل بیماری افزود: طی سه ماه گذشته، بیش از ۸۰۰ هزار دوز واکسن وارد کشور، توزیع و مصرف شد و دام‌ها در برابر سویه جدید ایمن‌سازی شدند. در مجموع، تا امروز بیش از ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار دوز واکسن مونوالان یا تک‌سویه مربوط به سویه جدید تأمین شده که نقش تعیین‌کننده‌ای در کنترل این بیماری خطرناک داشته است.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با بیان اقدامات انجام‌شده برای تولید داخلی واکسن تصریح کرد: در شهریورماه، سویه جدید از دام مبتلا در استان تهران جداسازی شد. این سویه در آزمایشگاه‌های سازمان دامپزشکی از بافت دام جدا و پس از انجام مراحل علمی، برای به‌سازی و تبدیل به بذر واکسن به مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی ارسال شد.

رفیع‌پور ادامه داد: همکاران ما در مؤسسه رازی پس از جداسازی ویروس، آن را به بذر واکسن تبدیل کردند و پس از طی مراحل تأیید آزمایشگاهی در سازمان دامپزشکی، بذر نهایی در اختیار مؤسسه رازی و واکسن‌سازان بخش خصوصی قرار گرفت. فرآیند جداسازی یک ویروس زنده از بافت دام بیمار تا تولید واکسن نهایی معمولاً بین چهار تا پنج ماه زمان می‌برد، اما این مسیر با تلاش شبانه‌روزی متخصصان داخلی در کوتاه‌ترین زمان ممکن طی شد.

وی با اعلام خبر تولید واکسن داخلی افزود: از اواخر شهریورماه که سویه جدید شناسایی و تحویل مؤسسه رازی شد، امروز با افتخار اعلام می‌کنیم که واکسن تولید داخل، تأیید آزمایشگاهی را دریافت کرده و حدود یک هفته است که در دامداری‌ها در حال تست میدانی است تا اثربخشی نهایی آن تأیید شود.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به برنامه‌های پیش‌رو گفت: واکسن داخلی تولیدشده برای اجرای فاز دوم واکسیناسیون تب برفکی کشور در نیمه دوم دی‌ماه و بهمن‌ماه مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در این مرحله، حدود ۵ تا ۵.۵ میلیون رأس دام سنگین به‌صورت سراسری و رایگان واکسینه می‌شوند.

رفیع‌پور همچنین خاطرنشان کرد: در کنار دام سنگین، حدود ۶۵ تا ۷۰ میلیون رأس دام سبک نیز در این مرحله تحت پوشش واکسیناسیون قرار می‌گیرند. در اختیار داشتن واکسن داخلی برای اجرای این فاز، یک دستاورد مهم ملی محسوب می‌شود و باعث می‌شود سویه جدید نیز مانند سویه‌های قدیمی، به‌عنوان سویه در گردش کشور تلقی شده و در برنامه‌های معمول واکسیناسیون قرار گیرد.

وی عنوان کرد: با ورود سویه جدید به ترکیب واکسن داخلی و اجرای واکسیناسیون سراسری، عملاً مقابله با تهاجم این ویروس به پایان می‌رسد و احتمال بروز همه‌گیری و خسارت‌های گسترده به حداقل ممکن خواهد رسید.

 

حمایت ۴۰۰ میلیارد تومانی دولت از دامداران

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به موفقیت کم‌سابقه در کنترل سویه جدید بیماری دامی گفت: پیش‌بینی‌ها روی کاغذ از این ویروس بسیار خطرناک و غیرقابل جبران بود، اما با تولید واکسن داخلی و دسترسی دامداران سراسر کشور به آن، جای هیچ نگرانی نیست.

وی افزود: طی سه ماه گذشته، اقدامات حیاتی و ملی برای مقابله با این بیماری انجام شد؛ از جداسازی سویه جدید در شهریورماه، تولید واکسن چندگانه داخلی، تا اجرای واکسیناسیون سراسری که بیش از ۱۰ میلیون دوز واکسن در کشور مصرف شده است. این اقدامات باعث شد ویروس جدید تحت کنترل کامل قرار گیرد و دامداران بتوانند با آرامش به فعالیت خود ادامه دهند.

رئیس سازمان دامپزشکی با بیان اینکه کشور برای اولین بار امکان ذخیره استراتژیک واکسن سویه در گردش را یافته است، گفت: واکسن‌های تولید شده تحت پروتکل‌های ایمنی دقیق، در دامداری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و امکان انتقال بیماری از واکسن وجود ندارد. همچنین سرم‌های درمانی آماده است تا در صورت ابتلای هر دام، دامدار بتواند ظرف ۱ تا ۳ روز دام را درمان و فعالیت آن را بازگرداند.

وی با اشاره به سیاست دسترسی و تنوع واکسن برای دامداران تصریح کرد: علاوه بر واکسن داخلی، واکسن‌های خارجی از جمله فرانسوی و روسی نیز در دسترس هستند. این تنوع و فراوانی، موجب کاهش خطر شیوع بیماری و آرامش دامداران شده است.

رفیع‌پور درباره دستاوردهای آماری گفت: کاهش ۳۶ درصدی بیماری آبله، کاهش ۴۷ درصدی کانون‌های بیماری و کاهش ۱۶ درصدی تعداد کانون‌ها نسبت به سال گذشته، نشان‌دهنده اثربخشی برنامه‌های واکسیناسیون و کنترل بیماری است. پوشش واکسن در بیش از سه میلیون رأس دام اجرا شده و در کنار مشارکت بخش خصوصی، سازمان دامپزشکی بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان برای تأمین و تزریق واکسن رایگان هزینه کرده است.

وی در پایان تأکید کرد: با حمایت دولت و تأمین بودجه از طریق مدیریت بحران کشور، دامداران می‌توانند با اطمینان کامل از سلامت دام‌های خود و بدون نگرانی از شیوع سویه جدید، فعالیت‌های خود را ادامه دهند و این موفقیت، نتیجه همکاری همه ارکان وزارت جهاد کشاورزی، بخش خصوصی و رسانه‌های مسئول در اطلاع‌رسانی صحیح و علمی است.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه