رشد تجارت ایران و ترکیه در بهار ۱۴۰۴؛
ثبت بیش از ۲.۲ میلیارد دلار مبادلات و تثبیت جایگاه ترکیه بهعنوان سومین شریک تجاری ایران
بررسی تازهترین آمار سازمان توسعه تجارت ایران نشان میدهد حجم مبادلات با ترکیه در سه ماه نخست سال جاری از ۲.۲ میلیارد دلار عبور کرده است؛ موضوعی که جایگاه ترکیه را پس از امارات و چین بهعنوان سومین شریک تجاری و چهارمین مقصد صادراتی کشور تثبیت میکند.

طبق جدیدترین گزارش سازمان توسعه تجارت ایران ، ترکیه در سهماهه اول سال ۱۴۰۴ با ارزش ۲۲۲۹ میلیون دلار مبادلات تجاری، به سومین شریک تجاری ایران و همچنین چهارمین بازار صادراتی کشور پس از چین، عراق و امارات تبدیل شده است. بر اساس این آمار، ترکیه ۱۱.۹ درصد از کل تجارت خارجی ایران را به خود اختصاص داده است.
در این بازه، حدود یک میلیون و ۵۲۳ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۶۰۷ میلیون دلار از ایران به ترکیه صادر شد که سهم ۸ درصدی از کل صادرات کشور را نشان میدهد. اقلام عمده صادراتی ایران به ترکیه شامل گاز طبیعی (۱۹ درصد)، آلومینیوم و محصولات آن (۱۷ درصد)، کود (۱۱ درصد)، مس و مصنوعات آن و روی (هرکدام ۷ درصد)، صنایع ریلی و دریایی (۵ درصد)، محصولات پلاستیکی (۴ درصد) و مواد اولیه پلیمری (۳ درصد) بوده است. سایر کالاها ۲۷ درصد از کل صادرات را تشکیل دادند.
از سوی دیگر، ترکیه سومین مبدأ واردات ایران بعد از امارات و چین شناخته میشود. در این مدت، ایران حدود یک میلیون و ۶۰۷ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۹۸۵ میلیون دلار از ترکیه وارد کرد. طلای خام با ۲۱ درصد و مواد غذایی با ۱۶ درصد بیشترین سهم را در واردات داشتند. ۱۳ درصد واردات نیز به محصولات حیوانی و صنایع وابسته مربوط بود. خودرو و نیرومحرکه (۱۰ درصد)، ماشینسازی و تجهیزات (۷ درصد)، غلات (۵ درصد) و محصولات شیمیایی (۴ درصد) از دیگر گروههای مهم وارداتی محسوب میشوند و سهم سایر کالاها ۲۴ درصد اعلام شده است.
شاخص نسبت صادرات به واردات (صاوا) معادل ۴۷۲ اعلام شده و متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی به ترکیه ۶۱۵ دلار بوده که تقریباً دو برابر میانگین کل کشور است. همچنین، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی از ترکیه به ایران ۱۲۳۶ دلار محاسبه شده است. تنوع اقلام صادراتی و وارداتی میان دو کشور نیز چشمگیر است: ایران ۷۱۰ قلم کالا به ترکیه صادر و ۱۹۰۱ قلم کالا از ترکیه وارد کرده است.
آمارهای ذکر شده نشاندهنده عمق و رشد چشمگیر همکاریهای تجاری ایران و ترکیه و همچنین تنوع قابل توجه سبد کالاهای مبادلهشده میان دو کشور در بهار ۱۴۰۴ است.
ارسال نظر